Kendte og udbredte kinesiske selskaber overfører i stor stil europæernes data til Kina, når europæerne anvender dem, lyder det fra Max Schrems privacy-organisation Noyb.
Seks kendte og meget udbredte kinesiske selskaber sender uden samtykke data om europæere videre til Kina, når de anvendes i Europa.
Sådan lyder det fra Max Schrems privacy-organisation, Noyb [‘None of your business,’ red], i en anmeldelse, som organisationen har indleveret til datasikkerheds-myndighederne i flere EU-lande.
Ifølge Noyb sender de kinesiske selskaber TikTok, AliExpress, Shein, Xioami data videre til Kina, når de anvendes i Europa.
Temu og Tencent (via appen WeChat) sender data videre til unavngivne tredjelande, hvilket Noyb mener er Kina.
Privacy-organisationen peger på, at det er i strid med GDPR at sende data videre lande som Kina.
“Det er åbenlyst ulovligt at overføre europæernes personlige data. Kina er et autoritært overvågningssamfund, og det er krystalklart, at Kina ikke har det samme niveau af databeskyttelse som EU,” siger Noyb-advokaten Kleanthi Sardeli ifølge Reuters.
Hun forlanger på Noybs vegne, at de seks kinesiske selskabers overførsler af data omgående standses.
Noyb har indgivet klager til datatilsynene i Grækenland (over TikTok og Xiaomi), Belgien (over AliExpress), Italien (over Shein), Holland (over WeChat) og Østrig (over Temu).
Det er første gang, at Noyb anmelder kinesiske selskaber for ulovlig dataoverførsler. Hidtil har organisationens fokus primært været på de amerikanske techgiganter som Alphabet, Meta og Apple.
Du kan læse mere om om anmeldelserne og dataoverførslerne hos Noyb her.