Artikel top billede

(Foto: (C) Council of the EU / Mario Salerno)

Helle Thorning-Schmidt har toppost hos Meta – nu reagerer hun på afskaffelsen af faktatjekkere

Det er foruroligende at Meta vil afskaffe faktatjekkere og erstatte det med en crowdsourcet løsning, mener Helle Thorning-Schmidt, der er medlem af Metas særlige tilsynsråd.

Politikere og tech-folk over hele verden løftede øjenbrynene tirsdag aften.

For her annoncerede Facebook-stifteren Mark Zuckerberg, at han ville afskaffe selskabets faktatjekkere og samtidig udvide rammerne for, hvad brugerne kan udtrykke sig om.

Den beslutning er Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt ifølge britiske BBC "meget foruroliget over".

Gennem de seneste fem år har Helle Thorning-Schmidt været medformand i Metas såkaldte Tilsynsråd, der er et uafhængigt organ nedsat af Meta.

Her har brugerne mulighed for at appellere sager, hvis de har fået deres opslag fjernet.

Frygter det går udover minoriteter

Til BBC forklarer Helle Thorning-Schmidt, at hun frygter, at beslutningen kan gå ud over minoriteter.

“Vi ser mange tilfælde, hvor hadefulde udtalelser gør skade på personer i det virkelige liv. Derfor vil vi holde nøje øje med det område,” siger Helle Thorning-Schmidt til BBC.

Meta, som ud over Facebook også står bag Instagram og WhatsApp, har oplyst, at faktatjek, som tidligere blev udført af eksperter, nu i stedet skal baseres på crowd-sourcing, som det også kendes fra X.

Byder nyhed velkommen

Metas Tilsynsråd har dog selv udsendt en meddelelse, hvor Helle Thorning-Schmidt og rådets tre andre medformænd anlægger en mere imødekommende tone.

“Tilsynsrådet byder nyheden velkommen om, at Meta vil revidere sin tilgang til faktatjek med det formål at finde en skalerbar løsning, der styrker tillid, ytringsfrihed og brugernes stemme på sine platforme,” lyder det i udtalelsen.

Tilsynsrådet påpeger desuden, at det nye system baseret på crowd-sourcing kommer efter, at især nogle brugere i USA har følt, at den tidligere form for faktatjek havde en politisk slagside.

“Tilsynsrådet ser frem til at bidrage til at forme Metas fornyede fokus på ytringsfrihed i 2025 gennem vores standardafgørelser, politiske rådgivende udtalelser og whitepapers,” lyder det yderligere.