Orm i virussen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Billedtekst: De traditionelle virus er på
tilbagetog, mens ormene med
et arsenal af destruktive
IT-våben er i kraftig fremgang. Nimda-ormen, der hærgede
i efteråret havde flere smitteveje og brugte en primitiv form
for kunstig intelligens
til at slime sig
frem på internet.

Computeren HAL fra Rumrejsen år 2001 var ikke den eneste computer, der gik amok i det nye
årtusind. Superormene Nimda og Code Red fik
titusindvis af internet-systemer til at fryse.

I år dukkede de første superorme op. De er hybrider mellem orme, der er programmer, der intelligent slimer sig fra computer til computer, og "almindelige" destruktive virusser. Dermed er de endnu mere skadelige end de traditionelle typer af destruktive programmer.
Og denne gang er det ikke pc'er, der er målet. Det er også internets servere, som rammes af de nye superorme. Fælles for superormene Nimda og Code Red er udnyttelse af flere sikkerhedshuller på en gang.
Det vil sige, at de kan sprede sig på mere end en måde. De efterlader også begge bagdøre på de ramte servere. Det betyder, at IT-autonome senere kan bruge en inficeret server til forskellige typer af angreb mod andre systemer.
Dertil kommer naturligvis mulighederne for simpel hacking eller industrispionage.
Microsofts IIS internetserver fik et blakket ry oven på Nimda- og Code Red-angrebene, da dens sikkerhedshuller var basis for de storstilede sikkerhedsangreb.
Microsoft til korset
Det fik flere sikkerhedsfirmaer til direkte at fraråde anvendelse af Microsofts IIS-server.
Microsoft krøb til korset og lovede bod og bedring i form af automatiske sikkerhedsopdateringer - i næste version. Men der kom en vigtig stikpille til alle sikkerhedsansvarlige ud af al panikken: Nemlig en lektie om at holde øje med sikkerhedsopdateringer og få systemerne opdateret.
Dertil havde Code Red og Nimda en bivirkning, idet de også fik landets ADSL-routere til at lægge sig på ryggen.
Derved blev tusindvis af hjemmebrugere også ramt af disse superorme, og fik alle netværksfolk til at erkende, at også de aktive netværkskomponenter skal sikkerhedsopdateres.
Men de almindelige sikkerhedsproblemer var ikke blevet mindre.
Der er stadigvæk store mængder af orme, der bygger på den manglende sikkerhed i Microsofts e-post-progammer, i omløb.
Det har fået antivirus-fabrikanterne til at indbygge check for skadelige aktiviteter i virus-scannerne, så det er lige så meget virussens/ormens slibrige aktiviteter som dens signatur, der afslører den.
Årets sikkerhedstorsk går til antivirusfabrikanten, der glædesstrålende annoncerede den første antivirus-pakke til Windows CE, hvorefter de måtte indrømme, at antallet af virus til styresystemet var lig med et stort rundt nul.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere