Digitalkameravideo

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. marts 2003.


Fuji udforsker nye områder med deres Fuji FinePix M603, der er en blanding af digitalkamera og digitalvideo. Det er en rigtig god, men beklageligvis meget dyr god ide.

alt-i-et
Når vi finder produkter til Første Kig, prøver vi at finde nyheder, der peger fremad eller nyheder, der danner tendenser. Fuji FinePix M603 er netop sådan et fremadpegende produkt. Det er en blanding af et velfungerende digitalkamera og et rammodul videokamera.

Det nye er ordet "velfungerende". I dag kan mange videokameraer tage digitalbilleder, og mange digitalkameraer kan tage videosekvenser, men kun dette Fuji kamera er lige god til begge dele.

Her er videofunktionen ikke "boltet" på som normalt for digitalkameraer. Videooptagemulighederne er designet ind i kameraet fra starten og med en kvalitet, der er bedre end super VHS-videoptagere.

Kameraet anvender Motion JPEG billedkomprimering, så videoen står knivskarpt og kan sagtens tåle at blive "blæst" op på et 32 tommer tv.

Smart, men dyrt
Kameraet er designet, så man kan skifte mellem digital foto og video blot ved et tryk på en knap. Kameraet anvender almindelige rammoduler til at gemme video og digitalfoto, og det er både styrken og svagheden ved kameraet.

Et kvarters video med maksimal kvalitet (480 x 640 billedpunkter med 30 billeder i sekundet) optager omkring 1 gigabyte diskplads. Her tilbyder kameraet mulighed for CompactFlash og de nye xD rammoduler.

Men priserne for et 1 gigabyte rammodul begynder ved 2.000 kroner, som skal tillægges kameraets pris på omkring 5.700 kroner inklusive moms. Til sammenligning kan man for 7.700 kroner købe et digitalt videokamera, der kan optage en times video på en almindeligt DV-videobånd til 150 kroner.

Lille zoom
FinePix M603 har dog nogle fordele, som intet videokamera kan diske op med. Det er lille og kompakt og tager glimrende 3 megapixel digitalfoto.
Dertil kan videoen nemt loades ind i en computer, enten via USB-forbindelsen eller en læser til ram-moduler, og det er meget meget nemmere end at skulle bruge FireWire-forbindelsen på et videokamera.

Kameraet har ingen optisk søger, men en 2,5 tomme billedskærm på bagsiden, der gør kameraet til et oplagt valg for personer, der ikke har perfekt syn.

Det lille zoom-område på 2 X vil virke afskrækkende på mange, men tvinger en til at gå tæt på motivet, hvilket ofte er en fordel.

Uheldigvis har kameraet et zoomområde svarende til 38-76 millimeter, hvor en større vidvinkel havde været at foretrække. Man savner desuden stereolyd og flere videotilslutninger, som ekstern mikrofon.

Derfor er kameraet ikke en erstatning for et ægte videokamera, men snarere et digitalkamera med velfungerende videofunktioner.

Boks:
Fuji FinePix M603
Pris: Cirka 5.700 kroner inklusive moms
www.fujifilm.dk

God og skidt

¥ Lille kompakt enhed
¥ Kombinereret video og kamera
¥ God billedkvalitet

¥ Uheldig zoom-område
¥ Dyre ram-moduler

Billedtekst:
Det ligner et almindelig digitalkamera, men det er også et videokamera, der anvender rammoduler til at gemme billeder og video. Sony har planer om et tilsvarende kamera.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere