Kvinden, der ikke siger ‘jeg'

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. november 2003.


I succestider som i modvindsperioder har en indædt tro på filosofien om samarbejde, teamwork og fællespræstationer fulgt Ingelise Bogason i hendes bemærkelsesværdige karriere fra gymnasielærer til topchef i it-branchen.

portræt
- Det er meget sjældent, man ser enkeltpersoner gøre store ting helt alene.
Sådan siger Ingelise Bogason, 54 år og administrerende direktør i CSC, en af Danmarks største erhvervssucceser anno 2003.
Lige præcis det budskab opsummerer på bemærkelsesværdig vis Bogasons tilgang til livet, ledelse og karriere. Det afspejler sig ikke mindst i den måde, hun taler på. Ingelise Bogason har nemlig noget med ordet jeg. Hun bruger det stort set ikke. Spørger man hvorfor, følger imidlertid undtagelsen, der bekræfter reglen.
- Jeg ved godt, at jeg hele tiden siger vi, men det er dybt forankret i mig, og det er det, det hele handler om for mig - at man arbejder sammen i teams mod et fælles mål.
For en leder er det ikke atypisk at prise teamwork som en dyd, men hos Bogason synes ideen om vi og de fælles præstationer at løbe som en rød tråd igennem hele karrieren. En karriere, der i øvrigt startede et sted langt fra toppen af it-branchen.

Gymnasielæreren blev topchef
I 1975 trådte Ingelise Bogason ud fra Københavns Universitet med en dugfrisk cand.mag. i historie og samfundsfag og en lyst til at undervise. Det fik hun mulighed for kort tid efter som gymnasielærer i København. Og for hende står tiden som gymnasielærer primært i erindringen som endnu en mulighed for at skabe fælles præstationer.
- Der er mange fællestræk mellem undervisning og et lederjob. Begge dele handler om at lede et team. Begge steder skal der lægges en plan, der skal følges op, alle skal yde deres bedste, og vi skal allesammen gerne i mål.
Skiftet til it-branchen kom i slutningen af 80'erne. Post Danmark stod og skulle uddanne medarbejderne i it. Styregruppen for det projekt bestod af cand. mag.'er, og de
insisterede på, at leverandørerne, Dansk Data Elektronik, også havde en cand.mag. ansat. Det job blev tilbudt Ingelise Bogason.
- På det hold, der stod for undervisningen, var vi ikke teknikere, og vi brugte ikke tunge manualer til opgaven. I stedet lagde vi vægt på, at folk lærte, hvordan de brugte it, så de fik ikke en teknikeruddannelse.

'Vi' er godt
Er der noget, man kan sige med sikkerhed om CSC's administrerende direktør, er det, at hun ikke er job-hopper. Efter stillingen hos Dansk Data Elektronik kom hun til CSC, hvor hun har været siden 1995.
På tidspunktet, hvor hun skiftede, var hun ledelsesfunderet - noget, hun holder fast i, for teknikerrollen har aldrig fristet. Hun vælger i stedet at have folk, der supplerer hendes styrker, omkring sig.
- Det er en anden grund til, at vi er et godt ord. Hvis man skal sige jeg, skal man kunne overkomme det hele.

I medgang ...
Hos CSC har den filosofi langsomt, men sikkert bragt hende op ad karrierestigen til selskabets toppost. En udvikling, som hun efter eget udsagn aldrig havde planlagt.
- Det er ikke sådan, at jeg satte mig ned og sagde "Jeg vil være leder". Det handler i høj grad om at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Men det at stige i graderne betyder noget. Man får mere indflydelse og skal være mere og mere omhyggelig med, hvordan man handler, for det har større betydning, jo længere man kommer op i organisationen. Det lyder så frygtelig højtideligt, men man skal i stigende grad være en rollemodel, for der gælder altså bare ikke særlige regler for ledelsen, og det skal man lige tænke på, når man står op om morgenen, siger hun.
Det er svært at nævne Ingelise Bogason uden samtidig at anerkende de succeser, hun har som leder af den virksomhed, hun har stået i spidsen for de seneste to år. Outsourcing-bølgen, der har ramt Danmark, har i kølvandet bragt succes til CSC, der har taget store ordrer på privatmarkedet blandt andet hos TDC, PFA, Tryg og ISS.
- At kommunikere og fortælle succeshistorier til og om virksomheden er noget, jeg nyder. Og vi har haft rigtig mange i 2003, smiler hun.

... og modgang
Karrieren består imidlertid ikke af rene succeshistorier. CSC var også leverandør på Amanda-projektet, der - retfærdigt eller ikke retfærdigt - er kommet til at stå som arketypen på offentlige it-projekter, når det virkelig går galt. Og ikke overraskende ligger projektet, der kostede daværende chef for Arbejdsmarkedsstyrelsen Inge Mærkedahl jobbet, ikke på listen over Ingelise Bogasons favoritemner.
- Det var slemt. I pressen blev det sat op, som om vi var fjender. Sådan var det ikke. Vi prøvede at hjælpe hinanden, havde et samarbejde, talte meget sammen og prøvede i fællesskab at løse et problem.
Men sagen står samtidig for hende som et eksempel på en type opgave, der også følger med jobbet for enden af bordet.
- Det er altid sjovere at lede i medvind end i modvind, det siger sig selv, men man skal være robust nok til at kunne gøre begge dele. Det er en illusion at tro, at vi i en virksomhed med så store komplekse projekter aldrig møder problemer, selvfølgelig gør vi det. Opgaven er så at arbejde hårdt, endnu hårdere end før, på at løse det. Når der er problemer, må man se sit ansvar i øjnene, for de løser i hvert fald ikke sig selv, siger hun.

Optimisten
Den 12 timers arbejdsdag, som er normen for Bogason, levner ikke meget tid til de store daglige hobbyprojekter. Det bliver dog til museumsbesøg, sejlads og skiture, når tiden byder sig.
- Det er interessant, at folk forventer, at man samtidig med en lang fyldig arbejdsdag også har en lige så fyldig hobby på daglig basis, griner hun.
Bedt om at beskrive sig selv vælger hun optimisme som nøgleord.
- Jeg er i bund og grund optimist, og det er en af de ting, der også gør det nemmere at være robust. Hvis man ser lyst på tingene, er det nemmere at tænke: Det her kommer vi også igennem.

Billedtekst:
- Jeg ved godt, at jeg hele tiden siger vi, men det er dybt forankret i mig, og det er det, det hele handler om for mig - at man arbejder sammen i teams mod et fælles mål, siger Ingelise Bogason, administrerende direktør CSC. Foto: Torben Klint

Boks:
Associationer
Magt: Indflydelse.
Leder: Coaching.
Ledelse: At give retning.
Tid: For lidt.
Fiasko: Uha! Vend til noget bedre.
Mennesker: Tillid til hinanden.
CSC: Tre dejlige bogstaver.
Ambition: At gøre det godt.
Fremtid: Positiv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere