Dot.orakel

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. november 2001.


Billedtekst: Sylvain Roy har lært af dotcom-bølgen og satser på digitale ydelser via hans internetsted www.iching.org. Her kan brugere prøve I Ching-oraklet i
internetversion.

NÆSTE GENERATION.
Efter dotcom-steppebranden opstår nye initiativer af gløderne. Digital
distribution og mikrobetalinger er
midlerne. Og produktet for en af
pionererne er et 3.000 år gammelt
orakel.

Nu er den næste generation af dotcom'er på banen med digital distribution og mikrobetaling.
- Naturligvis kan man lære af de forriges fejltagelser. En af lektionerne er, at produktet skal være digitalt og distribueres digitalt. Dertil skal betalingssystemet være enkelt og troværdigt, siger chefen for Wisdom Logic, Sylvain Roy.
Han startede som virksomhedsadvokat i Canada blandt andet for dotcom-virksomheder og blev her grebet af det kinesiske orakel I Ching. Han siger:
- Jeg blev klar over, at de, som virkelig tjente penge på internet, var de som løste dagligdagsproblemer eller gav folk værktøj til at fjerne sig fra virkeligheden. Derfor mener jeg, at I Ching er et godt internet-projekt.
Undervidsthed på internet
I Ching-oraklet er særdeles udbredt i østen, men ikke specielt i den vestlige del af verden. Det mener Sylvain Roy skyldes vestlig dovenskab.
- I Ching er i høj grad attraktivt for moderne Internet-mennesker, men hvem gider i dag sætte sig ind i betydningen af 64 I Ching-hexagrammer? Det klarer internet fint, men min udfordring var at få kombineret den personlige indflydelse med internet-distribution og finde den rigtige betalingsmodel.
Den løsning, han kom frem til, var en abonnementsmodel med lav betaling.
- Kunsten er at finde en pris, hvor kunden ikke tøver, men hvor der samtidigt tjenes penge, siger han.
Oraklet har form af et internetsted, hvor man i øjeblikket skal smide med mønter, hvorefter man kan få oraklets fortolkning af resultaterne. Men i løbet af november kommer der en teknologi, hvor man ved en spillemaskinelignende teknologi selv påvirker oraklet uden brug af mønter.
Sylvain Roy siger:
- Umiddelbart lyder det som et paradoks - at transmittere ens underbevidsthed over et mekanisk medium som internet. Men uden det virker oraklet ikke, så det skal til! Vi har patent på metoden, hvor jeg har brugt tid i Kina på at få den godkendt af I Ching-eksperter. Og de var meget fascinerede af teknologien.
WAP og frasigelse af kontrol
Syvain Roy vil videreudvikle teknologien sådan, at internetstedet bliver tilgængeligt over mobiltelefoner og lommecomputere.
- Der er jo ikke meget ved et orakel, man ikke kan nå, siger han. Han peger på, at tiderne er ved at løbe fra de traditionelle religioner.
Han mener, at religionen er ved at miste sin praktiske betydning i vores moderne samfund. Han siger:
- Vi bliver mere og mere fokuserede på os selv som individer og vores personlige behov. Den tendens har ingen af de kristne religioner fanget, men når det gælder I Ching, har det altid være sådan. I Ching er et personligt orakel, der altid giver svar, og det er et svar, som udspringer af en selv. For en bøn er at frasige sig kontrol, og hvis der er noget, man ikke vil i dag, er det netop at frasige sig kontrol.

fakta: I Ching
Omkring år tusind før Kristus samlede den kinesiske konge Wen en bog omkring en spådomskunst, der havde sin rod omkring 1.000 år tidligere. Bogen hedder I Ching (forandringernes bog) og menes at være en af de ældste bøger overhovedet.
I Ching er et orakel, hvilket betyder, at man stiller et spørgsmål og får et svar. Det er en forskel til for eksempel astrologi, hvor man får noget at vide om himmellegemernes indflydelse på ens liv.
Ved I Ching kan man stille et spørgsmål, som "vil det lykkes mig at stifte egen virksomhed?" og få et svar. Ved astrologi kan man kun se, at planerne for stiftelse af virksomheder ville være gunstige på et bestemt tidspunkt.
I Ching udføres i praksis ved at kaste med mønter eller smide en flok pinde. Derved dannes forskellige figurer kaldet hexagrammer, hvis mening derefter tydes via I Ching-bogen. Det er en lidt besværlig process, der kræver en del øvelse.
Det menes, at det er personens underbevisthed, der indvirker på mønterne eller pindene, og dermed påvirker spådommen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere