Brugerne står forrest i kursuskøen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. august 2004.


Kontorprogrammerne står øverst på listen, når virksomhederne bruger penge på kurser. Udbyderne venter et boom til efteråret og afblæser tre års krise. Samtidig er sikkerhedsuddannelserne genstand for stor interesse.

Nu er der tal bagved optimismen, og vi forventer et boom til efteråret. Sådan lyder den opmuntrende melding fra en af de store kursusudbydere, Teknologisk Institut, hvor direktør for informatikdivisionen, Jørgen Kunter Pedersen, tilfreds lader blikket løbe hen over listen med foreløbige tilmeldinger.
Vejen ud af tre-fire års nedtur har været lang og stenet for kursusmarkedet. Halvdelen af efterspørgslen forsvandt i de hårde år, og mange udbydere måtte dreje nøglen om. En enkelt kursusvirksomhed drejede endda nøglen om mere end en gang. Det var A-Team, der lukkede og genopstod i stadig nye konstruktioner, og dryssede lidt golddigger-støv over kursusmarkedet. I dag melder kursusvirksomhederne over en bred kam om fremgang. Især er der kommet skub i Office-programmerne: De ansatte skal lære at bruge deres kontorværktøjer bedre. På tide, kan man mene, men når krisen kradser, og fyresedlerne deles ud, står medarbejderuddannelse ikke øverst på ledelsens dagsorden.
Kursusvirksomheden Azlan Scandinavia mærker, at konjunkturerne er ved at vende.
- Omsætningen er stigende, men den kunne vel heller ikke andet efter de seneste par år. Og jeg tror, at den såkaldte "grå markedstræning", altså træning, hvor hverken instruktør eller kursusmateriale er officielt anerkendt, er faldende til fordel for den autoriserede del af branchen, siger René Georg Sørensen, Nordic Training Manager hos Azlan.
Virksomhederne har tilsyneladende erkendt behovet for at få opgraderet medarbejderne.
- De er den største post i budgetterne, så selvfølgelig er det den ressource, der fortjener mest opmærksomhed. Men man afskediger jo ikke folk for at kunne sende andre på efteruddannelse, siger Jørgen Kunter Pedersen.

Projektledelse evig populært
It-branchen har to typer kurser at vælge imellem, specialistkurser og brugerkurser.
- Det investeres rimelig kraftigt i de ansatte, der bruger it lige nu. Specialistkurserne har fundet et naturligt leje, men kontorapplikationerne til brugerne er helt fremme. Brugerne skal lære at bruge deres værktøjer på et mere intelligent niveau, kan man sige. For specialistkursernes vedkommende er det primært Microsoft's .NET, der efterspørges. Det erstatter de kurser, vi tidligere solgte i Visual Basic og NT, siger Jørgen Kunter Pedersen.
NTI CADCenter, der tilbyder kurser i Computer Aided Design, ser meget positivt på udviklingen i it-kursusbranchen.
- Vi har haft en vækst på 20 procent i forhold til sidste år, siger Jesper Kalko, administrerende direktør i NTI.

Især firmakurserne er interessante.
- Firmaerne vil have målrettede kurser. Jeg kunne selvfølgelig godt ønske, at de havde endnu mere fokus på medarbejderuddannelse. Dels fordi veluddannede medarbejdere er tilfredse medarbejdere, dels fordi en grundig uddannelse - specielt når det gælder 3D-cad - er en forudsætning for, at firmaet også reelt opnår et udbytte af deres investeringer, mener han.
Teknologisk Institut har i hele den vanskelige periode haft run på kurser i projektledelse. Når pengene er små bliver et godt projektforløb vigtigere.
- Vi mærker en stigning i interessen for kurser i digital forvaltning. Videnskabsministeriet har lavet en fælles metadatabase for den offentlige sektor, hvor man bruger XML. Det har givet en del kursusvirksomhed, siger Jørgen Kunter Pedersen.
Han tror, at den næste bølge bliver, at man begynder at måle effekten af uddannelsesaktiviteterne ved at teste de ansatte før og efter kursus.
- På den måde kan folk se, at de bliver taget seriøst, og at efteruddannelse ikke kun er et medarbejdergode, men en simpel nødvendighed for virksomhedens overlevelse og udvikling.

Run på sikkerheds-uddannelserne
- Kurser i sikkerhed er der mest opmærksomhed på lige nu, siger René Georg Sørensen, Nordic Training Manager hos Azlan Scandinavia.
It-sikkerhed er i dag en integreret del af den professionelle virksomhedsledelse, og de sikkerhedsansvarlige skal kunne dokumentere deres viden, at de kan bevare overblikket og har evnen til prioritere sikkerhedstiltag i forhold til kerneforretningen.
Sikkerhed har nemlig indvirkning på virksomhedens omdømme. Det hænger igen sammen med kunder, service, økonomi, konkurrence og kommunikation.
- Den it-sikkerhedsansvarlige bærer et bredere ansvar end tidligere. Det øger behovet for at få fastlagt kompetencerne. Det er arbejdsgiverne ved at forstå, siger Viggo Janum, administrerende direktør i sikkerhedsvirksomheden Protego, der blandt andet tilbyder den internationale CISSP-certificering.
- Der følger forskellige fora og erfa-grupper med mange kursist- og certificeringsforløb. Det betyder, at man hele tiden er med i frontlinien. Det skal man også være. Er man CISSP-certificeret, skal man kontinuerligt optjene points for at beholde sin certificering, siger Viggo Janum.

Boks:
Vær en god sikkerhedsansvarlig
Certificering alene gør ikke en god sikkerhedsansvarlig, der skal mere til.
Først og fremmest skal man forstå den forretning, man arbejder i, og lægge sikkerhedsniveauet efter forretningsbehovet. Dernæst gælder det om at skabe det totale overblik.
- Sæt alle de it-sikkerhedsrelaterede aspekter i system. Det er både tids- og omkostningsbesparende at arbejde efter en fast struktur, der tager højde for indsatsområder og opdateringer. Den gode sikkerhedsleder er i stand til at prioritere. Indsatsen på sikkerhedsområdet skal jo hænge sammen med budgetter og forretningsgange. Derfor skal man kunne kommunikere både med ledelsen og med teknikere, for den sikkerhedsansvarlige er bindeleddet. Det er ofte evnen til at omsætte de forretningsmæssige beslutninger til it-mæssigt implementerbare løsninger, der halter, siger Viggo Janum, administrerende direktør i Protego.
Det er ikke teknikken, der er drivkraften.
- Vi kalder det for stop buying and start learning. Jo flere sikringsbokse, du køber, jo mere administration og mindre overblik giver det. Man skal udnytte den funktionalitet, man ofte allerede har i virksomheden, siger Viggo Janum.
Evaluering er uvurderlig.
- Hold øje med processerne og udfør test, der kan fastlægge det videre forløb og definere eventuelle nye tiltag, lyder Janums råd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere