Langt til målet for elektroniske patientjournaler

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


Forandringer er nødvendige, hvis målsætningen om elektroniske patientjournaler i hele sundhedsvæsenet inden år 2006 skal realiseres.

epJ-projekt

Indførelsen af elektroniske patientjournaler (EPJ) i det danske sundhedsvæsen er blevet kaldt danmarkshistoriens største it-projekt. Når projektet er overstået, vil det omfatte over 50.000 brugere på landsplan, og alle borgernes papirjournaler vil være tilgængelige elektronisk til stor gevinst for patienterne og hele sundhedsvæsenet.

Men EPJ er andet og mere end indtastning af papirjournaler i et edb-system. Et gennemsnitssygehus har omkring 30 forskellige it-systemer, hvorimod et specialiseret sygehus som Rigshospitalet har omkring 100. For at EPJ skal være effektivt, skal alle disse systemer kunne arbejde sammen på tværs af applikationer og programmer. Derudover skal de enkelte sygehuses systemer være i stand til at kommunikere med hinanden. Det siger lidt om projektets kompleksitet.
Måske er det netop den kompleksitet, der er skyld i, at EPJ ikke skyder frem med den ønskede hastighed. Det ambitiøse mål er, at EPJ-projektet skal være fuldt gennemført ved udgangen af 2005, men som situationen ser ud i dag, er det ikke realistisk. Det mener Stig Kjær Andersen fra EPJ-Observatoriet, der følger EPJ-projektets udvikling i det danske sygehusvæsen:
- I år 2001 havde fem procent af sygehusvæsenet indført EPJ. I år er tallet vokset til syv procent. Hvis vi fortsætter som hidtil, så når sygehusvæsenet langt fra målsætningen. Vores undersøgelser viser, at gennemføres alle igangværende og planlagte projekter inden 2006, vil vi kun have under halvdelen af landets sygehussengepladser dækket med EPJ, siger Stig Kjær Andersen.

EPJ-projektet er i årets løb blevet sammenlignet med fiaskoen Amanda, blevet kritiseret for at bygge på for mange forskellige leverandører, på for få leverandører og for ikke at være højt nok prioriteret af hverken sundhedsvæsenet eller amterne.

Økonomisk kan det se ud, som om kritikerne har ret. Det er i hvert fald en kendsgerning, at der ikke bruges flere penge på it i sygehusvæsenet i år end sidste år, nemlig 1,2 procent af det samlede sygehusbudget.

- Det er kritisk lave investeringer. Hvis politikerne mener det alvorligt, når de siger, at de ønsker EPJ over hele linien i 2006, så er det på tide, at der bliver sat noget nyt og stort i gang. Ellers er det jo bare tomme politiske hensigtserklæringer, siger Stig Kjær Andersen.

Noget er der dog sket: Tidligere på året blev der indgået en aftale mellem regeringen og amterne om en ekstra pulje på cirka 850 millioner kroner til sygehusene i 2003. Hvor stor en del af dette beløb, der skal bruges på it-investeringer, er endnu ikke afgjort.

Ved UMTS-forliget i november blev der sat 30 millioner kroner af til at indføre og videreudvikle EPJ.

Boks:
fakta

EPJ-projektet

De seneste tal for 2002 viser, at der er 62 EPJ-projekter i gang på landets sygehuse. Ifølge Sundhedsstyrelsen og EPJ-Observatoriet kan kun ganske få af systemerne tale sammen.

Men sådan skal det ikke være fremover. Tidligere på året indledte Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Amtsrådsforeningen og Hovedstadens Sygehusfællesskab et samarbejde om en national EPJ-grundstruktur (G-EPJ), der skal gøre de enkelte amters EPJ-systemer i stand til at fungere sammen. Der er iværksat pilotprojekter, der vil være afprøvet ved udgangen af 2003.

Læs om EPJ-projektet på www.epj-observatoriet.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere