Artikel top billede

Hovedtelefon i hånddrejet træ og læder fortjener næsten en rørforstærker, men i praksis kan du tilslutte den eksotiske amerikanske hovedtelefon til din smartphone og stadig opnå et godt resultat. (Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Luksus-headset til test: I lænestolen med et godt glas i hånden kan jeg ikke komme i tanke om et bedre valg

Amerikanske Grado er som teknologi-producent ekstremt konservativ og ændrer ikke et design, før der findes bedre løsninger. Det ændrer dog ikke ved, at de lavteknologiske hovedtelefoner i træ og læder giver konkurrenterne grå hår i hovedet.

Jeg har aldrig røget cigar, men kan lide tanken om det, og når jeg ifører mig Grado 3000e-hovedtelefonerne oplever jeg lidt af atmosfæren fra en god cubansk Cohiba.

Grunden er, at jeg i min hovedbund kan mærke ægte læder, og ørekopperne, der huser de håndlavede enheder, er drejet i eksotisk træ.

Det her er en analog verden, som få stadig leverer på dette niveau, og jeg oplever det som at se en gammel Ferrari eller Porsche i et bybillede fyldt med elbiler. Det giver ikke helt mening, men det giver et stort smil på læben.

Nu lugter Gradolabs, som firmaet bag hedder, hverken gammeldags eller forældet, og firmaet har da også både in-ear- og andre hovedtelefoner, der er trådløse.

Det producerer i øvrigt også pickupper, men er mest kendt for sine hovedtelefoner.

If it ain’t broke...

Det virker nærmest, som om ordet kompromis ikke indgår i Grados udviklingsteams ordforråd.

For selv om firmaet som nævnt har både trådløse in-ear- og on-ear-hovedtelefoner, har det ikke ændret designet på sine high-end-hovedtelefoner ret meget gennem årene.

Det samme gælder produktion og udvikling, der siden 1953 har fundet sted i Brooklyn, New York.

Man kunne påstå, at det er en dårlig forretningsmodel, men måske har Grado fat i den lange ende ved at holde fast i det, som selskaber mener er den bedste teknologi.

Statement-serien, som de testede 3000e hører under, er den ypperste i Grados sortiment, og alle modeller bliver i øvrigt håndsamlet, hvilket også er med til at hive prisen op på 15.995 kroner.

Man bryder altså ikke med de grundlæggende principper, medmindre noget bedre kan udvikles.

Således er alle modeller i serien, herunder den testede 3000e, af helt åbent design.

Det betyder, at der kun er et gitter mellem membranen og omverdenen. Resultatet er, at dine omgivelser (næsten) har lige så meget glæde af lyden som dig.

Den åbne konstruktion betyder også, at du kan høre dine omgivelser, og at støjreduktion er helt udelukket.

Det samme gælder muligheden for at tage et opkald. Du kan tilslutte hovedtelefonerne med kabel til dit musikanlæg eller smartphone via en adapter. Punktum.

Grado mener ikke, at en lukket hovedtelefon lyder godt nok.

Selskabet prøver løbende at udvikle modeller, men så længe de ikke er bedre end de åbne typer, vil de ikke blive produceret.

Jeg er fan af, at Grado ikke ændrer noget, før det rent faktisk bliver bedre – også i et marked, der skriger efter nyheder og ny teknologi – nærmest uanset om det giver mening eller ej.

Eksotiske materialer

Træet er drejet i cocobolo-træ, der primært kommer fra Mexico og Sydamerika.

Det giver den naturlige form og struktur, hovedtelefonen skal have.

Derudover gør det hovedtelefonen let. Sammen med det meget bløde og lette skum, der slutter tæt omkring øret, udgør vægten kun 420 gram, hvoraf de 140 gram stammer fra kablet.

Selve hovedbøjlen er et stykke meget blødt læder med en tynd pude, og justering af hovedtelefonen klares via en metalstang i en plastholder. Det er ekstremt enkelt, men det fungerer.

På grund af den lave vægt kan det tykke kobberkabel faktisk let rykke på hovedtelefonen, når den er på hovedet.

Selve driveren er en 52 millimeter stor enhed med en meget kraftig magnet.

Det betyder, at den er meget let at drive for en forstærker – og at din smartphone sagtens kan tilsluttes med godt resultat.

Membranen er meget let og kan derfor bevæge sig frit og i teorien levere lyd med komplekse detaljer uden at blive stresset.

Lækkerier i komfort og lydkvalitet

Den lave vægt mærkes straks, når du tager 3000e på hovedet, og den tynde, men bløde, læderbøjle giver rigelig aflastning.

På grund af det åbne design og de meget luftige puder omkring øret kan du lytte til musik i timevis, uden at de føles varme eller tunge. Puderne er dog lidt sarte, men kan let udskiftes, hvis de går i stykker.

Lyden er lige så artikuleret, som man forventer af det åbne design. Især basområdet er sjældent klart og luftigt helt ned i de dybe oktaver.

Men det mest slående er, at en gammel hi-fi-tosse som mig glemmer at lytte efter detaljer og overtoner. De er alle til stede, men jeg glemmer det og får bare lyst til at høre mere musik.

Det musikalske flow er ganske enkelt enestående, og skulle du være på udkig efter en hovedtelefon, der kan få skuldrene ned, når du sidder i lænestolen med et godt glas i hånden, kan jeg ikke komme i tanke om et bedre valg. Ganske enkelt.

Analog lyd i en digital verden

Grado er på mange måder så analogt, som man kan være i en digital verden, og det giver både et pusterum og en oplevelse, jeg byder velkommen i en hektisk hverdag.

Da det er de færreste af os, der køber hovedtelefoner i dette prislag, vil jeg undlade at give en karakter.

For selv om der findes mange gode konkurrenter, der kan mange ting bedre end Grado – ikke mindst rent praktisk i hverdagen – så er markedet trods alt ret smalt, og ingen leverer en musikalsk oplevelse som disse.


Loading ikon