De forsvundne 64 bit

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


Nu er Itanium 2 landet, AMD er på vej i kredsløb med deres 64 bit chip, men applikationerne er blevet væk. Tilsyneladende fordi Intel og Microsoft har en stalddørsaftale med dot-net-serverne.

64 bit baggrund

I dag kan man købe en Itanium server. Endda en Itanium 2 server, men det er svært at finde noget at bruge den til.
Der er nemlig slet ikke kommet den flok af 64 bit klare applikationer, som Intel havde spået ved lanceringen af den stærkt forsinkede Intanium chip i 2001. Ydeevnen af den første Itanium-version var så elendig, at Intel selv markedsførte den som testsystem til udviklere.

For Intels egne 32 bit Xeon-serverchips havde nemlig overhalet den i ydeevne. Og endnu mere uheldigt var det, at 32 bit ydeevnen for den første version Itanium var ringe.

Derved var det umuligt at investere i en Itanium og køre 32 bit applikationer, indtil 64 bit versionerne var på plads, og derved opgradere. Den nyeste Itanium-version har bedre 32 bit ydelse, men Intel anbefaler alligevel, at man kører rent 64 bit i et system.

Intel venter på Microsoft
Selv om Itanium 2 er langt mere produktionsklar på grund af den bedre ydeevne end forgængeren, mangler der alligevel tunge serverapplikationer, selv om Intel har haft et udviklerprogram i gang siden 1998. Ifølge kilder tæt på intel skyldes det en gensidig forståelse med Microsoft. Man venter simpelthen på, at Windows .Net-serverne kommer i 64 bit version.

Der har været 64 bit versioner af Windows NT 4.0, men Intel var så forsinket med den første Itanium, at Microsoft ikke gjorde noget seriøst ved Windows 2000-serversoftwaren.

Derfor venter hardware-fabrikanten Intel nu på, at Microsoft bliver færdig med deres software.

64 bit Linux findes i dag
Naturligvis eksisterer der 64 bit Linux og 64 bit serverapplikationer. Men OpenSource-løsninger er ikke populære i forhandlerkanalen, da de er svære at tjene penge på.

Her venter man simpelthen på Microsofts marketingmaskineri. Dertil er der en anden lille detalje. Linus Torvalds mener, at Itanium er noget junk! Han siger til ZDNews om Itaniums IA-64 arkitektur:
- Jeg hader virkelig IA-64. Jeg mener, teknologien er en taberstrategi. Det er mit personlige håb, at IA-64 visner og dør, fordi det er formålsløst. Dårlig ydeevne, dårlig pris og så er det endda helt nyt!

AMD satser på de små 64 bit
Linus Torvalds ser anderledes positivt på AMD's kommende 64 bit Hammer-processor. AMD satser nemlig ikke på at konkurrere med Intel om de store serversystemer.

Det er i første omgang 64 bit til skrivebordet, som AMD ser som marked. Og det selv om der kun er en diffus aftale om en Windows-version til AMD's processor.

Det er heller ikke så vigtigt for AMD, der kan skifte mellem 32 bit og 64 bit uden større ydelsestab. Det vil sige, at man kan køre 64 bit applikationer på et 32 bit styresystem og opnå nogle fordele ved 64 bit teknologi.

Spil og multimedier
64 bit teknologi giver nemlig fordele ved grafik-intensive og beregningstunge applikationer, idet der flyttes dobbelt så mange data mellem ram og cpu pr. arbejdsgang i forhold til 32 bit applikationer.

Det betyder, at der kan udvikles nye typer af spil, og at ydelsen ved multimedier er i top.

Siden AMD lover, at deres processor bliver meget billigere end Intels, så kan resultatet blive 64 bit multimedie-pc'er på markedet i 2003. AMD forventes at lancere Hammer-processoren på CeBit næste år. Og de første arbejdsstation-bundkort til processoren er allerede tilgængelige. Server-versionerne er endnu ikke kommet.

Men her er det den lave ende af servermarkedet, som AMD er interesseret i. Og det er netop her, Linux-systemerne virkelig flytter sig på markedet.

Resultatet kan blive, at AMD 'myrersluger' sig ind på 64 bit markedet, mens Intel sidder på toppen af myretuen og venter på Microsoft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere