Pentium er død, Core 2 Duo lever

PC World har haft Intels Core 2 Duo processor på testbænken og kan præsentere de første benchmarks, der viser, at Intel endelig har overhalet AMD i kampen om den hurtigste topmodel.

Pentium er død, Core 2 Duo lever

I en årrække har AMD snappet Intel i haserne, og når det kommer til topmodeller ligefrem slået Intels Pentium-familie.

Og smilene stivnede for alvor på Intels direktionsgang, da AMD i 2005 kunne præsentere en dobbeltkerne-processor, længe før Intel havde planlagt at frigive deres egen. I al hast blev to Pentium 4 processorer samlet til en enkelt Pentium D og sendt på markedet. Resultatet var ikke overvældende.

Det er Intels nyeste processor Core 2 Duo til gengæld. Processoren har længe været kendt under kodenavnet Conroe, og Intel har flere gange hævdet, at hastighedsforøgelse ville blive på 40 procent i forhold til de aktuelle modeller.

Det er et modigt krav i en verden, hvor processorydelserne er steget med 5-6 procent ved de seneste lanceringer.

PC World har haft lejlighed til at efterprøve påstanden med Intels Core 2 Duo Extreme kaldet X6800. Det skete på et ligeledes nyt Intel motherboard 975XBX udstyret med 2 gigabyte Kingston DDR2 ram, GeForce 7800GTX grafikkort og 2 x 250 gigabyte SATA II harddiske fra Samsung. Samtidig har vi haft mulighed for at sammenholde resultaterne med Intels tidligere topmodel Pentium D 955 samt AMD’s topprocessor FX-62.

Baghjul til AMD – indtil videre

Er du særligt interesseret i, om Intel formår at slå AMD, så behøver du ikke læse videre. I tre ud af vores fire tests formår Core 2 Duo at komme foran AMD’s FX-62 processor. Samtidig er forskellen i megahertz svundet ind, sådan at Core 2 Duo X6800 leveres med en standardhastighed på 2,93 GHz og AMD FX-62 med en hastighed på 2,8 GHz.

Intel har også taget ved lære vedrørende det til tider voldsomme strømforbrug, og X6800 clocker nu selv ned til 1,6 GHz når processoren ikke anvendes og sparer dermed på strømmen og varmeudledningen.

Det er faktisk kun på hukommelsesområdet, at FX-62 klemmer sig foran Core 2 Duo. Noget af forskellen skyldes sandsynligvis, at AMD-maskinen var udstyret med meget hurtige ram, hvilket vi desværre ikke havde til rådighed ved Intel-testen, men forskellen er stadig værd at notere sig.

Produktionsmæssigt er X6800 baseret på Intels 65 nm produktionsproces, hvilket giver en række fordele med hensyn til omkostninger og ydelse. Det er en proces, som AMD først vil kaste sig ud i at anvende næste år, hvilket giver en formodning om, at AMD ved samme lejlighed vil lancere en reel fornyelse af deres processor-linje.

Indtil videre er Intel testens ukronede konge – og de lovede 40 procent er ikke helt ved siden af.

Plads til begejstring

I modsætning til de seneste generationer af Pentium 4, hvor der knapt kunne pines lidt ekstra megahertz ud af 3,8 GHz versionen, så er der noget højre til loftet med Core 2 Duo X6800. Ved blot at ændre multiplieren på bundkortet gik vi fra 2,93 GHz til 3,46 GHz og har kørt stabilt med denne opsætning i flere uger. Det giver håb for yderligere og hurtigere processorer i serien.

Ved at overclocke processoren til 3,46 GHz fik vi samtidig mulighed for at sammenligne direkte mellem den nye X6800 processor og så med Intels forhenværende topmodel Pentium D 955, der kører med samme clockfrekvens på 3,46 GHz.

Og her er det helt tydeligt, at der er sket en mindre revolution hos Intel. Hvor Pentium D 955 klarende multiprocessor regnetesten CineBench 9.5 på 36 sekunder, kan Core 2 Duo X6800 gennemregne nøjagtig samme opgave på 21 sekunder. En forbedring på små 42 procent. Imponerende.

Desværre har vi endnu ikke en pris på Intels Core 2 Duo linje, men hvis man skal dømme ud fra prisen på Pentium D 955, der pt. er på omkring 7.000 kroner, så bliver X6800 ikke billig. Har du ikke lyst til at pantsætte familien, kommer Core 2 Duo også i en række mindre voldsomme versioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering