Indrømmet: Det er nok de færreste af os, der kan finde på at ofre en halv million kroner på en hjemmebiograf, hvilket det let kan løbe op i, hvis man faktisk vil have en reel biograf-oplevelse.
Men mindre kan da også gøre det. Vil du have den sublime oplevelse, skal du have en projektor som Sony WPL-XW6100ES til 119.990 kroner.
Det er mange penge – ikke mindst fordi du derudover skal lægge prisen for et godt lærred og et lydsystem. Så prisen ender hurtigt på det dobbelte eller mere.
Voldsom sag – fysisk og teknologisk
Sony-løsningen er ikke kun stor på prislappen. Den er også fysisk ret voldsom og afslører, at der ikke er tale om en standardvare.
Den måler 21 centimeter i højden, 46 i bredden og hele mere end en halv meter i længden. Vægten er 14 kilo, og strømforbruget ligger i nabolaget af 380 watt.
Det er imponerende, men på papiret kan Sony-projektoren ikke levere så meget mere end en god projektor til en tiendedel af prisen.
Det skyldes ikke alene laser som lyskilde – det er nærmest standard i dag.
Forskellen skal findes i kvaliteten af indmaden og ikke mindst det store, lysstærke objektiv.
Det store, fint slebne glas er placeret midt foran på projektoren. Her er tale om et ACF-objektiv (Advanced Crisp-Focused Lens), der sikrer helt skarpe billeder – selv i hjørnerne.
Forskellen ligger også i, at der er tale om en tre-chip løsning. Det betyder, at der er en chip til hver af de tre farver – rød, grøn og blå – hvor billigere løsninger har én chip til alle tre.
Billedbehandlingen sker via Sonys XR-processor, en specialudviklet type, der kan mere end dem, du finder i deres top-TV.
Det betyder en række filtre, der er fokuseret på filmoplevelsen – ikke mindst evnen til at styre mørke scener, som altid er de sværeste.
Mestrer en projektor – eller skærm for den sags skyld – at levere sort som helt sort, fremstår alle andre farver langt mere klare.
Hertil er indbygget filtre til justering af farver, dynamik og meget mere, der gør, at billedet står klart og klippefast. Reaktionstiden er 12 ms i 4K, og billedopdateringen er 120 fps.
Ultra let opsætning, men…
Skal projektoren op at hænge i loftet, er det ikke en dårlig idé at få en ekspert med på råd. Dels på grund af prisen, dels for at sikre optimal afstand til lærredet og så videre, så du får optimal udnyttelse af dens formåen. Men er du bare lidt handy, kan det sagtens lade sig gøre.
Selve justeringen af projektoren kræver nemlig ikke ingeniørviden eller en længere AV-uddannelse. Menuerne ligner dem, du kender fra andre projektorer. Selvom de er mindre brugervenlige end på et TV, er de til at finde ud af.
Justering af keystone, skarphed og mere tager faktisk kun få minutter – selv for en uøvet.
Til gengæld kan du med fordel benytte den store fjernbetjening i hverdagen, når du skal skifte mellem formater.
Du kan skrue op for lyset i dagtimerne eller vælge indstillinger, der er bedre til sport, film og så videre. Det gode er, at selv med høj lysstyrke larmer projektoren ikke meget. I film mode er støjen 26 dB og kun 30 dB med maksimal styrke.
Det skyldes dels brugen af laser som lyskilde, men også et godt designet kølesystem med blæsere af meget høj kvalitet. Hænger den i loftet, vil du ikke bemærke, at den er tændt efter 30 sekunder.
Lysstyrken er 2700 lumens, og den kan på få meters afstand levere et billede på 100 tommer – eller større, hvis du ønsker det.
Formidable farver og skarphed
Der er ingen tvivl om, at reflekteret lys på et lærred giver en helt speciel oplevelse frem for et TV.
Et godt TV har ofte bedre lys og knald på farverne, hvilket er naturligt grundet teknologien. Det reflekterede lys fra et lærred vil altid miste lidt power.
Men med Sony kom fordommene hurtigt til skamme. Gennem et toplærred er der smæk for skillingerne fra første billede toner frem.
Der er en klarhed og skarphed i billedet og farverne, jeg sjældent har set bedre fra en ikke-pro projektor. Naturligvis kan du få et lignende billede i en biograf, men du har ikke samme intime oplevelse.
Uanset om det er en filmgenre eller en serie i 4K, står billedet krystalklart, men også med den dybde, der gør, at billedet ligner det, du kender fra en rigtig biograf.
Det er bare bedre, skarpere og naturligvis rart at kunne få oplevelsen i egen stue, kælder eller hvor du nu indretter dig.
Efter et par aftener med Sony som primær billedkilde til serie- og filmkigning var det svært at gå tilbage til mit TV, der ellers er i referenceklassen.
Det er en oplevelse, du bør unde dig selv at prøve, hvis du er filmnørd. Også selvom du ikke vil ofre helt så meget som Sony-modellen her.
Luksus for de få
Projektoren kan sagtens erstatte dit TV, da den håndterer dagslys fint. Ikke direkte sollys, men det gør et OLED-TV jo heller ikke.
Projektoren er meget hurtig til at starte op, og nedkølingen efter brug tager heller ikke mange minutter.
På trods af brugervenligheden i det daglige er det trods alt de færreste, der vil vælge den løsning. Indret en biograf med et godt filmlærred og tilsvarende lyd, og du har en kæmpe oplevelse hver gang, du starter den op.
Om den er pengene værd, er op til den enkelte og afhænger af, hvor meget du vil ofre. Da segmentet er meget smalt, vil jeg undlade at give karakter og blot anbefale, at du i hvert fald prøver Sony-projektoren, inden du køber.