Elektronikmesser har siden corona-pandemien været spået en gradvis deroute i takt med, at teknologi gør fysiske messer mere overflødige og forbrugere vender sig mod medier og influencere, fremfor større events for at orientere sig.
Klodens største elektronikmesse, CES messen i Las Vegas beviser dog, at elektronik-messer fortsat kan mere end bare blive udstillingsvindue for evige produkt-opdateringer og overhalinger.
Det bedste - og skøreste - fra årets aftapning viser, at nogle sci-fi visioner er overraskende tæt på at blive til virkelighed.
En robot der rydder op for dig
Mens robotstøvsugere så småt er ved at udvikle sig til at være hvermandseje, har robot-specialisterne fra Roborock sat sig for at hjælpe med den svære opgave, der ligger forud for enhver ordentlig støvsugning: Oprydningen.
Roborock Saros Z70 markerer sig som tæppefræser ved at have fastmonteret en ’Omnigrip’ robotarm, som den kan samle rod op med og putte af vejen.
Den kan maksimalt løfte 300 gram med sin splejsede arm, men det er nok til at fjerne en eventuel vildfaren strømpe eller kondisko forud for en støvsugning.
Til at hjælpe sig på sin færd i hjemmet er Saros Z70 lastet med sensorer såsom dual-light time-of-flight sensorer og AI-kameraer, der kortlægger hjemmet og eventuel rod ud fra en database af kendte forhindringer.
Dertil har robotten en indbygget moppefunktion, så gulvet kan blive vasket udover at blive ryddet op og støvsuget.
Officielle priser foreligger ikke endnu, men der sigtes efter en lancering i årets første kvartal.
Yang Wang Un9 – hopper over forhindringerne
At endnu et kinesisk elbilmærke forsøger at gøre opmærksom på sig selv er ikke nyt. Måden Yang Wang gør det på med sin afsindige Un9 hypersportsvogn vækker dog opsigt.
Mærket er den frembrusende BYD-koncerns high-end brand, hvor Un9 markerer sig ved at byde på et væld af elektriske motorer, der tilsammen leverer 1.287 hestekræfter til at ekspedere kareten fra nul til 100 på 2,36 sekunder på vejen op til topfarten på 309 kilometer i timen.
Er det ikke nok til at forstrække nakkemusklerne, byder Un9 på en særlig Disus-X undervogn, der gør bilen i at udføre agility-tricks såsom at hoppe over seks meter lange forhindringer, vende på stedet samt at trille på tre hjul.
Bilen er allerede sluppet løs i Kinesisk gader, hvor den venter på at blive godkendt til autonom kørsel ved op til 120 i timen.
Præsentationen ved CES 2025 kan give forhåbninger om en bredere udrulning af den 230.000 dollar dyre supersportsvogn.
Xpeng Aero HT - en bil-drone hybrid
En anden måde gøre sig bemærket på, får vi at se hos kinesiske Xpeng og sin Tesla Cybertruck-inspirerede ’Aero HT’ concept.
Hvad der kan ligne en stor varevogn, er reelt en 2-i-1 løsning, hvor hele bilens bagparti kan åbne sig og åbenbare en foldbar to -personers drone.
Modsat Cybertrucken er Aero HT en hybrid-bil, hvilket giver en rækkevidde på over 1000 kilometer inden tanken og batteriet begge er tømt.
Bilens batteri er stort nok til, at det kan genoplade dronen op til seks gange, efter denne har været ude og snurre med propellerne.
Selvom Xpeng kommer tæt på at levere en flyvende bil, sigter selskabet efter at levere mere end et koncept. Der arbejdes aktuelt på at få flyvetilladelse i Kina, mens målsætningen er at have en produktionsmodel klar en gang i 2026.
Slider-skærme
Et tilbagevendende tema ved årets CES-messe er muligheden for at få mere skærmareal ved et enkelt klik eller tryk.
Både Samsung og Lenovo har fremvist koncepter på tablets, smartphones og laptops, som på nærmest magisk vis kan udvide lærredet, takket være en yderst fleksibel OLED-teknologi.
Selvom Samsung er ukronede verdensmestre i OLED-teknologi er det dog Lenovo der synes at blive først med et produkt, som kan købes med den særlige anordning.
Lenovo tilbyder sin Thinkbook Plus Gen 6 Rollable som tilsyneladende kan ligne en almindelig kontormus af en 14 tommers arbejdslaptop, men hvor skærmen altså kan skyde i vejret til næsten kvadratisk størrelse og 17 tommers diagonal.
Debutprisen lyder på voldsomme 3.500 amerikanske dollar, godt 25.300 kroner, når denne får salgsdebut i årets første kvartal.
Smarte smartbriller
I stedet for at satse på større skærme forsøger selskabet Halliday helt at droppe skærmen, ved gemmer den inde i en smart-brille.
Der findes dog en skærm her, men den er gemt inde i selve rammen, hvor den tilbyder et synsfelt svarende til en lille 3,5 tommer skærm, som du så skal kigge opad for at se.
Her viser skærmen AI-drevne funktioner såsom oversættelse i realtid af op til 40 forskellige sprog, live-tekstning af det der bliver sagt samt vejvisning når der navigeres.
Brillen vejer bare 35 gram – en fjerdedel mindre end Metas nye Ray-Ban smartbrille, og er så diskrete, at den vil kunne narre de fleste til at tro, at her et par almindelige briller.
Brillerne får salgsdebut i marts 2025 til en vejledende pris på 489 amerikanske dollar. De kan dog forudbestilles til 369 dollar via en aktuel Kickstarter-kampagne.
Det er ikke kun udsynet der kan augmenteres i en brille, hvilket lydspecialisterne fra Nuance beviser, med deres ’Nuance Audio’ smartbrille, som her bygger et høreapparat ind i en brille, så brugeren lettere kan høre, hvad der foregår omkring.
Nuance Audio er endnu ikke klar med priser eller tilgængelighed på sin smartbrille. Selskabet oplyser alene at brillen ’kommer snart’.