Sådan bliver din nye bærbare computer

Hvis du lige havde vænnet dig til de bærbare computeres specifikationer i tilbudsavisen, er det bare ærgerligt. Fremtiden hedder Montevina og byder på flydende HD-film, længere batterilevetid og mindre strømforbrug. Vi har baggrunden om næste generation klar.

SHANGHAI: It-branchen elsker et godt kodenavn. AMD's næste bærbare platform hedder Puma. Og Intels nuværende bærbare platform hedder Santa Rosa, selvom du i butikkerne blot vil se et Centrino-klistermærke på din computer.

Til juni er det imidlertid Montevina, du skal lære at kende, når Intel til sommer lancerer næste generation af deres platform til bærbare computere.

Det kan lyde lidt kedeligt, men mens Intel primært er kendt for deres processorer, så har Intels kombination af chipset, processor, integreret grafikkort og trådløse forbindelse gået sin sejrsgang under Centrino-navnet. Derfor kan det også være svært at finde en AMD-baseret maskine i den dyrere og kraftigere ende af markedet.

Montevino vil blive markedsført under navnet Centrino2 og fokusere på afspilning af video i HD-kvalitet fra blandt Blu-Ray drev, bedre 3D-ydelse fra det indbyggede grafikkort og understøttelse af HDMI og den kommende DisplayPort-teknologi. Sandsynligvis bliver chipsettet også klar til næste generation af Intel-processorer, som indtil videre går under kodenavnet Nehalem.

Går længere på per watt

Det er dog ikke kun processorerne der får glæde af nye teknologiske gennembrud. Også chipset, motherboards og grafikkort skrumper og bliver mere energibesparende. En typisk bærbar computer baseret på Montevina bruger således 25 watt, mens dagens bærbare baseret på Santa Rosa typisk anvender 35 watt.

Det burde i teorien lede til bærbare computere, som kan køre længere på et fyldt batteri. Desværre kan det sjældent oversættes direkte, da udviklingen generelt modvirkes af kraftigere og større skærme, hurtigere harddiske og forslugne grafikkort. Men for de specialdesignede små bærbare computere i subnoteklassen, hvor målet er en batterilevetid som matcher en arbejdsdag, er det godt nyt.

Allermest spændende bliver det dog først i 2009, hvor Intel, ifølge planerne som blev fremlagt på Intels udviklerkonference i Shanghai, vil lancere både den nye processor Westmere og bærbarplatformen Calpella. Intel har desværre ikke frigivet mere end navnet på den platform, så indtil videre må vi glæde os til juni, hvor Montevina burde dukke op.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere