Bær-selv data

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. januar 2002.


Priserne på bærbar RAM falder i rasende tempo og er ved at afløse disketten som medie til at flytte data mellem systemer. Den bærbare RAM fås i mange former - fra RAM-nøgleringe til mikroskopiske harddiske.

Langt de fleste pc'er har i dag stadigvæk et diskette-drev, men det er de færreste, som anvender det. Det skyldes, at der i dagens IT-verden er meget få dokumenter eller datafiler, som kan være på de 1,44 megabyte, som en diskette tilbyder. Nu er priserne for RAM-moduler droppet så meget, at de er ved at overtage diskettens rolle som datamedie til flytning af data mellem flere systemer.
De brændbare cd'er har hidtil været det eneste alternativ til at flytte store datamængder. Men selv den billigste brænder koster over 1.000 kroner og det er de færreste pc'er til forretningsbrug, som er udstyret med en sådan enhed. Og cd-brændere kræver specialprogrammer til at brænde med, hvilket betyder, at de ikke er helt nemme at bruge.
Men redningen er kommet i kølvandet på den store popularitet, som digitalkameraer har fået. De anvender nemlig små RAM-moduler, der uden problemer kan læses og skrives på en almindelige pc. Det samme gælder for RAM-moduler til MP3-afspillere. Og med den store popularitet af disse digitale enheder er priserne styrtdykket på denne lagringsform.
De snedigste RAM-moduler har form af nøgleringe med et USB-stik, som gør dem lige til at putte ind i en computer.
De lidt mere traditionelle mikro-harddiske giver dog mest for pengene, idet prisen per megabyte her er nede omkring 0,84 krone. De dyreste megabyte bor i RAM-nøgleringene, hvor prisen er 12,5 kroner pr megabyte. Men de er nemmere at håndtere end et RAM-modul der også kræver en læse-enhed tilsluttet pc'en.
Computerworld har kigget på dagens muligheder:

Billedtekster:
Denne Kingston 5 gigabyte disk i form af et PC card er genial til backup af bærbare. Den er lidt langsommere end en rigtig harddisk, men det er rigeligt hurtigt til at afspille film med. Dermed er den en genial ting til for eksempel en Compaq iPaq lommecomputer, som dermed kan have mere end otte timers video tilgængeligt. Prisen er omkring 4.200 kroner eksklusive moms, hvilket giver det bedste forhold mellem pris og kapacitet.

CompactFlash-moduler opfattes af computeren som en lille harddisk. Denne type moduler anvendes i de stadig mere populære digital-kameraer og lommecomputere, hvorfor priserne er droppet 50 procent i løbet af det sidste halve år. I dag kan man få moduler med 128 megabyte til en pris af lige under 1.000 kroner eksklusiv moms - og prisen er på vej ned.
De allerstørste moduler på 512 megabyte er dog meget dyre endnu, idet prisen ligger over 5.000 kroner eksklusive moms.
Der eksisterer også SmartMedia RAM-moduler, til næsten samme pris som CompactFlash. De anvendes både i digitalkameraer og MP3-afspillere, da de kun er to milimeter tykke og derfor nemme at få plads til i de små enheder.
Dertil har Sony deres eget format, kaldet MemoryStick.
Det nyeste format kaldes MMC eller MultiMediaCard. Det er det fysisk mindste format, og vinder derfor frem i de mindste enheder.

Den nemmeste måde at få data ind og ud fra RAM-moduler ved en bærbarcomputer er at bruge en PCcard-adaptor. De koster omkring 150 kroner.

IBM startede moden med RAM-moduler i form at nøgleringe, med indbygget USB-stik.
Nøgleringen proppes simpelthen i USB-porten på en computer og dukker op som et ekstra
diskdrev i styresystemet. Anvender man
Windows Me/2000/XP skal der ikke engang en driver til. Den viste model fra Fujitsu Siemens Computers fås op til 128 megabyte til en pris
omkring 1.600 kroner eksklusive moms.

IBM's Microdrive er en ægte lille harddisk, som passer i et CompactFlash type II modul. Det betyder, at det er lidt tykkere end de normale CompactFlash-moduler. Endvidere passer en Microdrive ikke i alle digitalkameraer og lommecomputere, både på grund af størrelsen, og fordi mikro-disken kræver lidt mere strøm end de statiske RAM-moduler. Ydeevnen svarer til en lidt sløv harddisk. Den største model med en kapacitet på en gigabyte fås til omkring 3.500 kroner eksklusive moms.

Læsere til RAM-moduler er ved at blive indbygget i forskellige typer af enheder. Denne lille Photosmart 100 fotoprinter fra HP kan ikke alene skrive ens digitale foto ud på papir i postkortstørrelse, men den kan også bruges som læser for CompactFlash-, SmartMedia- og MemoryStick-RAMmoduler. Pris omkring 1.100 kroner eksklusive moms.

Det er endnu de færreste stationære computere, der har indbygget læsere til RAM-moduler. En ekstern læser til USB- eller
FireWire-tilslutning kan fås fra 400 kroner og op.




IT-JOB

Magasin

IT-projektleder

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analyst med flair for test

Queue-it ApS

Team Lead Engineering

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren udvikler/DevOps til Integrationsplatforme
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere