Serverblades serveret i forkert indpakning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. april 2002.


Serverblades er en varm sag i øjeblikket. Så varm, at Dell erklærer, at serverblades er deres bedste bud på serverkonsolidering. Konkurrenterne har svært ved at få øjenbrynene ned igen.

Dell Enterprise Day, New York: Serverkonsolidering og ROI (Return On Investment) er varme betegnelser i den tunge del af IT-branchen, der går efter storkunderne med gyldne koncern-logoer.
Og normalt betyder snakken, at de produkter, der tales om, er store servere, som skal erstatte flokke af mindre servere. Her har IT-leverandører som IBM, Sun, Compaq, HP og Unisys produkter, der uden at kny kan klare tusindvis af brugere og data, der tælles i terabytes. Altså IT med stor kaliber til store opgaver.
Dell overrasker
Derfor er det interessant, hvordan Dell, der har vist sig at være noget nær verdensmester i pc-fabrikation, vil håndtere storkaliber-IT.
Det blev annonceret på et stort anlagt internationalt pressemøde i sidste uge. Tidspunktet var timet, sådan at den værste tumult omkring Compaq-HP-fusionen havde lagt sig, og Dell dermed kunne markere sig over for de usikre kunder til den fusionerede IT-gigant. Rygterne inden annonceringen var centreret omkring mulighederne for en ny 64 bit Itanium-annoncering eller SMP-systemer (Symmetric Multi Processing), svarende til for eksempel IBM's eller Unisys' design.
Men Dell annoncerede i stedet en enterprise-strategi, baseret på serverblades.
- Under vores nye strategi vil der være et grundlag af standardbaserede systemer og software. Hvor mange af vores konkurrenter går væk fra standardisering, så går vi mod mere og mere standardisering. Og vi tænker her på standarder som Linux, Microsoft Windows og Oracle. Denne software ser vi kørende på højt modulære standard-servere med lagringsystemer i netværk, siger Dells COO Kevin Rollins, og fortsætter:
- Vi ser et markedsbehov for at få TCO ned, konsolidere serverne og få bedre styring af virksomhedens systemer, og det mener vi, at vi opfylder med dagens annonceringer af serverblades, nye muligheder for systemadministration og et samarbejde med Microsoft om Infiniband-teknologi, siger Kevin Rollins.
Konkurenterne uimponeret
Men Dells annoncering har ikke just fået konkurrenterne til at pakke deres store serversystemer sammen.
Produktchef for Sun Danmark Peter Lange siger:
- Serverkonsolidering er et spørgsmål om at kunne klare horisontal skalering og vertikal skalering. Den horisontale skalering er antallet af samtidige opgaver og vertikal skalering er muligheden for dynamisk at kunne allokere ressourcer til en opgave.
Det er muligt, at man kan klare horisontal skalering via serverblades, hvis man har den rigtige infrastruktur, men ikke det andet. Serverblade-teknologi er simpelthen ikke en konsoliderings-løsning, men helt sikkert god til for eksempel web.
Produktchef Ole Jørgsholm fra HP Danmark er enig, idet han siger:
- Serverkonsolidering og serverblades? Det er ikke to ting, som jeg ville bringe sammen. Serverkonsolidering har jo noget at gøre med at samle opgaverne på færre servere - ikke flere servere.
Nordisk produktchef i IBM Kim Mortensen siger:
- De er muligt at foretage en form for konsolidering på en serverblade, men det kræver den rigtige infrastruktur-software. Vi ser mellemstørrelse-serverblades som en erstatning for pizzaboks-servere til for eksempel web-brug - ikke andet. Skal der konsolideres, er det oplagte valg multi-cpu servere, med logisk opdeling. Rigtige servere!

Boks:
Dell Serverblade PowerEdge 1655MC mono eller dual Pentium III 1,26 GHz med op til to gigabyte ECC SDRAM. Indbygget Ultra 320 SCSI med understøttelse af to interne diske. Dobbelt Gigabit Ethernet er integreret i enheden.
På softwaresiden er Dells OpenManage software blevet opdateret, sådan at diske i serverblades kan administreres. Dell oplyser, at der ikke er nogen planer om lancering af infrastruktur-software til at danne løse klynger af en flok serverblades. Dell forventer serverblade-produkterne frigivet i september.

Boks:
Portaler fra IBM
IBM har lanceret ny portal-software til sin WebSphere applikationsserver. De nye softwareværktøjer rummer mulighed for opbygning af samarbejds-fora og har indbyggede webservices.
Brugerne kan anvende systemet til at opbygge samarbejdssteder på internet, hvor medlemmer af arbejdsgrupper for eksempel kan redigere dokumenter på virtuelle whiteboards, opbygge fælles informationsbiblioteker, vedligeholde gruppekalendere og styre diskussioner, hvor der anvendes instant messaging.
I andet halvår i år vil IBM markedsføre fem portalløsninger, der retter sig mod specifikke virksomhedstyper. IDG/KA
Yderligere information: www.ibm.com/WebSphere> Man tager en server, piller strømforsyning, al kommunikation og alle eksterne stik ud af den. Sørger for, at der er en disk eller to i den, og at der er rigelig køling. Derefter klippes den til, sættes i den mindste kasse man kan finde og som kan være i en rack-enhed på 1 U. Derefter trykkes på startknappen. Kort sagt en server på et indstikskort. Den ramme, som rummer de enkelte serverblade-moduler, har så en skærm-, mus- og tastatur-omskifter, strømforsyning og netkort.
Der skal ofte specielt software til for at vedligeholde software på en serverblade-enhed, idet enhederne ikke har stik til eksterne diske, og derfor skal opdateres via netværket.
Løse klynger til belastningsudjævning eller fejltolerance kan dannes via infrastruktur-software til Layer 4 switching, hvilket er switching på applikations-niveau.

Billedtekst:
En serverblade, her en HP-enhed, indeholder cpu, disk og ram.

Billedtekst:
Kevin Rollins, President og COO, annoncerer, at Dell senere i år vil komme med modulære servere - såkaldte server-bricks. Han forventer, at der på verdensplan vil blive solgt omkring 50.000 serverblades af alle fabrikater i år, hvilket ifølge Dell skulle være en procent af det samlede serversalg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere