SCO scorer på Linux

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.


Slagsmål: Står det til SCO, der har rettighederne til Unix-kildekoden, skal IBM fratages retten til at markedsføre deres Unix-variant AIX. Ifølge SCO har IBM sakset i Unix og puttet "Unix-hemmeligheder" ind i Linux.

Den 7. marts i år fik it-giganten IBM et sagsanlæg på mere end en millard dollars på halsen, fordi IBM skulle have flyttet programkode fra Unix over i Linux.
Sagsanlægget kommer fra SCO (Santa Cruz Operation), der har haft rettighederne til Unix siden 1995. SCO formulerer det således: "IBM har definitivt taget skridt til at ødelægge al værdi i Unix ved uretmæssigt at udtage og misbruge fortrolig, proprietær information fra Unix."

Uopsigelig licens
Finder retten kodebidder fra IBM's Unix-version AIX i Linux, kan konsekvensen blive at IBM's Unix-licens ophæves, at der skal betales en milliard dollars til SCO, samt at it-giganten må stoppe al salg af deres Unix-systemer den 13. juni. Et salg der nåede mere end 3,6 milliarder dollars i 2002.
IBM oplyser, at de har en uopsigelig licens og vil ikke acceptere SCO's krav. Men på grund af amerikanske juridiske spidsfindigheder er licensen uopsigelig, med undtagelse af, når den kan opsiges. Det svarer til nødudgangen på et fly. Forventes aldrig brugt, undtagen i helt specielle situationer.
Open source-samfundet er negativ over for SCO's aggressivitet, der opfattes som en provokation i debatten om softwarepatenter.
Det har affødt forslag om boykot af SCO, og der har allerede været et denial-of-servce-angreb på SCO's webserver (der i øvrigt kører Linux). I virkeligheden er SCO nemlig Linux-distributøren Caldera. Denne distributør købte i 2001 softwarefirmaet SCO, der havde specialiseret sig i Intelbaseret Unix.
Formålet var at overtage SCO's kundebase og konvertere den til Linux. Det var en begrænset succes, hvorfor Caldera skiftede navn tilbage til SCO, og nu vil firmaet markedsføre Unix sammen med software til webservices kaldet SCOx. Linux droppes dermed helt af virksomheden.
I dag er SCO en del af konsortiet bag Linux-distributionen UnitedLinux, men flere af parterne i konsortiet har ladet forstå, at man ikke billiger SCO's sagsanlæg. Og specielt ikke SCO's sidste tiltag, hvor man i et åbent brev på SCO's websted til alle kommercielle brugere af Linux kalder Linux en uautoriseret Unix-version, som indeholder dele af SCO's Unix-kildekode. Dertil antyder SCO, at man vil beskytte virksomhedens rettigheder med alle midler. Igen noget, som Linux-samfundet er imod.
Sidst i maj dryssede Microsoft Windows-salt i de åbne sår hos Linux-samfundet ved at købe en Unix-licens til en anslået pris mellem otte og ti millioner dollars. Microsofts begrundelse er, at man ønsker at holde sig orienteret, men flere analytikere anser Microsofts køb for en politisk handling, der tjener til at markere sig over for open source-kunderne.
Ingen af parterne i sagen havde sendt signaler om vilje til forhandlinger eller forlig ved redaktionens slutning.

Billedtekst:
Linux-maskotten Tux er uforvarende blevet sendt i Unix-krig. SCO har anlagt sag mod IBM for at have sakset i Unix-koden og kastet Unix-godbidderne til de vilde pingviner i open source-samfundet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere