Milliardpotentiale i eksport af sundheds-it

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. december 2002.


Danmark er langt fremme i udvikling, forskning og afprøvning af it-systemer til sundhedssektoren. Det kan føre til en milliardeksport.

sundheds-it

Danske CSC Scandihealth A/S har taget hul på eksporten af dansk sundheds-it. De har indgået en kontrakt med det norske sundhedsvæsen om udvikling og drift af Norges nationale enhed for frit sygehusvalg. Kontrakten er på et tocifret millionbeløb og løber frem til 30. september 2005.

Ifølge Niels Karsten Thorhauge, direktør for udvikling hos CSC Scandihealth A/S, er ordren til det norske sundhedsvæsen bare et skridt på vejen.

- Ordren til Norge bekræfter, at vi skal betragte Skandinavien som vores hjemmemarked. Om et par år er vi klar til resten af Europa. I det hele taget vurderer jeg, at dansk sundheds-it har gode eksportmuligheder. Vores niveau er meget højt, blandt andet fordi vi har en unik elektronisk kommunikation mellem hospitaler, praktiserende læger, apoteker og hjemmepleje. Der er eksport-potentialer i milliardklassen på området, men der skal tålmodighed til, siger Niels Karsten Thorhauge.

Centrum for sundheds-it
Århus-området har udviklet sig til europæisk centrum for sundheds-it - et "center of excellence". I og omkring Århus findes en række virksomheder, der har specialiseret sig i udvikling af it-systemer til sundhedssektoren. Ud over CSC Scandihealth A/S er det firmaer som Systematic Software Engineering, IBM, VM-data, LEC og B-data.

Derudover er der med oprettelsen af ISIS Katrinebjerg, Kompetencecenter for Interaktive rum, Sundheds-it og Software blevet iværksat en række forskningsprojekter om sundheds-it.

Kompetencecentret er en del af den jysk/fynske it-strategi og har et samlet budget over fire år på 65 millioner kroner, hvoraf 30 millioner finansieres af staten. Århus amt og Århus kommune giver hver cirka syv millioner kroner, erhvervslivet bidrager med 16 millioner og forskningsinstitutionerne med resten.

CSC og Oracle
I bestræbelserne på at nå ud over landets grænser har CSC Scandihealth A/S indgået et strategisk samarbejde med verdens næststørste softwarevirksomhed Oracle om udvikling af it-løsninger til sundhedssektoren. Løsningerne bliver baseret på standarden HL 7, som begge virksomheder er overbeviste om vil blive den ledende internationale standard i løbet af ganske få år.

- Vi har fået en førende teknologileverandør som samarbejdspartner og samtidig en ny salgskanal for vore produkter. Og vi oplever, at sundhedsvæsenet i en række europæiske lande allerede nu efterspørger sundheds-it baseret på standarden HL 7, siger Niels Karsten Thorhauge.

Billedtekst:
Danmark har en unik elektronisk kommunikation mellem hospitaler, praktiserende læger, apoteker og hjemmepleje. Modelfoto: Torben Klint

Boks:
CSC Scandihealth A/S
CSC Scandihealth A/S ejes 60 procent af Computer
Sciences Corporation (CSC) og 40 procent af Amtsrådsforeningen. CSC Scandihealth beskæftiger cirka 270 mand inden for softwareudvikling, drifts- og teknisk support, konsulentydelser, service, salg og marketing med hovedsæde i Århus og salgskontor i Taastrup.
Computer Sciences Corporation (CSC) leverer it-ydelser til private og offentlige kunder. De har en omsætning på et tocifret milliardbeløb og 66.000 medarbejdere verden over. CSC's skandinaviske enhed blev etableret i 1996. Enheden har hovedsæde i København og beskæftiger cirka 2.500 medarbejdere, der er fordelt på kontorer i Danmark, Sverige og Norge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere