Da open source-debatten brød ud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


En rapport fra Teknologirådet konkluderer, at staten kan spare milliarder ved at bruge open source-software. Det har skabt en livlig debat.

besparelser
En til tider hektisk og spændende debat blev sat i gang, efter Teknologirådet den 10. oktober offentliggjorde en rapport om open source-software. Rapporten konkluderer, at staten kan spare 2,3 milliarder kroner om året på kort sigt, hvis den offentlige sektor skifter Microsofts kontorpakker og styresystemer ud med lignende open source-produkter.

Som man kunne forvente, opstod der hurtigt to yderpunkter i debatten. På den ene fløj stod de folk, der mente, at open source-software var det eneste rigtige, og at det ikke kunne gå hurtigt nok med at få smidt Microsofts produkter ud og indkassere milliardbesparelsen. På den modsatte fløj stod de folk, der mente, at open source-produkter var lige så dyre som leverandørejet software, og at der ikke fandtes nogen gratis løsninger. Midt i det hele stod den brede masse af brugere og beslutningstagere, der hverken kunne finde hoved eller hale i debatten, som hurtigt fik en 'for-eller-imod-Microsoft'-karakter.

"Alene rygtet om mulige milliardbesparelser er et sikkert grundlag for en offentlig debat. Det kan så krydres med ofte holdningsbestemte diskussioner for og imod en multinational softwaregigant som Microsoft, og man risikerer at stå på en lidt forvirret, postulerende og fordomsfyldt debatscene", skrev videnskabsminister Helge Sander i en kronik i Berlingske Tidende søndag den 10. november.

Fælles offentlig softwarepolitik
Oven på offentliggørelsen af Teknologirådets rapport fulgte en konference, hvor man diskuterede milliardbesparelserne med open source og herefter fulgte en offentlig høring, der foregik på www.oio.dk frem til den 22. november.
Det hele skal resultere i en fælles offentlig softwarepolitik. Udarbejdelsen af denne foregår sideløbende med arbejdet med at skabe en fælles offentlig it-arkitektur, så data kan udveksles mellem de mange forskellig offentlige institutioner uden problemer.

Nogle af rapportens øvrige konklusioner druknede i diskussionen om milliardbesparelserne, men en af de væsentlige anbefalinger i rapporten var at sætte gang i pilotprojekter om open source-software i den offentlige sektor.
- Inden man byggede jernbanenettet i Danmark, lavede man lige strækningen mellem København og Roskilde som en slags pilotforsøg. Vi anbefaler derfor, at man starter et pilotprojekt i en mellemstor offentlig forvaltning nu, sagde Mogens Kühn Pedersen, professor ved Institut for Informatik på Handelshøjskolen i København og medforfatter til Teknologirådets rapport, i Computerworld den 1. november.

Debatten kom hurtigt til at handle om enten Microsoft- eller open source-software og ikke en kombination som eksempelvis IBM, Statens arkiver og flere offentlige institutioner er fortaler for.

Men problemet med denne løsning er, at den leverandørejede software ofte har lukkede kildekoder, hvilket gør det umuligt for andre end softwarefirmaerne at bygge videre på it-systemerne.

Det er netop en af konklusionerne i Teknologirådets rapport: Den manglende åbenhed, lukkede standarder, står i vejen for indførelsen af open source-software i den offentlige forvaltning.

Billedtekst:
Omkring 300 deltagere diskuterede open source-software på Videnskabsministeriets konference i Moltkes Palæ i København den 30. oktober.
Foto: Torben Klint

Boks:
fakta

"Open Source-software - i den offentlige forvaltning"
Teknologirådets rapport rummer to scenarier, som kan give årlige milliardbesparelser, hvis det offentlige investerer i open source-software:
¥ På langt sigt (en 12-årig periode): Hvis staten satser massivt på open source-software og åbne standarder, er der udsigt til en besparelse på 5,6 milliarder kroner årligt.

¥ På kort sigt: (En fireårig periode): Det offentlige kan spare 3,7 milliarder kroner årligt.
Rapporten har mødt voldsom kritik fra Microsofts side - de karakteriserer den som et ensidigt partsindlæg. Til gengæld er der ikke fremkommet konkrete tilsvarende analyser, som har sat afgørende spørgsmålstegn ved rapportens konklusioner.
Teknologirådets rapport kan downloades på: www.tekno.dk/pdf/projekter/
p02_open-source-rapport.pdf




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere