Tre offentlige lønsystemer er spild af skattepenge

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. januar 2003.


Statens Lønsystem: tolv år og 426 millioner
Statens nye lønsystem (SLS) har været undervejs i tolv år. Da projektet begyndte i 1991 var der tale om en modernisering af det gamle lønsystem SCL, der skulle være færdig i 1998.
Men projektet blev forsinket og løb ind i en krise i 1999, hvor det blev indstillet i tre måneder, mens Økonomistyrelsen forsøgte af finde ud af, om de skulle investere i et standardlønsystem eller fortsætte SLS-projektet. Projektet havde på dette tidspunkt kostet statskassen over 90 millioner kroner i udviklingsarbejde, der for en stor dels vedkommende ikke kunne bruges til noget. Projektets afslutning blev udsat til juni 2001.
Økonomistyrelsen, CSC Danmark A/S og PA Consulting Group valgte efter tre måneder at fortsætte egenudviklingen af SLS med nye kravspecifikationer. Frem til januar 2001 arbejdede de tre tæt sammen om at udarbejde en endelig "masterplan". På dette tidspunkt var udgifterne til projektet steget til over 190 millioner kroner. Projektafslutningen blev udskudt til november 2001.
Medio 2001 foretog PA Consulting Group et nyt review af projektet, og projektafslutning udskudt til november 2002. I fjerde kvartal 2002 blev de første pilotprojekter sat i gang. Projektet har nu løbet i 12 år, kostet 426,1 millioner kroner og er klar til implementering inden sommer.

Det offentlige har betalt omkring 700 millioner for tre it-lønsystemer til henholdsvis stat, amter og kommuner, der kan stort set det samme.

silo-tankegang
Staten har betalt 426 millioner kroner for Statens Lønsystem (SLS) udviklet af CSC Danmark A/S, kommunerne omkring 150 millioner kroner for lønsystemet Opus udviklet af KMD, og amterne et tilsvarende beløb for Silkeborg Datacentrals lønsystem.

- Investeringen i tre offentlige lønsystemer i stedet for et enkelt skyldes en silo-tankegang. Stat, amt og kommuner tænker for meget i egne baner og skal hele tiden mindes om, at den offentlige sektor er en enhed, siger Inge Mærkedahl, direktør for Forvaltningshøjskolen.

Inge Mærkedahl sad med i den arbejdsgruppe nedsat af Teknologirådet, der under ledelse af Erik Bonnerup fik til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan staten bedst håndterer større offentlige it-projekter. En af anbefalingerne i rapporten var, at stat, amter og kommuner i højere grad skulle samarbejde om at udvikle fælles systemer, så det offentlige sparede penge, fik systemer der kunne udveksle data, og slap for at lave de samme fejltagelser tre gange.
- Moderniseringen af Statens Lønsystem begyndte for 12 år siden, så det er i høj grad historisk betinget, at det offentlige har investeret i tre lønsystemer i stedet for et enkelt. Hvis arbejdet begyndte i dag, så håber jeg, at det offentlige ville samarbejde om et enkelt lønsystem, siger Inge Mærkedahl.

Inge Mærkedahl har selv tidligere været indblandet i udviklingen af større offentlige it-projekter, da hun var direktør for Arbejdsmarkedsstyrelsen, mens de kæmpede for at få styr på arbejdsformidlingens Amanda-system.

- Hvis vi skal undgå for store og dyre offentlige it-systemer fremover, så kræver det, at stat, amter og kommuner satser på fælles udvikling af systemer. Det er ikke altid lige let at tage det initiativ ude i den enkelte kommune, styrelser eller amter, så det kræver, at nogen viser politisk initiativ på området, siger Inge Mærkedahl.
Inge Mærkedahl mener, at det offentlige er begyndt at bevæge sig i den rigtige retning. Eksempelvis med etableringen af Den Digitale Taskforce, der netop arbejder på tværs af stat, amter og kommuner.

- Den Digitale Taskforce er en rigtig god ide. De har allerede ført til gode initiativer på området for elektronisk sags- og dokument håndtering (ESDH), hvor de har etableret et fællesoffentligt elektronisk sags- og dokumenthåndteringsinitiativ (FESD). Jeg savner dog fortsat, at der fra centralt politisk hold bliver lagt en fælles offentlig it-strategi, siger Inge Mærkedahl.

Billedtekst:
Investeringen i tre offentlige lønsystemer i stedet for et enkelt skyldes en silo-tankegang. Stat, amter og kommuner tænker for meget i egne baner og skal hele tiden mindes om, at den offentlige sektor er en enhed, siger Inge Mærkedahl, direktør for Forvaltningshøjskolen.
Foto: Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere