Et kig ud i fremtiden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. maj 2003.


udvikling: Hvad er den vigtigste udvikling inden for servere/storage de næste tre år? En repræsentativ skare af markedets leverandører af server- og
lagringssystemer ser vidt forskellige svar i krystalkuglen.

Det mener server-leverandørerne

Dell: Klynger bliver vejen frem
Dell tror ikke på konsolidering af serverinstallationer, hvor ganske få, store enheder håndterer alle virksomhedens forretningskritiske applikationer. I stedet mener de, at der er mere forretningsmæssig fornuft i at skalere serverdriften ud på standardiserede, Intel-baserede clusterløsninger. Det er sådanne løsninger, Dell satser på, for det giver ganske enkelt lavere driftsomkostninger samt større effektivitet og stabilitet for kunden.
Denne strategi omfatter også tilbud til serverkunder om en standardiseret, driftssikker softwareløsning, der med sikkerhed spiller sammen med den hardware, der leveres. Dells mål nu og fremover er at spare kunden for besværet med at opbygge og vedligeholde egne, lukkede løsninger.

HP: Standarder og Blade-servere
¥ De små og mellemstore virksomheder vil fortsat købe standard Intel 32-bit gulvmodeller.
¥ Rack-baserede servere udgør nu omkring 75 procent af serversalget. Bladeservere vil i stor udstrækning erstatte rack-servere i alle miljøer.
¥ High-end servere vil på kort sigt køre med RISC- eller Itanium-arkitektur og på længere sigt udelukkende Itanium. Det er HP's indtryk, at kunderne desuden vil fokusere på standardbaseret hardware frem for lukkede, leverandørspecifikke løsninger som f.eks. Sun mainframes og AS/400.

Sun: Stigende datamængder i netværk
Sun ser to hovedtendenser. Den ene er, at alt kommer på nettet. Det får mængden af servertransaktioner og data til at stige voldsomt. Den anden er, at der sker en konsolidering og centralisering af datacentre til færre, større "datakraftværker".
Derfor bliver der behov for to typer servere: små og store. De små er 1-4-vejs, 32/64-bits, der kører Unix/Linux eller Windows. Mange vil vælge Blades. 64 bits-servere kan anvende chip multithreading og øge throughput. De store servere er Unix SMP-maskiner med op til 1.000 processorer, eventuelt clustret. Det er moderne mainframes med partitioner og redundante komponenter til afvikling af mange applikationer.

Fujitsu Siemens: Konsolidering og fjernelse af flaskehalse
De seneste år har teknologien på serversiden bevæget sig hen mod hurtigere livscykler og konstant ny teknologi. For det første vil de fleste virksomheder gerne konsolidere deres servere og serverfarme og rationalisere den bestående desktoppark gennem ServerBasedComputing eller såkaldte "tynde klienter".
Den centrale tanke giver hermed mulighed for at konsolidere sin storage samtidig med, at sikkerheden igen kan ske centralt og kun Èt sted gennem SAN og NAS. Den første flaskehals er I/O på PCI-X niveau. Her kommer der nye hastigheder på PCI-X og en ny standard PCI Express. Som en nødvendighed vil ram-kredse, chipset og cpu også blive opdateret.

IBM: Platformen bliver mindre vigtig
Virksomheder fokuserer allerede i dag på løsninger, som gør dem i stand til at bruge kapacitet i takt med, at behovet melder sig. Samtidig ønsker de at gøre faste omkostninger variable. Platformen bliver i stigende grad underordnet, når man skal vælge serverløsning - om løsningen er Intel- eller Unix-baseret, en blanding eller noget helt tredje er ikke afgørende.
At konsolidere en eksisterende løsning på en mainframe er også en af flere muligheder ligesom Blade-centre. Og endelig er GRID-teknologien modnet. Interessen vil samle sig om, hvordan man integrerer heterogene miljøer i en on demand-infrastruktur baseret på åbne standarder.

Unisys: Kunden betaler fremtidens servere efter forbrug
Efterhånden som serveroperativsystemerne i stadig højere grad bliver standardiseret, flyttes fokus fra typen af serverplatform til ydelse. Betaling vil ændres fra en pris på hardwaren til afregning af den serverkapacitet, som kunden reelt udnytter.
Gennem udvikling af stadig mere modulære systemer kan kunderne starte med en løsning, der passer til det aktuelle behov og så siden tilføje ekstra kapacitet - vel at mærke dynamisk uden at skulle stoppe de ofte kritiske systemer og i mindre trin end de nuværende blokke af 4 eller 8 processorer.

