Teknologien kan levere total overvågning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. oktober 2004.


Elektroniske fodlænker giver teoretisk set mulighed for en stor grad af overvågning. Typen af teknologi er den eneste
begrænsning.

Der er primært tre grunde til at benytte sig af elektronisk overvågning.
Den første er at sikre, at et individ opholder sig der, hvor vedkommende skal. Det er fortsat den mest almindelige brug af elektronisk overvågning, der eksempelvis benyttes i flere lande til at holde kriminelle i deres hjem med en elektronisk fodlænke.
En anden begrundelse kan være at forhindre et individ i at nærme sig et givent område eller person. Det kunne for eksempel være et potentielt offer eller en medskyldig.
Sidst, men ikke mindst, kan det være for at overvåge en persons færden uden at begrænse personens bevægelsesfrihed.

Forskellige teknologier
Afhængigt af, hvilket udbytte man ønsker af den elektroniske overvågning, er der flere forskellige teknologier til rådighed. En af de muligheder, den danske regering har kig på, er en teknologi, som allerede benyttes i Sverige. Senderen i den elektroniske fodlænke sender konstant et signal til en modtager, der transmitterer signalet videre til en central alarmcentral. Teknologien har dog flere svagheder: Dels er systemet naturligt begrænset af antallet af radiomodtagere - man nøjes typisk med en enkelt sender i den dømtes hjem og når signalet er brudt, kan man dermed ikke vide, om vedkommende er på indkøb eller indbrud. Dels kan faktorer som eksempelvis vejret og manglende strøm afbryde transmissionen.
En anden teknologi, der giver en øget mulighed for overvågning, er Global Positioning System (GPS). GPS består af 24 satellitter 19.000 kilometer over jorden og et netværk af sendestationer fordelt over hele planeten. Satellitterne transmitterer et signal, der kan opfanges af alle med en GPS-modtager. I den situation, hvor systemet skal bruges i forbindelse med overvågning, vil den dømte bære et GPS-modul eksempelvis i bæltet og en elektronisk fodlænke. GPS-modulet registrerer så længdegrad, breddegrad, retning og fart en gang hvert minut og ud fra bærerens afstand til tre satellitter kan placeringen bestemmes med få meters nøjagtighed. Hvis GPS-modulet og fodlænken kommer mere end 30 meter fra hinanden, vil det aktivere en alarm. Om natten genoplades GPS-delen i en dockingstation.
Endelig er man flere steder begyndt at eksperimentere med udstyr så småt, at det kan opereres ind under huden. Det kan oven i købet konstrueres, så det ud over placering kan registrere fysiske tilstande. I England har der været overvejelser fremme om at udstyre pædofile med implanterede moduler.

Billedtekst: Så småt kan det gøres.
Indtil videre er disse små id-chips kun blevet opereret ind under huden på personer, der selv har ønsket det - eksempelvis for at de kan findes, hvis de bliver kidnappet, eller for at de kan identificere sig selv elektronisk.

boks: Mulighed A: GPS-modtager

GPS-modulets placering bestemmes af tre satellitter. Oplysningerne overføres til en central computer.
Mulighed B: Radio-sender

En basestation registrerer, om fodlænken er i nærheden. Oplysningerne overføres til en central computer.

Politikerkommentarer:

Ministeren: Streng og konsekvent

Elektroniske fodlænker er på én gang en streng og konsekvent afsoningsform, men samtidig giver ordningen mulighed for, at den dømte kan passe sit arbejde mv. under afsoningen. Det er naturligvis af stor betydning, når den dømte igen skal løslades og videre med sit liv. For at komme i betragtning til ordningen er det en klar betingelse, at Kriminalforsorgen vurderer, at de pågældende er egnede og motiverede for at indgå i et intensivt kontrol- og behandlingsforløb. Er de ikke det, må de afsone i almindeligt fængsel.
Lene Espersen, Det Konservative Folkeparti, justitsminister, i en pressemeddelelse fra ministeriet

V: Lad os prøve det

Selv er jeg nok den mest fodslæbende i Venstres folketingsgruppe med hensyn til elektronisk ankelbånd. Men jeg synes, at spritsagerne, hvor straffene har et vist standardiseret præg, er det rigtige sted at prøve ordningen af. Derfor har jeg på Venstres vegne tilsluttet mig, at vi forsøger.
Birthe Rønn Hornbech, Venstre, retspolitisk ordfører, medlem af Folketingets Retsudvalg

S: Behandling er afgørende

Det er Socialdemokratiets holdning, at skal elektroniske fodlænker tages i anvendelse i Danmark, hvilket vi gerne vil, skal der
forud være opstillet klare regler i en handlingsplan for afsoneren, så eventuelle overtrædelser kan sanktioneres. Vores forudsætning for at
anvende elektronisk fodlænke ved spiritusdomme er, at der også skal ske en behandling for misbruget. Ved sidste efterårs forhandlinger om en ny fireårsaftale for Kriminalforsorgen var det vores ønske at anvende elektroniske fodlænker i forbindelse med fleksibel prøveløsladelse. Dengang blev det afvist af justitsministeren ud fra økonomiske årsager.
Lissa Mathiasen, Socialdemokratiet, ordfører vedr. kriminalforsorgen, medlem af Folketingets Retsudvalg

EL: Dybt foruroligende overvågning

Enhedslisten mener bestemt ikke, at man skal indføre elektroniske fodlænker. Hvis man vurderer, at folk ikke er så
farlige, at det er nødvendigt, at de skal i fængsel, så bør man i stedet idømme dem en betinget dom med vilkår. Der er ikke
begrænsninger for, hvad de vilkår kan være, så på den måde kan man tilpasse straffen til den enkelte. Jeg synes, det er
dybt foruroligende, at man nu vil til at satse på at udvide overvågningen. Det giver ikke nogen reel sikkerhed alligevel eller for den sags skyld følelse af retssikkerhed. Det vil heller ikke resultere i nogen reel besparelse, for de fængselspladser, der bliver frigivet, bliver bare besat af andre, der skal afsone. For eksempel nogle af de mange, der allerede står på venteliste.
Line Barfod, Enhedslisten,

SF: Også for andre kriminelle

SF støtter forslaget om elektroniske fodlænker.
Vi går ud fra, at man vil efterligne den svenske model med regelmæssige besøg fra Den Fri Kriminalforsorg (som tager sig af
opgaver uden for fængslerne, red.). SF har foreslået, at man skal bruge dette som en start og så langsomt udvide til andre kriminalitetstyper. Det forudsætter naturligvis konkrete, individuelle vurderinger.
Anne Baastrup, Socialistisk Folkeparti,

DF: Kun de milde kriminelle

Dansk Folkeparti
mener, elektroniske fodlænker kun skal bruges over for milde kriminelle. Det sæt regler, justitsministeren har opstillet, er et
godt udgangspunkt.
Men hvis en spritbilist kører spritkørsel igen, fanger fængslet. På længere sigt mener vi også, at elektroniske fodlænker skal kunne bruges til milde grader af økonomisk kriminalitet.
Per Dalgaard, Dansk folkeparti, retsordfører, medlem af Folketingets Retsudvalg Retspolitisk ordfører, formand for Folketingets Retsudvalg
socialpolitisk ordfører, medlem af Folketingets Retsudvalg




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere