Ajour

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. april 2003.


Vraggods - eller guld?
San Francisco: Psssst, vil du købe et stykke World Trade Center?
Eller et stykke havareret rumfærge, måske?
Eller hva' med ugens tilbud - et stykke Irak-krig?
Atter engang har vi rettet blikket mod alle kramboders moder, online-auktionen eBay, som her i påsken kunne mønstre næsten 2.000 Irak- eller Saddam-relaterede effekter til salg for højestbydende. Og folk stormer til!
Inkarnerede souvenirsamlere må dog seriøst til lommerne for at komme i betragtning: Irakiske dinar-sedler og -mønter, som tidligere ikke var det papir eller blik værd, de er trykt på, er siden krigens start mangedoblet i kurs.
Ebay er dog ikke ene på nettet om at faldbyde krigs-souvenirs. På Greatusaflags.com kan man for eksempel købe højaktuelle spillekort, prydet med fotos af Iraks mest eftersøgte mænd (billedet). Kortene, med blandt andre Saddam Hussein i sit es, siges at være fremstillet af USA's forsvar og uddelt til koalitionens soldater for at lære dem at genkende topfigurerne i det nu overtrumfede regime.
Foto: Greatusaflags.com

En personlig(ere) computer
Ontario, Canada: Tilbage i 1980'erne fik vi den såkaldt personlige computer - bedre kendt som pc'en. Men først nu, 20 år senere, har den udsigt til for alvor at gøre sig fortjent til sit navn. Det skyldes ifølge Itavisen.no et hold canadiske forskere, som i laboratoriet på Queen's University i Ontario har udviklet en computer, der selv ved, hvad dens menneske helst vil bruge den til.
Pc'en overvåger sin brugers vaner både indvordes og udvordes, så at sige: Hvilke taster og funktioner bruger hun mest, og i hvilke programmer? Og hvordan ser hun ud, mens hun sidder ved skærmen? Dybt koncentreret eller afslappet? Disse erfaringer bliver så brugt til at indrette funktionaliteten præcis efter brugerens vaner.
Den "menneskelige" grænseflade vil fundamentalt ændre den måde, vi bruger computere på, hævder forskerne.

Billedtekst:
"Og den troede, at den var personlig! Den vidste ikke engang, at jeg ikke ku' fordrage Word Perfect!"

Skuf aldrig en sports-freak!
Boston: En sportsfanatiker i Boston med særlig hang til bilsport blev rødglødende, da tv-kanalen Fox Entertainment snød ham for et racerløb og i stedet sendte en baseball-kamp. I sin arrigskab foranstaltede Michael Melo derfor sin helt egen seerstorm mod tv-selskabet i form af et bombardement bestående af over en halv million e-mails mod Fox.
"Afklapsningen" medførte, at selskabet måtte lukke store dele af sit websted ned.
Michael Melo, der arbejder i it-branchen og er hidtil ukendt af politiet, havde udviklet et program, som igen og igen sendte de samme seks e-mails over en periode på nogle dage i foråret 2001.
Men det var ikke med vilje, computeren løb løbsk, hævder Melo nu, hvor han står tiltalt ved en domstol for at have forsøgt at beskadige et sagesløst computersystem og principielt risikerer op til et års fængsel.

Billedtekst:
Rigtige mænd vil se rigtige mænd i rå racere!

30 års trådløshed
San Francisco: Selv om de fleste af os kun har været i daglig nærkontakt med den i en halv snes år, er det faktisk nu over 30 år siden, verdens første opringning på en mobiltelefon blev foretaget.
Manden på billedet, den nu 74-årige Martin
Cooper, tilskrives æren for, at vi i dag kan telefonere helt uden generende kabler og ledninger. Hans opfindelse var dog dengang mere "mobbedreng" end "mobil" - et monstrum på cirka 15 kilo og til en pris på titusindvis af kroner!
Mobiltelefonen, som i dag vejer under 100 gram, er blevet hvermandseje (hen ved en milliard mennesker skønnes at bruge Coopers opfindelse), men har endnu ikke levet helt op til dens faders vision: Der er gået alt for meget "gimmick" og "gadget" i teknologien, mener Martin Cooper, som hellere så, at leverandørerne gjorde mobiltelefoni billigere, mere allestedsnærværende og reducerede apparatet til minimal størrelse - a la et høreapparat.
Da Martin Cooper 3. april 1973 foretog det første mobilopkald, var det som udviklingschef i Motorola. Og han er still going strong - i dag som direktør for Arraycomm, der udvikler fremtidens trådløse bredbåndsteknologi.
Foto: Arraycomm

Dis-information i dukkeform
New York: Irak-krigens absolutte "superhelt", informationsminister Mohammed Saeed al-Sahhaf, er på rekordtid blevet kult. Nettet bugner af fansider, og en af de mest populære, www.welovetheiraqiinformationminister.com, gik totalt i sort efter at have inkasseret over 4.000 hits sekunder efter dens åbning for et par uger siden.
For yderligere at råde bod på den savnede talsmands forsvinden fra verdens tv-skærme har firmaet Herobuilders.com nu skabt en dukke i bedste "Action Man"-stil. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Dukken "Iraqi Dis-information Minister Action Figure Doll", er født med original lyd i form af en chip med digitale optagelser af den ukuelige ministers mest legendariske udtalelser. For cirka 250 kroner (35,95 dollars) kan al-Sahhaf-fans så svælge i elskede guldkorn som "É de vantro vil alle dø" eller "É jeg er ikke bange. Det skal I heller ikke være. De er langt over 100 miles fra Bagdad", " É hvilke kampvogne?", med mange flere.
De humoristiske legetøjsmagere er desuden leveringsdygtige i dukker med navne som "Saddam Insane", "President G.W." og "Osama is Drag".
Hele dukkehuset findes på www.herobuilders.com.

Billedtekst
Emil Vicale fra Herobuilders ses her med den talende al-Sahhaf-dukke til venstre
og bin Laden i pink
dragdress til højre.
Foto: Scanpix/AP




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere