Artikel top billede

(Foto: Christian Lue via Unsplash)

EU vil rydde op i kompleks tech-lovgivning - skal strømlines

EU’s mange teknologilove har skabt bureaukratiske byrder for virksomheder. Nu vil Kommissionen forenkle reglerne uden at gå på kompromis med sikkerhed og selvstændighed.

EU-Kommissionen arbejder på at mindske overlap mellem unionens mange teknologidirektiver.

De seneste år har EU vedtaget en række nye teknologilove, som har mødt kritik fra virksomheder, der oplever komplekse og overlappende krav.

Nu skal reglerne gøres mere smidige, siger Henna Virkkunen, Kommissionens vicepræsident for teknologisk selvstændighed, sikkerhed og demokrati, ifølge Reuters.

AI Act, DSA og DMA vil fortsat bestå

"Det er muligt, at vi ændrer visse dele af dem (lovgivning, red.), hvor vi ser, at der for eksempel er overlappende elementer. Vi ser også på, hvordan vi kan reducere bureaukratiet og besværet, særligt når det gælder rapporteringsforpligtelser," siger Henna Virkkunen til mediet.

Samtidig understreger hun, at en forenkling af reglerne ikke betyder en svækkelse af lovgivningen.

Vigtige reguleringer som AI-forordningen, Digital Services Act (DSA) og Digital Markets Act (DMA) vil bestå.

"Alle, der driver forretning i Europa, skal respektere vores regler – europæiske virksomheder såvel som amerikanske og kinesiske," siger hun videre.

Reglerne føles som en told på amerikanske virksomheder

Chris Yiu, Metas politiske topchef i Nordeuropa, pegede for nylig på, at særligt amerikanske tech-virksomheder mærker konsekvenserne af EU’s omfattende reguleringer.

"Det kan føles som en told på amerikanske virksomheder, når de bliver pålagt bøder for at bryde regler fastsat af europæerne," sagde han for få uger siden ved Dansk Erhvervs Digitaliseringspolitiske Topmøde i København.

Den politiske chef anerkendte dog i den sammenhæng nødvendigheden regulering, men sagde samtidig, at man vil forsøge at påvirke den lovgivning ved at det give både regeringer og EU konstruktiv kritik for at sikre det, han kalder "bedre lovgivning".