Etcifrede væksttal

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


Det bliver bedre, men ikke væsentligt og ikke i år. Det var budskabet på årets IDC European IT Forum. Under titlen "Managing IT in Challenging Times" præsenterede analysehuset etcifrede væksttal for it-investeringerne samt budskabet om, at it-cheferne skal gøre mere med mindre.

it-klima
Paris: - Disse begivenheder plejer at minde mig om store festivaller, men når jeg ser ud i salen i dag, ligner det mere en religiøs ceremoni, hvor alle deltagere venter på den anden genopstandelse.
Sådan slog årets moderator, journalist og mesterprovokatør Jeremy Paxman, tonen an på årets IDC European IT Forum, hvor 620 analytikere, it-chefer, branchefolk og journalister var samlet for at få et overblik over dagens it-klima. Og under titlen "Managing IT in Challenging Times" blev der præsenteret tal, som understregede, at ventetiden på it-industriens genopstandelse bliver meget lang.
På verdensplan er it-investeringerne faldet fra en vækst på 10,8 procent i 1999 til -4,1 procent i 2002.
- Det har været lidt som at se på en bilulykke. I starten var det fuld fart frem, så kom der et pludseligt stop og så lyden af skærende metal, da det faldt fra hinanden, sagde John Gantz, IDC's Chief Research Officer, i sit indlæg.
- I år når vi måske en vækst på en procent.
It-chef i svære tider
Og selvom stifter og CEO for IDG, moderselskabet til IDC, Patrick McGovern, forudsagde endnu et boom, denne gang i Bio IT omkring 2013, står det klart, at de tocifrede vækstrater fra den gyldne æra ikke kommer lige foreløbig. Tværtimod præsenterede John Gantz en powerpoint-slide med overskriften: Kalder du det her et opsving? Den viste vækstrater på fire procent næste år, i 2005 vil de snige sig op på seks procent, og der vil investeringerne så stagnere frem til 2007.
Så interessante eller deprimerende - alt efter øjnene, der ser - som vækstrater er, var det dog ikke hovedfokus for årets konference. Det 13. IDC European IT Forum handlende mere end noget andet om it-cheferne. For det er dem, der skal manøvrere i, hvad der blev kaldt for "den nye kontekst", en kontekst dybt præget af anæmiske it-budgetter.
IDC havde identificeret en række emner, der holder it-cheferne vågne om natten, herunder system-kompleksitet, aldrende infrastruktur og voksende sikkerhedstrusler. Oven i det kommer kravet om handling i forhold til de nye muligheder blandt andet IP-telefoni, mobilitet, Wi-Fi, webservices og offshore- outsourcing. Og der skal gøres mere med mindre, for pengene til håndtering af både udfordringer og muligheder forbliver få.
Derfor havde man hentet veteranen Paul Strassmann fra konsulentfirmaet Strassmann Inc. ind til to foredrag om, hvordan man bedst vrider penge ud af virksomhedens økonomidirektør til nye projekter. Den bedste måde er, ifølge Strassmann, konsekvent, dybdegående og i regnskabsmæssige termer at kunne redegøre for, hvad projektet betyder for virksomheden.
CFO'ens sprog
- Hvis I som CIO'en vil bruge penge, bliver I nødt til at tale et sprog, som CFO'en forstår. Tiderne, hvor man kunne sælge et it-projekt med et par smarte powerpoints, er ovre. Det betyder, at besparelserne, effektivitetsforbedringerne og det generelle ROI skal dokumenteres i dybden. I skal kunne illustrere, hvad det koster ikke at gennemføre projektet og vigtigst af alt, hvad det vil kunne bringe positivt til bundlinien i dollars. Og metodikken er den samme, om man er en lille eller en stor virksomhed, sagde han.
Det budskab blev der nikket genkendende til i salen blandt andet fra Per Mogensen, chef for decentral infrastruktur i den nordiske finansgigant Nordea.
- Det er en anden måde at tænke på for os, men han har ret, vi skal være bedre til at bruge de eksisterende budgetstrukturer til at retfærdiggøre de projekter, vi vil have penge til, sagde han.
Direktør for IT-Brancheforeningen Jakob Lyngsø var også at finde blandt de cirka ti danske deltagere, og også han nikkede genkendende til konferencens budskaber.
- Det, som oplæggene fortæller mig, er, at vi har det rigtige fokus i IT-Brancheforeningen. Vi har gang i initiativer omkring sikkerhed, kigger på wireless og har fokus på ROI og vækst. Og det fortæller mig, at det er en dagsorden, der er meget ens over hele Europa, sagde han.

Boks:
Vi har talt med
¥ Marianne Kolding, chef for it services research, IDC.
¥ Per Mogensen, chef for ekstern infrastruktur, Nordea.
¥ Jakob Lyngsø, direktør for IT-Brancheforeningen.
¥ Pascal Landa, it-direktør, Ernst & Young, Frankrig.
¥ Mario Leone, CIO og Vice President, IVECO.
¥ Paul Strassmann, konsulent, Strassmann Inc.

Billedtekst:
Der var fuldt hus på årets IDC European IT Forum i Paris den 29. og 30. september. 620 deltagere var samlet for at høre tendenser fra en it-verden under pres.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere