Navision kører på optioner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. december 2001.


Billedtekst: - Vi ser aktieoptionen som en slags gratis lodseddel. Den er en belønning på toppen af løn og bonus, siger Senior Vice President Freddie B. Jørgensen, Navision.
Foto: Torben Klint

For det børsnoterede softwarefirma Navision har aktieoptioner stadig stor betydning for at tiltrække og fastholde nøglemedarbejdere på trods af økonomiske nedture, fusion, den 11. september og et stort administrativt arbejde med forskellige optionsordninger i mange lande.

Producenten af forretningssoftware Navision A/S er godt kørende med et omfattende program af aktieoptioner. Af samtlige Navision-aktier i cirkulation er 6,4 procent øremærket til optioner. Det svarer til 450-500 millioner kroner aktier til virksomhedens ledere og nøglearbejdere - udregnet med kursen 212 den 28. november 2001.
- Vi har lige kigget på, om aktieoptionerne har haft betydning for virksomheden. Det har de, og det har de stadigvæk uanset sidste års store kurskred på IT-aktier. Vi har også talt med andre virksomheder, og vi er enige om, at det virker med at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Derfor fortsætter vi med optionsordningerne, og vi har heller ikke ændret omfanget af optioner før og efter fusionen af Damgaard og Navision, siger Senior Vice President (organisationsdirektør) FreddieB. Jørgensen, Navision.
Navision og Damgaard gik begge på børsen i 1999, Navision i foråret og Damgaard i efteråret. Fusionen af de to danske softwareselskaber med forretningssoftware (ERP) skete i november 2000 med det fortsættende selskab som Navision A/S.
Druknede optioner
Det globale kursskred på IT-aktier fra begyndelsen af år 2000 har også lukket for de hurtige gevinster i Navision. Tiden er ikke længere til de "glade euforiske dage" med "golddiggers" og "quickwins" i IT-branchen. Det betyder rent praktisk, at flere tidligere optionsprogrammer for tiden er "druknet" eller "under water", som det hedder i jargonen. Det er eksempelvis optionsordninger med at kunne købe Navision-aktier til kurs 600-700 eller mere, som nu er værdiløse. De er fra den tid, hvor kursen nåede op omkring 900 (primo 2000).
I dag svinger kursen omkring 200, og så er det naturligvis hul i hovedet at betale fire-fem gange så meget for en Navision-aktie til kurs 600-700. Men optionsordningerne løber i fire-fem år, derfor er der en teoretisk chance for at kunne udnytte tegningsretten, hvis kursen kommer over 600-700. Men mange nåede alligevel at blive rige, før bunden faldt ud af IT-markedet.
Nyt håb
Navision har netop i forbindelse med sit 1. kvartalsregnskab 2001/2002 lanceret et nyt optionsprogram med 275.000 tegningsretter til Navision-aktier ‡ en krone. De kan udnyttes fra datoen for årsregnskabet i sommeren 2001/2002 i femårsperioden frem til årsregnskabet 2006/2007. Kursen for en Navision-aktie i det nye optionsprogram er 207, udregnet som et gennemsnit af de fem handelsdage efter den 19. november 2000. Med den fremgang Navision har i øjeblikket vil kursen på børsen formentlig stige til over 207, og medarbejderne vil til næste sommer kunne udnytte optionsprogrammet og dermed købe Navision-aktier under markedsprisen og score gevinsten.
- Jeg ville ikke være ærlig, hvis jeg påstod, at vi som medarbejdere ikke var påvirket af euforien omkring de vældige kursudsving dengang for godt et år siden. Det var vi naturligvis. Øjnene var klistret på børskursen flere gange om dagen og kasseapparatet kørte i hovedet på udregning af gevinsten i optionsordningen. Men det er alligevel godt, at vi nu er nede på jorden igen. Vi har brug for at arbejde mere langsigtet, siger Freddie Jørgensen.
Besværligt men
nødvendigt
For tiden er der ganske vist mange fyringer i IT-branchen. Men de top- og nøglemedarbejdere, som softwarevirksomheden Navision har brug for, ligger ikke og flyder i gaderne. De er en mangelvare, derfor er de såkaldte loyalitetsprogrammer med blandt andet aktieoptioner nødvendige.
- Vi er en international virksomhed, og for at kunne få fat i de rigtige medarbejdere i udlandet er aktieoptioner vigtige. Især i lande som USA, England og Tyskland. Her forventer man simpelthen, at optioner er en del af ansættelsen. Ordningerne er et tungt administrativt håndarbejde for os på grund af landenes forskellige skatteforhold, så vi ville ikke gøre det, hvis vi ikke troede på det, siger Freddie Jørgensen.
- Vi ser aktieoptionen som en slags gratis lodseddel, der er en belønning på toppen af løn og bonus. Da man i forvejen har sin gode løn, sætter man ikke noget til, hvis den ikke kan udnyttes, og man bliver ikke nødvendigvis skuffet. Kursfaldet kan skyldes udefrakommende årsager, som vi har oplevet det sidste år. Omvendt er det en ekstra opmuntring til medarbejderen, når der med optionen kan købes aktier til en lavere pris, siger Senior Vice President Freddie Jørgensen, Navision.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere