Ajour

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. februar 2004.


GPS aflurer brevduens kunst
London: "Videre to kilometer ad motorvejen, derefter fra ved næste afkørsel og så til højre i krydset..."
Sådan omtrent kan det knage i hjernen på den lille brevdue, der til evig tid har fascineret med sin evne til altid at finde tilbage til sit udgangspunkt.
Det mener i hvert fald et hold forskere ved Oxford University, som ifølge Reuters i ti år har studeret brevduers adfærd ved hjælp af GPS-udstyr og har fundet ud af, at de små bevingede væsener ganske enkelt bruger vores alle sammen vejnet.
Afmystificeringen er ikke til at tage fejl af, siger professor Tim Guilford til nyhedsbureauet:
- Det var noget af et syn at iagttage en brevdue minutiøst følge Oxfords A34-omfartsvej, dreje af i et lyskryds (om den stoppede for rødt, melder historien ikke noget om, red.) - og lidt senere rundt i en rundkørsel, fortæller professoren.
Mere detaljeret forskning har dog vist, at duerne ikke er i stand til at læse trafikskilte, for de bruger udelukkende vejnettet på kendte ruter, hvorimod førstegangs- eller langdistanceflyvere stadigt benytter sig af deres eget navigationssystem, som menes at knytte sig til solens placering på himlen.

Star-Spangled søgerekord
Houston, Texas: Det var årets absolutte højdepunkt - selve finalen i den ærkeamerikanske sportsgren, hvor klø og knubs hører til dagens orden. Tilmed fandt begivenheden sted i en af de USA-stater, hvor folk sidder i stimer på dødsgangene!
Ikke desto mindre er dét, der har fået de tv-sportsdovne amerikanere op af sofaerne efter årets Super Bowl 1. februar noget så eksistentielt-fundamentalt og uskyldigt som den ene halvdel af en kvindes barm - på "udsatte steder" oven i købet tækkeligt camoufleret af et lige så uskyldigt takket symbol.
11. september blegner som en storm i et glas vand i agurketiden sammenlignet med det trafikkaos, som opstod på nettet, da sangeren Justin Timberlake under en optræden i kampens pause iværksatte et teknisk (u)held ved at flå et strategisk placeret stykke klædning af sin medsanger Janet Jackson.
Nettes søgemaskiner har ikke tidligere oplevet noget lignende: Aldrig er der på én dag blevet søgt så mange gange på samme emne, samtidig med at den digitale TiVo-videotjeneste, som lader tv-seerne spole tilbage i og "pause" direkte tv-programmer, kunne registrere en betydelig større interesse for at gense den ultrakorte haute couture-sekvens end for spændingselementer i selve sportsbegivenheden.
Dertil fulgte en telefonorkan, fremkaldt af flere hundrede tusinde forargede amerikanere, samt et sagsanlæg fra en rasende tv-seer mod Jackson selv samt de ansvarlige arrangører med krav om en millionerstatning (i dollars!) for at have forvoldt "outrage, anger, embarrassment and serious injury" mod navnlig mindreårige seere.

Ørerne i søgemaskinen
New York: Kys og kærtegn var ikke just, hvad der trængte sig på for LaShawn Pettus-Brown, som ellers troede, han skulle date en lækker sild på en New York-restaurant.
Den pågældende kvinde, som han havde fået kontakt med på nettet, gjorde nemlig forud for deres aftalte møde sit hjemmearbejde så tilstrækkeligt grundigt, at hun opdagede, at manden havde været efterlyst af FBI for bedrageri i et år.
Åbenbaringen skete på søgemaskinen Google, som man ikke kan skjule sådan noget for. Kvinden kontaktede omgående politiet i New York, der tog pænt imod Pettus-Brown, da han dukkede op i restauranten. Han blev arresteret uden sværdslag og afventer nu overførsel til staten Ohio, hvor han mistænkes for at have begået svindel.

Stilhed i flere længder - kun kr. 5,90!
Cupertino: Stilhed er i sandhed blevet en mangelvare. Overalt, hvor mennesker færdes, sker det til et knaldhamrende arsenal af lydeffektfulde jingles og trafikstøj. Så i dette nye årtusinde har stilhed naturligt nok fået sin pris.
I sidste uge berettede vi, hvordan østrigske erhvervsfolk måtte købe sig til lyden af skovens stille ro via mobilnettet, og i denne uge handler det så om, hvor man kan købe stilhed på internettet.
Det kan man blandt andet i Apples populære online-musikbutik iTunes. Her findes ifølge News.com et udvalg på mindst ni skæringer med vellyden af total stilhed og endda til samme pris som musiknumrene: Sølle 99 cents (kr. 5,90) pr. stk. - til trøst for dem, som måtte længes efter den tid, hvor stilhed stadig var en af livets gratis glæder. Nummeret "Silence" fra Bill Shaeffers album "Grain of Sand" giver afgjort mest smæk for skillingen med hele to minutters manglende lyd. De øvrige ligger i gennemsnit på et minut.
Apple begrunder markedsføringen ("kopiering strengt forbudt" - fremgår det blandt andet af salgsteksten) af tilbuddene med, at de typisk har eksisteret fra starten som integrerede sekvenser på kunstnernes plader.
I øvrigt er lydløs musik ikke nogen nyskabelse. Blandt de kendteste værker er "4'33" - en komposition fra 1952 af John Cage, bestående af godt fire et halvt minuts stilhed. Så berømt er den, at den for nylig blev live-transmitteret på britisk tv i en opførelse med selveste BBC Symphony Orchestra.

Det blev en opgradering!
Holland, Michigan: George Bush er en af slagsen, og det samme er Bill Gates.
Amerikanske fædre er vilde med at opkalde deres drengebørn efter dem selv, hvilket de to nævnte herrer er kendte eksempler på. Typisk får de små størrelser så tilføjet et "Jr.", "II" eller "III" efter deres kaldenavn, men det var altså for konventionelt for en vaskeægte computernørd, som blev far i forrige uge.
Jon Blake Cusack fra Holland i Michigan var slet ikke i tvivl om, at hans nyfødte søn skulle hedde det samme som han selv. Så langt var konen, Jamie, sådan set også enig. Overtalelsesevnerne fik gamle Cusack dog først for alvor brug for, da han foreslog at betegne junior som en "version 2.0".
Da Jamie imidlertid havde fået frit spil til at indrette børneværelset, som hun ønskede, lod hun nørden få sin vilje.
Version 1.0 fortæller til Associated Press, at 2.0 er udstyret med adskillige 1.0-features, hvor selve opdateringen mest markeres ved en række nytilkomne features fra det unummererede mødrene ophav.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere