Lotus i fuld knopskydning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. februar 2003.


Med Notes 6.5 er Lotus ved sætte it-frø, i form af komponenter i IBM's systemsoftware.
Applikationsserveren WebSphere er kernen i den udvikling, hvor Domino-serveren og Notes samtidigt skal modnes yderligere. Men IBM har svært ved at få denne agenda kommunikeret ud til de 74 millioner Notes-brugere.

n Tema: lotusphere
Det begyndte allerede under konferencens hovedtale, hvor IBM lige skulle skifte topchef, have New Yorks borgmester til at holde et foredrag om ledelse, have nogle kunder til at fortælle om deres glæde ved Lotus og så for øvrigt mere end en time forsinket lige i parentes bemærket fortælle om den helt nye Lotus-strategis produkter.

Normalt er LotusPhere en IBM-prestigebegivenhed, der er stramt styret med fuldstændigt fokus på produkter. Derfor virkede denne slendrian underlig. Følelsen blev forstærket af den svage produktannoncering.

Den drejede sig om de første produkter (RNext Mail og RNext Learning Management - et produkt til undervisningsstyring) i den næste generation af Lotus-software, kaldet RNext. Den eksisterede Notes-baserede software kaldes så RNow.

Selv kalder Lotus strategien for en tosporet motorvej, hvor kunderne nu kan vælge den ene eller den anden bane. Den melding gav øjeblikkeligt reaktionerne: "Hvordan skifter jeg bane?" og "Hvordan ved jeg at jeg er i den rigtige bane?"
Webservices i fokus
For RNext er ikke Notes- eller Domino-baseret. Den nye software bygger på IBM WebSpere, idet Lotus har ræssoneret, at epost, kalender, e-learning og andre traditionelle kontorapplikationer jo basalt set er applikationer, og derfor kan håndteres af en applikationsserver.

Data kan gemmes i en database som DB2. Sikkerhed, brugere og al administration kan styres af Tivoli-software.

Da al IBM software kan kommunikere via internet-standarder, og Java (J2EE) er det fælles programmeringssprog, så bindes flokken af applikationer sammen via det.

Brugerne anvender en browser til at kigge ind i det sammenbundne system. Og siden der er tale om en flok af it-spirer i en internet-indpakning, så er det nemt at pille en kvist ud ud, vaske den af og pode den ind i en anden applikation, så man kunne tænke sig ERP-systemer med indbygget Lotus-epost og -kalender, eller en CRM-applikation med indbygget e-konference-software fra Lotus.

IBM søger vækst i software
Men disse meldinger er ikke nye. De kom allerede under Lotusphere 2002, hvor de medførte betragtelig forvirring og usikkerhed hos kunderne.

Samtidigt er Lotus i en situation, hvor Microsoft henter dobbelt så mange nye Exchange-kunder ind, som Lotus henter nye Notes-brugere, ifølge analyseinstituttet Ferris Research.

Analyseinstituttet IDC angiver antallet af Notes brugere til 74 millioner på verdensplan. Omkring ni millioner flere bruger Microsoft Exchange.

Kunststykket for IBM er naturligvis at beholde alle disse kunder og via RNext lokke en flok nye kunder ind i IBM's software-drivhus.

Markedsfører sig frem
Set gennem ruderne hos IBM's og Microsofts væksthuse ser Microsofts .Net-strategi og IBM's OnDemand RNext-strategi nemlig meget ens ud.

Det drejer sig i begge tilfælde om at lime en flok softwarekomponenter sammen via internet-standarder. At IBM så sværger til Java som gødning, og Microsoft til alt andet er i denne sammenhæng ligegyldigt.

Det vigtige er at kunne dyrke applikationer via disse it-stiklinger og holde omkostningerne nede for alle parter. Og det er netop baggrunden bag RNext-initiativet.

Men Microsoft vifter i denne sammenhæng glad med frøposerne og bringer budskabet "Al vækst via .Net", mens IBM skraber med foden i jorden og kunderne kigger lidt skræmt ud af de duggede ruder.

Der var derfor forventninger til, at IBM i forbindelse med Lotusphere 2003 ville tage planteskeen i den anden hånd og komme med klare meldinger.

Diffuse meldinger
I stedet gik en presset Lotus softwarechef Jeanette Horan på Lotusphere-scenen og fortalte, at Lotus ville satse lige meget på Notes/Domino (RNow) og RNext.

Desuden, sagde hun, skal man ikke lægge for meget i kodenavnet RNext, da det netop er et kodenavn og ikke et signal om, at RNext er efterfølgeren til RNow, som jo netop vil fortsætte sammen med RNext - som dermed bliver et Now-produkt, men altså ikke RNow, der jo bliver videreudviklet til et Next-produkt.

Senere på konferencen blev det da også oplyst, at Notes 6.5 vil indeholde en forbedret internetklient iNotes, forbedret understøttelse af mobile brugere med blandt andet SyncML-synkronisering, en Linux-klient i form af en browserløsning og forbedret integration til Microsoft Outlook.

Notes 7.0 på vej
Notes 6.5 forventes frigivet denne sommer, mens Notes 7.0 er planlagt til foråret 2004.

Lige denne version af Notes skulle ifølge kilder i Lotus anvende relationsdatabasen DB2 til lagring af Notes-data, idet IBM er interesseret i at komme væk fra den specielle database, som Domino-serveren anvender.

Men de samme kilder oplyser også, at IBM er i gang med at genoverveje denne beslutning, siden relationsdatabaser ikke skulle være specielt velegnede til lagring og replikering af data fra kontorapplikationer, og derfor ville have ydelsesproblemer.

Det er en erkendelse, som Microsoft også er kommet til i forbindelse med Exchange-serveren.
Men officielt siger IBM, at de fremtidige versioner af Notes/Domino vil indeholde mere og mere teknologi fra anden IBM-software, lige som mere og mere Lotus-software vil slå rødder andre steder i software-haven. Men at RNow kommer til at ligne RNext, har ikke noget at gøre med at RNext skal afløse RNow - officielt altså.

Billedtekst:
Jeanette Horan er Vice President of Lotus Products og har det praktiske ansvar for Lotus' softwareprodukter. Det betyder, at hun på den ene side skal holde 74 millioner Lotus Notes-brugere trygge ved IBM, mens hun samtidigt introducerer produkter, der følger en helt ny strategi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere