Herhjemme talte digitaliseringsminister Caroline Stage (M) for nylig med store bogstaver, da Facebooks moderselskab Meta annoncerede et markant kursskifte i forhold til, hvordan selskabet foretager faktatjek.
Nu får ministeren dog mulighed for at levere budskabet direkte til Meta, der er et af de selskaber, som hun ifølge Børsen skal mødes med i de kommende dage, hvor hun er på besøg i Silicon Valley.
“Jeg er meget interesseret i at høre, hvad deres egentlige tanker er, og jeg har også lyst til at give dem en god gammeldags omgang voksen skældud,” siger hun til Børsen.
I interviewet med Børsen forklarer hun desuden, at hun er klar til at gå så langt som overhovedet muligt i forsøget på at lægge pres på tech-giganterne. Det gælder både i forhold til regulering på nationalt niveau og EU-niveau, forklarer hun.
Dropper faktatjek program
Ændringerne i Metas tilgang til faktatjek betyder, at selskabet dropper sit hidtidige faktatjekprogram, der har eksisteret siden 2016.
I det hidtidige program havde Meta et samarbejde med en række uafhængige organisationer, der tjekkede sandhedsværdien i forskellige typer af opslag og eksempelvis markerede indhold, der bestod af usande påstande eller uunderbyggede konspirationsteorier, med et særligt mærkat.
Det nye system vil bestå af såkaldte community notes, som det eksempelvis kendes fra det sociale medie X. Det er et system, der bygger på crowdsourcing, hvor brugerne af mediet står for at tjekke indhold for faktuelle fejl.
I et opslag på LinkedIn skrev Caroline Stage efterfølgende, at hun var “lidt i chok” over beslutningen, som hun kaldte for tonedøv.
“Meta og de andre tech-giganter har en forpligtelse til at tage deres ansvar alvorligt og beskytte både brugere og samfundet. Og jeg tager med glæde kampen op med dem og står fast på, at der, når det kommer til sociale medieplatforme, er behov for yderligere EU-regulering - ikke mindre,” skrev hun.