HP: Forenkling er fremtiden
På storage-markedet bliver der endnu mere fokus på at lette og forenkle administrationen af systemerne og dermed få en så høj Return on Investment (ROI) som muligt. Det vil ske via virtualisering, der betyder, at storage-systemerne i princippet er selvkonfigurerende og selvoptimerende.
Prisen er naturligvis altid i fokus, og HP oplever, at prispunktet for professionelle systemer bliver stadig lavere. Sammenholdt med den høje ROI, der er i forbindelse med dagens storage-systemer, har HP som mål at levere de bedste produkter til prisen.

EMC: Øget automatisering
Den fortsatte udvikling i storage handler om øget automatisering og brug af policies. Det nye begreb er Information Life Cycle Management. Informationernes livsforløb lægges i faste rammer allerede før fødslen. Gennem hele deres livscyklus flyttes data automatisk mellem forskellige typer storage-platforme for hele tiden at optimere tilgængelighed, performance og økonomi samt overholde lovkrav.
Automated Networked Storage vil sætte virksomhederne i stand til at overholde deres Service Level Agreements med færrest mulige ressourcer.

Network Appliance: Bedre styring og billigere løsninger
Network Appliance ser en stor udvikling inden for billigere diskmedier (Fiberchannel -> ATA -> Serial ATA), der kan anvendes til backup/recovery-formål som et reelt alternativ til bånd. Udviklingen drives af meget lavere kompleksitet og hastigt faldende disk-priser.
Desuden forventer NetApp, at udviklingen af iSCSI (SAN-over-IP) vil tage fart og overtage en stor del af væksten fra fiber channel-baserede SAN-løsninger. Tendensen forstærkes af Linux-platformens øgede udbredelse. Linux Blade Farms vil erstatte store host/Unix-systemer og blive en markant drivkraft bag billige og fleksible iSCSI-løsinger. En anden interessant udvikling er bedre datastyring, hvor mere intelligente løsninger vil kunne udføre data recovery på minutter i stedet for timer/dage.

Hitachi Data Systems: 24 timers tilgængelighed og åbne standarder
Kravet om 24 timers adgang til forretningskritiske data fra stadig flere servere og klienter kommer i centrum.
Storageteknologier, som dublerer data internt eller eksternt for at give maksimal tilgængelighed både i normal drift og efter menneskelige fejl, softwarefejl eller katastrofer, bliver derfor standard i de fleste virksomheder. 24 timers tilgængelighed stiller store krav til management, performance samt drifts- og datasikkerhed. Vi vil derfor se en øget udbredelse af storage-netværk med kombinationer af SAN, NAS og IP-storage.
Alle storageleverandører tager SNIA's åbne standarder - CIM og WBEM - til sig. Kunderne vil dermed kunne nøjes med Èt sæt managementværktøjer og frit kunne skifte mellem leverandørerne.

IBM: Virtualisering bliver nøgleord
Kravet til storage bliver i stigende grad, at virksomhedens data står til rådighed på tværs af organisationens forskellige it- systemer og teknologiske platforme uanset fysisk placering. Storage vil i de kommende år ændre betydning fra opbevaring af data til adgang til data.
Vi kommer derfor til at se øget virtualisering af storage, hvor man har Èn logisk indgang til data uden hensyn til, på hvilken geografisk lokation, teknologisk platform eller disk de befinder sig. Virtualisering vil stille data til rådighed on demand.
Virtualisering bliver også vejen til kapacitet efter behov og dermed fleksible omkostninger. Åbne standarder som SMI-S vil vinde yderligere frem.

StorageTek: Integrerede storageløsninger
Tidligere var storage-systemer monolitiske, og leverandørerne anbefalede blot indkøb af mere kapacitet. Fremtidens løsning er at møde virksomhedernes krav om at udnytte eksisterende teknologier og udvikle nye, som kan integreres med dem.
Lige nu er brancjen i en overgangsfase, hvor der bygges bro mellem den gamle og nye storagefilosofi. StorageTek har BladeStore-teknologi, der knytter disk og tape sammen, og iSCSI-løsningen, der sætter nye standarder for backup og restore. StorageTek tilrettelægger i øvrigt alle løsninger ud fra den opfattelse, at data har et livsforløb, hvor alle stadier kræver integrerede storageløsninger. Det kaldes Information Lifecycle Management.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere