Konvergenskrigen er begyndt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. marts 2003.


Dvd'en skal være det dataformat, som bærer informationer og specielt multimediadata mellem forbrugerelektronik og computere. Den digitale fødekæde fortsætter ud til mobiltelefonen, men der er format-forvirring for viderekomne.

Dåsedata
Det udvalgte udvekslingsformat er dvd-ram, som alle ellers havde afskrevet som et marginalt format uden den store udbredelse.

Og til de mindre behov skal det være rammoduler, der skal bruges til at flytte samme data ud på forskellige mobile enheder, hvor det i første omgang er mobiltelefonen, som skal være den foretrukne mobile enhed.
Der er masser af andre enheder som transportable videoafspillere i mikroformat på vej. Også her hersker der i øjeblikket vild formatkrig.

Pc eller ej
Der er i dag to skoler inden for underholdnings-elektroniksektoren. Dem der mener at computeren skal være centrum i hjemmets underholdningsanlæg, og dem der mener, at den skal blive under skrivebordet.
Til det første hold hører Microsoft, Apple og Intel, mens gå-væk-pc-folket består af samtlige asiatiske forbrugerelektronikfabrikanter, hvor Sony som den eneste satser i begge lejre.
Men siger man nej til pc'en, så vinker man også farvel til harddisken. Og hvor gør man så af sine data?
Medieenheder med harddisk er nemlig først nu ved at dukke op, og hjemmenetværk uden pc er ligeledes i deres tidligste vorden.

Svaret er dvd-ram, der fungerer som en stor diskette på 4,7 eller 9,4 gigabyte. Sharp, Panasonic, og Samsung kommer alle med videokameraer med dvd-ram og dvd-r som datamedie.

Forceret standard
Uheldigvis er der meget få dvd-afspillere og dvd-drev, der i dag er kompatible med dvd-ram.
Det går langt bedre med dvd-r, der kan læses af langt de fleste dvd-drev. Sony satser på dvd-rw til samme funktioner som dvd-ram, men står i dag uden for majoriteten af asiatiske fabrikanter.
Står det til Sharp, Panasonic og Samsung, så bliver Sony endnu mere alene. De satser nemlig så hårdt på dvd-ram, at de forventer at dette format bliver en almindelig standard i løbet af i år.

Panasonic har svært ved at se format-problematikken. På den netop overståede CeBIT-messe i Hannover lød kommentaren: "Vi mener ikke, at diskussionen om standarder vil vare særlig lang tid". Underforstået - vi vil vinde denne diskussion. Dvd-afspillere fra Samsung, Panasonic og Sharp vil fremover understøtte dvd-ram, hvilket også gælder for deres kommende dvd-optagere og dvd-drev til pc.

Og dvd-optagerne vil have indbygget videoredigering. Dermed slipper forbrugerne fuldstændig for at skule overspille deres videooptagelser til en pc for senere at redigere dem og brænde en cd eller dvd.
Det skulle starte en bølge af digital video, idet under fem procent af alle europæiske hjem har en digital video i dag ifølge Sony.

Hovedårsagen til denne lave udbredelse skulle netop være besværet med at vise video, samt problemet med pc'en som redigeringsenhed.

Rammoduler sidst i fødekæden
Til mobil brug bliver det bærende datamedie rammoduler. Og det er mobiltelefonene, der i første omgang bliver den foretrukne mobileenhed.

Det betyder, at den fysiske størrelse på rammoduler bliver en vigtig faktor for mobiltelefondesignerne, da forbrugerne er interesseret i små telefoner. Det har givet en ny bølge af rammodul-formater.
Fujitsu og Olympus har annonceret deres xD-format, mens Sony satser på MemoryStick Duo, men Sandisk har slået dem alle sammen med deres nye miniSD-modul, der dels er det mindste af alle ram-modulerne og samtidigt kan klare en kapacitet på op til 32 gigabyte, hvor xD stopper ved 8 gigabyte og MemoryStick duo ved 128 megabyte.
Dertil kommer der nu CompactFlash moduler på 6 gigabyte, der dog primært er beregnet til digitalkameraer og den nye bølge af MPEG4 videokameraer.

Også it-påvirkning
Al denne ram-kapacitet skal bruges til at flytte musik, video, spil og pc-data ud til mobiltelefoner. Det kan ske via ens pc, men også via de kommende server-enheder, der skal blive det samlende punkt i al hjemmeelektronikken.
Alt i alt betyder denne massive satsning på rammoduler og dvd-ram, at it-verdenen også bliver påvirket. Både Panasonic og Samsung mener nemlig, at pc'er burde udstyres med dvd-ram i stedet for disketter.
Priserne for de nye drev skulle svare til eksisterende dvd-brændere, og der satses på et prispunkt for medierne på en procent af en dvd-optagers pris, hvilket betyder omkring 70 kroner.

Det er en udvikling, der forstærkes af pc-fabrikanternes tendens til at droppe diskettedrevet fra nye produkter
De første dvd-ram produkter og dvd-camcordere forventes omkring sommerferien i år, og de nye generationer af multimedie-telefoner lidt efter.

Billedtekst:
Til sommer kommer videokameraer med indbygget dvd. Dermed er det uden tvivl slut for de båndbaserede camcordere, fordi dvd-skiverne i de nye kameraer umiddelbart kan afspilles i en dvd-afspiller eller en pc. Dermed bliver besværlig pc-redigering overflødig.

Billedtekst:
Rammoduler kan i øjeblikket ikke blive små nok, hvis de skal kunne være i de mindste mobiltelefoner.
Og netop mobiltelefoner forventer de asiatiske it- og elektronik-leverandører bliver til mobile underholdningsenheder. Det nyeste format er MiniSD, der er kompatibelt med bestående SD-moduler, men krympet i størrelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere