Kritik af TDC's digitale signatur

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. februar 2003.


TDC's digitale signatur kritiseres for at være for usikker, monopolskabende, for langsom at rulle ud og for kun at være skabt til Windows.

digital signatur
Videnskabsminister Helge Sander (V) udpegede i sidste uge TDC som vinder af retten til at levere digital signatur til danskerne på bekostning af KMD, PBS og DMdata.
TDC Internet A/S vandt EU-udbuddet, fordi bedømmelseskomiteen mente, at TDC's løsning samlet set bedst levede op til de økonomiske, funktionelle og sikkerhedsmæssige krav.
Beslutningen kritiseres nu fra flere sider. PBS mener ikke, at TDC's digitale signatur er sikker nok. Dansk Handel & Service opfordrer til, at man holder godt øje med TDC og får andre udbydere på banen, så den digitale signatur ikke bliver en monopoliseret pengemaskine. Dansk IT ønsker TDC tillykke med sejren, men sætter dog spørgsmålstegn ved, om TDC er i stand til at rulle den digitale signatur ud til danskerne hurtigt nok.
Endelig har dele af open source-miljøet iværksat en underskriftsindsamling, der skal sikre, at løsningen, som primært er udviklet til Windows-brugere, også kan bruges af borgere, der har open source-software installeret på hjemmecomputeren.
Det har fået TDC til at melde ud, at de ønsker at komme i dialog med open source-miljøet i Danmark for at finde en model, hvor parterne kan støtte hinanden til den bedste løsning. Men det forslag vækker ikke begejstring i open source-miljøet.
- TDC har fået ansvaret for at udvikle en klient til hele befolkningen, og det ansvar skal de tage på deres egne skuldre og ikke skubbe videre til en tredje part, siger Johan Holst Nielsen, initiativtager til underskriftsindsamlingen: Digital signatur til ALLE.

For usikker
Den tabende part i udbuddet om den digitale signatur, konsortiet bestående af PBS, KMD og og DMdata, mener, at TDC's digitale signatur i den nuværende udformning er for usikker.
- Som det ser ud nu, vil vi ikke bruge TDC's digitale signatur i netbankerne. Den er simpelthen ikke sikker nok, siger Jørgen Bennedsen, underdirektør i PBS.
TDC har fra starten inviteret til et samarbejde med konsortiet for at sikre, at løsningen er sikker nok og bliver udbredt til flest mulige borgere. Ved nederlaget i sidste uge lagde konsortiet op til, at de ville mødes senere og diskutere, om de skulle fortsætte med deres egen digitale signatur-løsning, indgå i et samarbejde med TDC eller helt træde ud af markedet for digitale signaturer. Det ser ud til, at de har valgt at tage kampen op.
- Vi har taget kontakt til TDC for at høre, hvad for et samarbejde de lægger op til. Vi overvejer stadig kraftigt, om det ikke vil være mest fornuftigt for bankerne selv at udstede digitale signaturer, siger Jørgen Bennedsen.

Gevinst for sundhedsvæsenet
Det er dog ikke alle, der er enige i kritikken. Blandt andet Amtsrådsforeningen roser TDC's digitale signatur.
- Den digitale signatur bliver en entydig gevinst for det danske sundhedsvæsen, siger amtsborgmester Kristian Ebbensgaard, formand for Amtsrådsforeningen.
Kristian Ebbensgaard ser en gevinst i forbindelse med hele digitaliseringen af sundhedsområdet, herunder specielt den kommende offentlige sundhedsportal. Han mener, at det er vigtigt, at den digitale signatur udvikles i pagt med ambitionerne i sundhedsportalen, hvor borgerne blandt andet kan følge deres egen sag elektronisk.
Også Kommunernes Landsforening (KL) er tilfreds med videnskabsministerens valg og ser nu frem til, at TDC udbreder den gratis signatur til borgerne.

Billedtekst:
TDC's digitale signatur kritiseres af bankerne for at være for usikker, og open source-miljøet mener, at TDC's løsning kun tager hensyn til Windows-brugere. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere