AMD gør Turion konkurrencedygtig

Overraskende har AMD formået at levere en mobil processor, der megahertz for megahertz ser ud til at matche Intels kraftige mobile processor. PC World har haft fingrene i den bærbare ASUS A6T, som er udstyret med en 2 GHz Turion X2 processor.

AMD gør Turion konkurrencedygtig

Det er ikke nogen hemmelighed, at Intel de sidste mange år har haft førertrøjen på, når det kom til bærbare computere.

Først Pentium M og nu Core Duo har været både markeds- og performanceledende, og dermed førstevalget når den nye bærbare pc skulle erhverves.

Bærbare pc’ere er samtidig et marked i kraftig vækst, og der er ingen tvivl om, at AMD længe har ønsket sig en større del af kagen.

Desværre for AMD har den eksisterende Turion-processor længe været henvist til budgetmodellerne hos de store producenter. Og med lanceringen af den meget kraftige Intel Core Duo processor virkede det som en meget svær opgave for AMD, at indhente storebroren Intel og dermed gentage kunststykket fra desktop-markedet.

Gode specifikationer

Det var derfor med nogen spænding, at vi modtog en ASUS A6T, som er en af de første bærbare pc’ere på der danske marked, som er udstyret med AMD’s allernyeste mobile dobbeltkerne processor – kaldet AMD Turion X2.

Her er der på mange måder tale om en kraftig bærbar pc, der leveres med en 2 GHz Turion X2 processor, 100 gigabyte harddisk, 1 gigabyte ram, dvd-brænder, Bluetooth og WiFi (802.11g) og et GeForce Go 7600 grafikkort med 256 megabyte ram.

Kun 15,4” skærmen skuffer lidt med en opløsning på 1280 x 800 pixels. Vi er efterhånden kommet til at forvente lidt højere opløsninger, specielt hvis det kommende Windows Vistas muligheder for små widgets på skærmen skal udnyttes fuldt ud.

Skærmen er dog af glare-typen, der sikrer flotte farver, men til gengæld gør den meget følsom over for refleksioner i sollys. Samtidig er tasterne behagelige at skrive på. Vores test viser desværre, at vægten har sneget sig op på lige over 3,1 kilo, hvilket placerer A6T i den lidt tungere ende for en 15,4” bærbar.

På batterisiden er ASUS A6T fornuftigt udstyret med et 8-cellet batteri, hvilket der også er behov for med de øvrige specifikationer. Forvent 2-2½ times drift på batteri med WiFi og Bluetooth tændt og 30-40 minutter mere uden det trådløse net aktiveret.

Turion X2 er overraskende hurtig

ASUS A6T er en hurtig bærbar pc ikke mindst på grund af dobbeltkerneprocessoren. Det centrale spørgsmål er imidlertid, hvor hurtig den nye mobile Turion X2 processor er i forhold til Intels tilsvarende mobile Core Duo dobbeltkerneprocessor.

Vi har derfor sammenlignet ASUS A6T med en Turion X2 processor med en 2 GHz processor med en Dell Inspiron 9400, der er udstyret med en Intel Core Duo ligeledes på 2 GHz.

Da selve maskinerne er ret forskellige i både udstyr og pris, har vi valgt kun at fokusere på resultaterne fra de to processorer, der kører ved samme clockfrekvens.

Resultatet er, at Turion X2 er overraskende hurtig. Ikke fordi at Turion X2 er væsentligt hurtigere end Core Duo processoren. Tværtimod, for som graferne viser, er de to systemer nøjagtigt lige hurtige, når det kommer til dobbeltkernetesten CineBench 9.5, og AMD er cirka fire procent hurtigere i processor-testen i benchmarkprogrammet SiSoft Sandra 2007.

Overraskelsen er måske derimod, at AMD, imod undertegnedes forventninger, faktisk har formået at levere en mobil processor, der megahertz for megahertz ser ud til at kunne matche Intels kraftige mobile processor.

Det er et kunststykke som AMD længe har formået at gøre inden for desktop-processorer, og som nu tilsyneladende er gentaget på det mobile område. Det lover godt for konkurrencen og vil forhåbentlig resultere i en rask lille priskrig på bærbare pc’ere i mellemklassen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere