Politikere kritiserer håndteringen af SLS

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. januar 2003.


Udviklingen af Statens Lønsystem (SLS) bliver kritiseret af folketingspolitikere, der mener, at projektet har varet for længe, kostet for mange penge og været præget af dårlig planlægning.

offentlige it-projekter
Håndteringen af it-projektet Statens Lønsystem (SLS), der har taget 12 år at udvikle og kostet 426 millioner skattekroner, bliver stærkt kritiseret af SF's it-politiske ordfører Anne Grete Holmsgaard.

- Det er fuldstændig håbløst, at offentlige it-systemer bliver ved med at løbe af sporet. Det er min erfaring, at offentlige it-projekter ofte iværksættes uden en klar og entydig kravspecifikation. Det så vi blandt andet i problemerne med arbejdsformidlingens Amanda og nu også med SLS, siger Anne Grete Holmsgaard.

Det er i tråd med den kritik, som Rigsrevisionen rettede mod håndteringen af SLS i beretningen om revisionen af statsregnskabet for 2001, der blev offentliggjort i december. Her kritiserede Rigsrevisionen blandt andet SLS-projektet for manglende styring. Det havde i 1999 den konsekvens, at udviklingsomkostninger for over 90 millioner kroner stort set var spildte, da Økonomistyrelsen og CSC Danmark A/S lavede en ny kravspecifikation til SLS.

- Godt nok kan alting ses bedre i bagklogskabens lys, men jeg finder det bekymrende, at et it-projekt kan koste så mange penge uden for eksempel at have udviklet banebrydende nyheder. Kort sagt finder jeg det meget uheldigt, siger Tina Nedergaard, it-politisk ordfører for Venstre.

Også Venstres tidligere it-ordfører Kristian Jensen, der er medlem af Folketingets finansudvalg, som følger SLS-projektet tæt via kvartalsrapporter fra en følgegruppe nedsat af Finansminister Thor Pedersen, mener, at styringen af SLS-projektet har været for slap.

- Det er aldrig optimalt, at man ikke fra start tænker et it-projekt igennem, således at udviklingen sker efter en planlagt strategi og ikke efter knop-skydningsprincippet. Men derfor kan det alligevel være nødvendigt at ændre kurs undervejs, og så er det vigtigt, at det sker velovervejet og med tanke for projektet som en helhed, siger Kristian Jensen.

Bedre styr fremover
SF's Anne Grete Holmsgaard mener, at større it-projekter fremover bør følges tættere, så man undgår at havne i situationer, hvor offentlige it-projekter ubemærket får lov at vokse i en uendelighed og blive dyrere og dyrere.
- Jeg mener, at Videnskabsministeriet og It-og Telestyrelsen i højere grad skal involveres i de store offentlige it-projekter som en form for kontrolmyndighed, siger Anne Grete Holmsgaard.

Billedtekst:
Styringen af SLS-projektet har været for slap, mener Venstres tidligere it-ordfører Kristian Jensen. Han er medlem af Folketingets finansudvalg, som følger SLS-projektet tæt.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere