En ny generation af problemknusere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. november 2004.


Samfundet er konstant på udkig efter spæde teknologier med potentiale til at vokse sig store og stærke og flytte grænser. Nogle navne tegner sig allerede nu for lovende ideer - navne, som vi næppe har hørt for sidste gang.

innovation
Dr. Paul Terry, Hideya Kawahara, Mark Maiffret, Niklaas Zennström, Janus Friis, Pete Manca og Ben Sprachman - et skønsomt persongalleri, som det nok er værd at bide mærke i.

Cray XD1
Dr. Paul Terry er Chief Technology Officer i Cray Canada. Hans store drøm er at gøre teknologi med høj ydelse tilgængelig for menigmand - eller i hvert fald for mellemstore virksomheder. Computeren hedder Cray XD1.
Paul Terry er gået stik imod strømmen af fortalere for stadigt kraftigere processorer og er i stedet gået netværks-taktisk til værks. Han har været med til at skabe en arkitektur, der forbinder processoren direkte med sammenkoblings-strukturen, så processorerne ikke behøver kæmpe om adgangen til en fælles hukommelse.
- Cray XD1 er den første computer med høj ydelse og et omkostningsniveau, som man kender det fra mere dagligdags systemdrift i og med, at udgifterne efterhånden følger den generelle prisudvikling inden for X86-processorer og hukommelse nedad til næsten ingenting, siger Paul Terry.

Looking Glass
Hideya Kawahara, ingeniør i Sun Microsystems, satsede på at bryde nye grænser, da han for halvandet år siden overtog et hensygnende udviklingsprojekt. I dag har projekt "Looking Glass" - en 3D pc-brugerflade, der primært er skrevet i Java og er målrettet mod Linux- og Solaris X86-pc'er - vakt Linux-samfundets interesse. Udviklingsmiljøet afvikler både 2D- og 3D-applikationer.
Kawaharas brug af Java er et direkte slag i mellemgulvet på de kritikere, som hævder, at Java er for langsomt til at håndtere høj-intensiv databehandling på en pc.
- Vi er spændte på at se Looking Glass manøvrere sig yderligere ind i Linux-samfundet og hen ad vejen gøre Linux-pc'en mere attraktiv. Måske kan det oven i købet være med til at sætte skub i pc-evolution med udgangspunkt i Linux.

Retina-scanneren
Mark Maiffretis er blot 23 år og medgrundlægger af firmaet eEye Digital. Hans særegne titel af Chief Hacking Officer har sine rødder tilbage til en teenage-tid, hvor han som inkarneret hacker opbyggede viden, han i dag kan bruge direkte i udviklingen af firmaets sikkerhedsprodukter.
Mark Maiffretis står bag en Retina Network Security Scanner, som scanner hver eneste maskine i et netværk, rapporterer om sårbarheder og selv foreslår udbedringer.
- Da folk begyndte at investere i perimeter-forsvar og intrusion-detection, blev de stadig hacket på grund af uopdagede sårbarheder. Nu har de fået øjnene op for vigtigheden af løbende sårbarheds-scanning, og det kan vi levere dem helt op til maksimal organisatorisk målestok, siger han.

Skype
Svenske Niklaas Zennström og danske Janus Friis, der sammen skabte fildelingstjenesten Kazaa, ser deres Skype som en ny revolution inden for telefoni. Skype tilbyder gratis internet-baseret telefoni via peer-to-peer-software og er blevet downloadet mere end 11 millioner gange siden august 2003.
- Skype er et selvorganiserende, p-to-p-netværk, der er gratis at anvende, og som i fremtiden vil udhule værdien af takserede offentlige tjenester, lover Niklaas Zennström.

Processing Area Network
Pete Manca og Ben Sprachman er begge direktører i Egenera og står sammen i spidsen for en gruppe, som har udviklet hardware og software til virtualisering af infrastrukturen i et datacenter. Produktet, der kaldes Processing Area Network, er baseret på et princip med at distribuere ressourcer, herunder processorer, hukommelse og lager, som kan kombineres til virtuelle servere og klynger.
- For en stor virksomhed kan det tage uger at sætte en ny server i drift. Med vores metode kan det gennemføres på minutter, hævder Pete Manca.

Af Jack McCarthy, InfoWorld
Oversat af Lene Sekjær

Boks:
Fremtidens drivkræfter for it-evolutionen
Ihukommende Charles Darwins ord er det ikke den stærkeste blandt arter, som overlever - ej heller den mest intelligente, men derimod den, som har lettest ved at omstille sig til forandring. Computerworlds amerikanske søsterblad InfoWorld har ud fra den devise givet hædrende omtale til 12 innovationer og deres i alt 13 ophavsmænd. Som afrunding på serien om 13 foregangsmænd og deres betydningsfulde bidrag til den teknologiske udvikling kaster det amerikanske InfoWorld i denne sidste episode et blik ind i den allernærmeste fremtid med sit bud på nye blændende stjerner på innovationshimlen, som det kan blive vanskeligt at overse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere