Artikel top billede

(Foto: Europol/PR)

Vil presse tech-giganter til at give adgang til krypterede beskeder: "Anonymitet er ikke en grundlæggende rettighed"

Europol-chef Catherine De Bolle kræver, at tech-giganterne giver politi adgang til krypterede beskeder, som ofte bruges af kriminelle.

Europol advarer om, at de store tech-virksomheder risikerer at true demokratiet i Europa, hvis de ikke samarbejder mere med myndighederne om adgang til krypterede beskeder.

Det siger Europol-chef Catherine De Bolle i et interview med Financial Times.

Ifølge Catherine De Bolle har teknologivirksomhederne et ansvar for at give politiet adgang til krypterede kommunikationskanaler, som ofte bruges af kriminelle.

”Anonymitet er ikke en grundlæggende rettighed,” siger hun til mediet.

”Når vi har en ransagningskendelse og står foran et hus med en låst dør, og vi ved, at en kriminel befinder sig derinde, vil offentligheden ikke acceptere, at vi ikke kan komme ind,” lyder det videre.

Vil lægge pres på tech-giganter i Davos

Catherine De Bolle oplyser, at Europol agter at øge presset på tech-giganterne under World Economic Forum, som i denne uge finder sted i Davos, Schweiz.

Diskussionen om kryptering og retshåndhævelse har længe skabt debat.

På den ene side argumenterer virksomheder og fortalere for privatlivsbeskyttelse for, at stærk kryptering er essentiel for at beskytte borgeres privatliv og forhindre misbrug.

På den anden side mener myndigheder og politi, at total anonymitet kan misbruges til kriminelle aktiviteter som terrorisme, narkotikahandel og børnepornografi.

Europol har tidligere udtrykt bekymring over, at krypterede tjenester som WhatsApp, Signal og andre kan gøre det umuligt for efterforskere at få adgang til kritiske oplysninger, selv med en retskendelse.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering