220 volt på netværket

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. januar 2003.


Der har længe været tale om LAN over elnettet. Men nu er teknologien til at købe. Bruger man tilstrækkeligt med gummibånd kombineret med lidt snilde, så virker det også.

n første kig

Gigafast HomePlug-adapteren kommer i to udgaver - en med et USB-stik til computeren og en med et almindeligt RJ-45 10BASE-T LAN-stik. Enheden har form af en lille blå kasse med lidt statuslamper på stiksiden til computeren og et 220 volts netstik på den anden side.

I teorien sætter man enhedens strømstik i væggen slutter computeren og ADSL-router til hver sin enhed og tænder på stikkontakten - efter en komplet systembackup og fremfinding af lommelygter, telefonnummer på den lokale elektriker og forbrugerklagenævnet samt nye friske sikringer.

Derefter skulle man have en lokalnetforbindelse til ens ADSL-router via sine elkabler. Og sådan er det næsten også.

Bedre end trådløst LAN
Der var hul igennem næsten med det samme, og vi kunne måle en gennemsnitlig overførselshastighed på 1,6 megabit/s, hvilket er fint nok i forbindelse med en ADSL-opkobling. Og rent faktisk hurtigere end den 802.11b trådløse LAN, der ellers blev brugt. Den trådløse hastighed var nemlig omkring 0,7 megabit/s.

Det illustrerer glimrende bevæggrundene til at droppe et trådløst netværk. Det 2,4 gigahertz radiobånd, som 802.11b anvender bruges nemlig af trådløse tastaturer, trådløse mus, DECT-telefoner, trådløs transmission af videosignaler via de små analoge enheder, der kan købes i radiobutikker, samt Bluetooth. Dertil støjer mikrobølgeovne, lysdæmpere og radar-anlæg i samme område.

Og bortset fra radar-anlæget, så har testområdet alle de nævnte enheder. Derfor er der en glimrende årsag til at gå via elnettet, sådan at man er fri for at trække datakabler overalt.

HomePlug kan sende igennem en elmåler med en maksimum distance mellem to enheder på 100 meter. Det har vi ikke testet, men importøren LinDist bedyrer, at transmissionerne først stoppes fysisk ved galvanisk adskillelse i en transformator, så en lejlighedsopgang burde kunne forbindes via HomePlug.

Primitiv administration
Derfor kan der sættes 56 bit DES kryptering mellem en eller flere enheder, så man kan beskytte sin datatrafik. Det er dog ikke særligt brugervenligt sat op, idet alle enheder, der skal have samme nøgle, skal programmeres separat til kryptering.

Det er i realiteten kun USB-enheden, som kræver en driver, mens 10BASE-T-enheden kan klare sig med korrekt indstilling af enheden som bridge eller node, hvilket gøres ved at en lille knap på fronten indtrykkes.

Da knappen er nem at ramme ved et uheld, så er det ikke godt, at GigaFast slet ikke har nogen lagt management-redskaber på den medfølgende cd.

Og det er slet ikke heldigt, at GigaFast har glemt at sætte en lås på netstikket. Som det er nu, kan enhver pilfingret etårig baby hive netstikket ud - og gjorde det i vores testopstilling! Men gummibånd kan heldigvis fikse sagen - altså det løse stik; ikke babyens pilletendenser.

Boks:
GigaFast HomePlug LAN

Pris: Ved køb af en enhed koster både USB og Ethernet-udgaven 1.306,- kroner med moms.
Ved køb af to eller flere enheder koster de kr. 1.175,- med moms.

Liga Lindist - www.liga.dk

+

¥ Nem opsætning
¥ Ingen datakabling

¥ Dårlig administration
¥ Ingen kabellås

-

Billedtekst:
GigaFast HomePlug LAN over 220 volt elkabler kan nemt bruges til ad hoc netværk, og er brugtbart til for eksempel lige at sætte en printer op et sted, hvor ingen havde tænkt på, den skulle opstilles.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere