Mobil IP i syltekrukke

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. januar 2003.


Roaming uden afbrydelse mellem IP-hotspots er ikke umiddelbar muligt. Dels ville det kræve at hotspot-udbyderne samarbejdede, dels er der ingen standarder for betalingsmodeller.

n roaming
IP-øer

Et IEEE 802.11b hotspot består af flere forbundne basestationer, som har intern roaming.

Derved kan en bruger bevæge sig rundt mellem de forskellige basestationer uden problemer. Der etableres en transport-forbindelse, når en bruger starter det trådløse netværk op, og via den foregår DHCP-verificering (Dynamic Host Configuration Protocol) som normalt, sådan at brugeren får en IP-adresse.

Kommer klienten uden for rækkevidde, nedlægger den forbindelsen efter en tid (timeout). Kommer den derefter inden for rækkevidde af en basestation igen, oprettes der en ny forbindelse med en ny IP-adresse.

Mobil IP i syltekrukke
Der har været tale om at give TCP/IP-netværket et såkaldt moblieip-overbygning, som bevarer TCP-forbindelser og UDP port bindings. Dermed er det muligt at bevæge sig mellem to hotspots.

Men mobileip-arbejdsgruppen under IETF (Internet Engineering Task Force) er gået noget i stå. Microsoft har annonceret, at man ikke vil overveje mobileip i Windows før implementering af IPv6, hvilket i realiteten er det sammen som at sylte sagen.

Der er flere Linux-projekter i fornindelse med mobileip, hvor det mest fremskredne er Standford Universitys MosquitoNet. Cisco tilbyder software til deres netkort, som giver mobileip-funktionalitet, men endnu er der ingen leverandører, der tilbyder en mobileip TCP/IP-netværksløsning.

Afregning er det andet problem
Alt det betyder, at man ikke kan flytte mellem overlappende hotspots. Der skal etableres en ny forbindelse hver gang.
Man kunne for eksempel tænke sig at en lufthavn havde flere hotspots fra hver sin leverandør. Her ville det ikke være umiddelbart muligt at hoppe over til en hotspotudbyder med for eksempel bedre signalstyrke eller serviceydelser. Der skal knyttes en ny forbindelse ved hvert skift.

Her kommer den næste forhindring - afregning. Der er nemlig svært at identificere en mobil IEEE 802.11b-klient. Netkortet indeholder en unik identifikation (MAC-adresse - Media Access Control), men langt de fleste netkort til bærbare computere er PC-card-baserede, hvilket betyder, at de let kan fjernes og måske puttes i en anden pc.

Ingen unik brugeridentifikation
Hverken Windows eller pc'ens hardware har officielt nogen entydig identifikation indbygget. Der er dermed ikke noget umiddelbart i en bærbar pc, der giver basis for afregning.

Der skal installeres ekstra software i alle tilfælde. Her er der ingen, som umiddelbart er kommet med en standard for betaling for internet-forbindelser. Der er i dag forskellige løsninger fra skrabekort til kontant afregning ved en skranke.

Cisco har leveret udstyr bag hotspot-funktionerne i Københavns lufthavn og Henrik Ballermann, CCIE Systems Engineering Manager Cisco Systems, siger:
- I takt med at der kommer flere og flere hotspots, og teknologien bliver til rutine, så kommer der mere fokus på brugervenligheden. Og det betyder, at det skal være nemt at komme i gang med at bruge et hotspot. Derfor er et af de områder, hvor der vil ske den største udvikling inden for hotspots i 2003, netop afregningsmodellerne.

Billedtekst:
System Engineering Manager Cisco Systems, Henrik Ballermann, mener, at betalingssystemer for hotspots vil modnes i 2003.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere