Mavelandet Concorde

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. juni 2002.


På en måde minder Navision lidt om Nationalbanken. Pressedækningen er præget af en need-to-know-konservativisme, der får fondbørsmeddelelser til at virke småerotiske. Derfor var det naturligvis interessant, at Navision udsendte en pressemeddelelse i sidste uge. Den drejede sig om, at bedstefar-økonomisystemet Concorde C4, der er DOS-baseret, skal på pension. Der er 12.000 brugere, der har support og service til maj 2003. Inden da tilbyder Navision at købe systemet tilbage, hvis kunden skifter til et andet Navision-produkt.
Se, det virker jo reelt nok, og set overfladisk som en god service. Der er hele tiden software-produkter, der pensioneres fordi deres funktioner ikke længere svarer til markedets behov eller bare fordi det er dyrt at vedligeholde dem. Gid Navision havde skrevet det, så var C4 blevet pensioneret i stilhed.
I stedet begår Navision en markant pr-bummert og begrunder aflivingen således: "Teknologien var avanceret, da C4 kom på markedet i 1986, men nu er C4 blevet indhentet af blandt andet den nye Windows-teknologi. Derfor pensionerer vi systemet, siger administrerende direktør Søren Fink-Jensen fra Navision Danmark".
Nu er regnskab jo en disciplin, der ikke just ændrer sig fra dag til dag, så det 16 år gamle system holder naturligvis glimrende rede på den lille virksomheds økonomi - måske endda bedre end Navisions andre produkter, der jo ikke har haft 16 års fejlfinding bag sig. Økonomifolk er primært interesserede i at få deres regnskab ordnet nemt og smertefrit, uden distraherende teknologisk flimmer. Så Windows gør muligvis mere skade end gavn i denne sammenhæng.
En meget uformel forespørgsel blandt en lille flok økonomifolk og en revisor gav 100 procent flertal for DOS-baserede løsninger. "Dobbelt så hurtigt", sagde revisoren og påpegede, at han kendte flere kunder, der stadigvæk anvender ur-ERP-systemet PC-plus.
Den måde Navision takler C4-pensioneringen, virker som et knæfald for virksomhedens nye ejer. For selv i vores gigahertz-fortravlede tid vinder funktion over form.
Havde Navision virkelig tænkt sig om, havde man lagt C4 ud som open source-ERP. Dermed ville C4-pensioneringen blive en PR-mæssig triumf både for Navision og for den nye ejer, som dermed kunne dokumentere en, ganske vist indirekte, støtte til open source-bevægelsen, der jo ikke nødvendigvis har noget at gøre med Linux. Kunderne ville høste fordele ved, at systemet ville blive videreudviklet, og Navision ville bevare kontakten til ERP-systemer i den lave ende. Naturligvis ville C4 ende på Linux inden for en overskuelig tid, men formodentligt i terminalbaseret version, hvilket jo er charmen ved C4.
Og siden Navision mener, at C4 er uattraktivt lavteknologisk, så går de jo heller ikke glip af nogen forretning. Vel?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere