Verden og arbejdsmiljøet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. juni 2002.


Arbejdsmiljøets 16. verdenskongres i Wien er slut. Erfaringer fra hele kloden fortæller om manganproblemer i Iran over stress i den vestlige verden til Thailands bud på en løsning af arbejdsmiljøproblemer: Ryd op og hold gangarealerne fri.

Arbejdsmiljøets 16. verdenskongres er netop overstået i Wien. 2.500 deltagere fra 84 lande var samlet og kunne blandt andet lægge øre til rystende tal, der melder om to millioner arbejdsrelaterede dødsfald om året.
Antallet af dødsfald med forbindelse til jobbet er faldet i den industrialiserede del af verden, men udviklingen har skabt nye arbejdsrelaterede risici her hos os i form af muskel- og ledskader, stress og mentale problemer, astma og allergiske reaktioner.
En af kongressens hovedtemaer handlede om arbejdsverdenen i forandring. Præsidenten for ICOH, International Commission on Occupational Health, svenskeren Bengt Knave, kaldte stress et af de største problemer og en af de vigtigste udfordringer, vi i dag står over for på arbejdsmiljøområdet, refererer tidsskriftet Arbejdsmiljø, der fulgte arrangementet på tæt hold.
Bengt Knave sagde, at ti procent af de svenske arbejdsbetingede lidelser kunne henføres til stress, og at problemet i øvrigt er verdensomspændende. Det er et sygt samfund, hvor folk er presset ud over deres grænser, konkluderede han ifølge Arbejdsmiljø.

Ryd op
Direktør B. Jansen fra EU-Kommissionen fortalte om EU's nye arbejdsmiljøstrategi. Omstillingen fra industri- til servicesamfund har skabt nye problemer af psykosocial karakter i form af depression, vold og mobning, sagde han. Samtidig er utrygheden på jobbet øget. Kommissionen vil holde møde med arbejdsmarkedets parter om stress-problemstillingen senere i år.
Der skal sættes kvantitative mål for det gode arbejdsmiljø i landene, og lovgivningen må tilpasses den udvikling i arbejdslivet, for eksempel inden for området muskler og led, sagde han.
På kongressens udstilling af arbejdsmiljø-plakater fra hele verden, kom man vidt omkring i problemer rundt om på kloden. I Irans mangan-miner har arbejderne en høj risiko for at udvikle Parkinson's syge, og 11 personer er i løbet af de sidste tre år blevet totalt uarbejdsdygtige.
Thailands bud på et forbedret arbejdsmiljø var ganske jordnært: Ryd op på kontorerne, hav arbejdsredskaberne ved hånden, og hold gangarealerne fri.

Boks:
Det dør vi af
International Labour Organization, ILO, har regnet på omfanget af arbejdsrelaterede dødsfald i verden. To millioner dødsfald om året kan skrives på den konto og årsagerne fordeler sig således:
Kræft med 640.000 dødsfald eller 32 procent af samtlige.
Kredsløbssygdomme: 23 procent.
Ulykker: 19 procent.
Smitsomme sygdomme: 17 procent.
Kilde: ILO.
Læs mere på www.arbejdsmiljo.dk/wien
og www.ilo.org

Billedtekst: Antallet af dødsfald med forbindelse til
jobbet er faldet i den
industrialiserede del af verden, men der er skabt problemer i form af blandt andet muskel- og ledskader.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere