Artikel top billede

(Foto: Unsplashed)

Massiv flugt fra tech-arbejdspladser: 40 procent har sagt op grundet manglende fleksibilitet

Manglende fleksibilitet i arbejdstid, lokation og arbejdspres får tech-medarbejdere til at forlade deres job.

Fleksible arbejdsforhold er en nødvendighed for at fastholde talent i tech-branchen, men alligevel lader mange virksomheder til at ignorere det.

En ny global undersøgelse fra rekrutteringsfirmaet Randstad viser nemlig, at 40 procent af tech-medarbejdere har sagt op inden for det seneste år, fordi deres arbejdsgiver nægtede at imødekomme deres ønsker om fleksibilitet.

Rapporten, der bygger på svar fra over 26.000 ansatte på tværs af 35 markeder – herunder 2.548 fra tech-sektoren – afslører, at virksomhedernes politikker om faste arbejdstider, fysisk fremmøde og stigende arbejdspres har fået mange til at søge nye muligheder.

Yderligere 56 procent af de adspurgte tech-medarbejdere overvejer at finde et andet job, hvis ikke deres krav om mere fleksible rammer bliver imødekommet.

Virksomheder strammer grebet

Flere af de største tech-giganter har de seneste år forsøgt at tvinge medarbejderne tilbage på kontoret.

Amazon, Meta, Google, IBM, Dell og Elon Musks selskaber har alle skruet op for kravet om fysisk tilstedeværelse – ofte under påskud af at øge innovation, styrke virksomhedskulturen eller forbedre produktiviteten.

Men undersøgelsen viser, at fleksible arbejdsrammer er afgørende for både trivsel og loyalitet.

68 procent af de adspurgte tech-folk siger nemlig, at de ville have større tillid til deres arbejdsgiver, hvis der var mere fleksibilitet i arbejdstid, arbejdsmængde og lokation.

Samtidig mener næsten tre fjerdedele, at hjemmearbejde faktisk styrker fællesskabet med kolleger – et resultat, der går imod den gængse opfattelse hos mange af deres chefer.

Tallene ligner svarene fra danske it-professionelle, hvor organisationen Universum i efteråret lavede en stor kortlægning over de danske it-ansattes arbejdsvilkår og ønske-arbejdsgivere.

Her lød det, at man gerne så én hjemmearbejdsdag om ugen. Allerhelst to, men også gerne tre.

Kun cirka hver 10. danske it-ansatte foretrækker at arbejde med fuld tilstedeværelse på arbejdspladsen, mens to ugentlige dage med remote arbejde er efterspurgt af cirka hver tredje.

En eller tre hjemmearbejdsdage anses af henholdsvis cirka hver femte og hver sjette som optimalt.

Google og Elon Musk går forrest med ekstreme krav

Mens nogle virksomheder forsøger at imødekomme kravene om fleksibilitet, går andre den stik modsatte vej.

Google-medstifter Sergey Brin kræver nu 60 timers arbejdsuger, hvor mindst fem af de ugentligte arbejdsdage dem skal foregå fysisk på kontoret.

Elon Musk har længe været fortaler for stramme arbejdsregler, og han har blandt andet kaldt hjemmearbejde for en "moralsk forkert" praksis.

Spørgsmålet er dog, om denne hårde linje vil koste mere, end den gavner.

Computerworld har tidligere talt med Henning Therkelsen, der er headhunter hos virksomheden TimeWork.

Han forklarede, at virksomhederne selvfølgelig gerne vil gøre, hvad de kan for at forsøge at fremstå så positivt som muligt, når de præsenterer sig selv som potentiel arbejdsplads.

"Det første, vi møder, og det, der egentlig spiller den største rolle i dag, er muligheden for hjemmearbejde. Det er simpelthen retten til nærmest selv at kunne bestemme omfanget af hjemmearbejde," sagde han.

Ifølge ham skyldes det ikke, at de ansatte ikke vil ind på kontoret, for det vil de fleste gerne. De vil bare gerne have retten til selv at kunne bestemme hvornår og hvor meget.

Det er den vigtigste og mest afgørende personalegode, danske arbejdsgivere kan bruge til at lokke nye it-ansatte til samt fastholde dem, der allerede arbejder der, forklarede han.

"Hvis folks præferencer for hybrid-arbejde ikke kan opfyldes, kan det godt få folk til at sige nej. Det kan godt være en deal-breaker," lød det fra Henning Therkelsen.