Iværksætterhus med overlevelsesevne

De trodser dødsstatistikkerne. Ikke en eneste iværksætter i IT-kollektivet MG50 i Århus er nogensinde gået i betalingsstandsning. Normalt overlever færre end hver anden iværksætter sine første fire leveår. MG50 forklarer overlevelsesevnen med kollektivets ånd, talentfulde personer og nyttige netværk.

Et skudsikkert selvbyggerhus. De er ikke til at skyde igennem, iværksættterne i firmakollektivet MG50.

Et kæmpe flag og store bannere vajer stolt i deres domicil ved havnefronten i Århus. Indenfor arbejdes der intenst ved computerskærme og telefoner. De er ikke kommet sovende til resultaterne.

På tre år er 43 nye virksomheder inden for IT, web, reklame, kommunikation og organisationsudvikling startet. Endnu er ingen dem bukket under. Nuvel, IT-afmatningens kolde vinde har også blæst ind over MG50. Men ingen er blevet blæst omkuld. Betalingsstandsninger er fortsat en by i Rusland.


Væksthuse i Danmark:

MG50
www.mg50.dk

Århus
43 firmaer
6000 kvadratmeter
Grundlagt i 1999
Privat finansieret
Udviklingsparken
www.udviklingsparken.dk

Viby ved Århus
46 firmaer
5500 kvadratmeter
Grundlagt i 1997
Fra 2000 aktieselskab med fire storaktionærer
IT-innovation
www.it-innovation.dk

Vejle
12 firmaer
2500 kvadratmeter
Grundlagt i 2001
Etablering og første to års drift garanteret af Vejle Kommune. Herefter selvfinansierende som aktieselskab.
Novi Innovation
www.novi.dk

Ålborg
48 firmaer
En del af NOVI Forskerpark på 19400 kvadratmeter
Grundlagt i 1998
85 % finansieret af midler fra Ministeriet for Videnskab og Teknologi, 15 % finansieret via private investorer
Symbion
www.symbion.dk

København
85 firmaer
20.000 kvadratmeter
Grundlagt i 1986
United Spaces of Chaordia
www.chaordia.dk

København
Plads til 150 firmaer eller frie agenter
1100 kvadratmeter
Grundlagt i 2001
Privat finansieret
Levedygtigheden i MG50 forklares med sprudlende netværkeri, erfaringsudveksling og samarbejde om ordrer.

Firmaerne i MG50 afviger dermed markant fra tallene i Erhvervsfremmestyrelsens statistik over, hvor mange iværksættere, der klarer mosten i længden. Kun fire ud af 10 iværksættere overlever mindst fire år. Resten har opgivet.

Jysk jordforbindelse

Direktøren i anpartsselskabet MG50 byder velkommen i sit lyse hjørnekontor med udsigt til hurtigfærger, havn og bølgerne i Århus-bugten. I sin grønne striktrøje, forvaskede gråsorte cowboybukser og beige gummisko emmer han dog langt fra af en klassisk direktør. Navnet er Morten Platz, men han kalder sig Morten P.

- Her vokser vi på jysk. Det vil sige, når bundlinien kan bære det, siger Morten P.

Han har nogle få gange givet lidt længere snor til enkelte af MG50s virksomheder, som kom i huslejerestance. Alligevel har selskabet MG50 kun haft overskud på sin bundlinie. Selskabet har aldrig modtaget nogen form for tilskud fra det offentlige eller andre.


- Men MG50 er ingen nurseklinik. Det er grundlæggende et hårdkogt miljø uden nogen kære mor.

Morten P. forklarer, at hvert firma i MG50 skal investere risikovillig kapital i form af en anpart, når de flytter ind. Det skaber en følelse af ejerskab hos virksomhederne, vurderer direktøren.

Den høje overlevelsesprocent i MG50 skyldes dog ikke, at kun særligt udvalgte med skudsikre forretningsplaner bliver lukket ind i fællesskabet. For der sker det, Morten P. kalder en omvendt screening.

- Vi inviterer dem til at komme på flere besøg, så de kan teste, om de kan se sig selv og deres virksomhed i det her miljø. Vi diskuterer også mulighederne for faglig synergi og samarbejde, siger Morten P.

Nogle selvstændige har øjnet et decideret kundegrundlag i MG50. En revisor og en bankmand etablerede en erhvervsservicevirksomhed i huset. E.T. Erhvervsservices motto er: Vi tager os af bøvlet. Og en sekretær så et marked for at udleje sig til sekretær- og projektledelsesopgaver.

Miljøet giver hurtigt kunder

I det hele taget fungerer MG50s virksomheder i høj grad ud fra devisen: Hvorfor bruge sin tid på noget, man ikke er god til. De specialiserer sig og agerer ud fra tankegangen om en netværksorganisation.

- Miljøet turbostarter firmaerne. Vi holder "Tour de virksomheder", faglige arrangementer og fredagsbar. Her præsenterer firmaerne deres kompetencer for de andre, og det er med til at skaffe dem partnere, kunder og dermed de efterspurgte referencer, siger Morten P.

IntraTeam, der tilbyder indhold til intranet, er et af de firmaer i MG50, der har erfaret, at placeringen i huset har fordele. En af frontfigurerne i firmaet er "ham den lange med slipset". Sådan bliver Kurt Kragh Sørensen kaldt i MG50. Han er nemlig kendt som den eneste, der altid bærer slips på arbejde.


- Ja, der er flere mænd med ringe i ørene her. Jeg var selv meget skeptisk, før vi flyttede ind og tænkte, at det lugtede lidt af lilla ble. Men mine forestillinger er gjort til skamme, siger Kurt Kragh Sørensen, der tidligere har arbejdet som økonomi- og IT-direktør i Lindberg Optik.

Han repræsenterer nogle af "de garvede rotter" i MG50 og oplever jævnligt, at han bliver brugt som sparringspartner af de yngre.

- Det er sjovere at arbejde her i end i en stor traditionel virksomhed. Og kunderne får en sjovere løsning, hvis de vælger en vifte af firmaer i MG50 fremfor en mastodont, mener Kurt Kragh Sørensen.

Han fremhæver blandt andet muligheden for at dele eller leje medarbejdere i huset, gode møde- og konferencefaciliteter, fælles kantine med givtigt netværkeri og at kunne henvise selve brandet MG50.

I februar 2002 tog MG50 et vældigt spring i kvadratmeter. Fra 1200 til 6000. Fællesskabet lejede sig ind i det tidligere Sydbank-domicil, som i forvejen var nabo til lokalerne i Mejlgade 50.

Moden til udflytning

Et af principperne i MG50 er, at udflytning til eget domicil kan komme på tale, når en virksomheds medarbejderskare, dens kultur og identitet vokser.

En af de allerførste virksomhedsstiftere i fællesskabet - direktør i PIL, Thomas Jensen - er på vej til at forlade miljøet. Han flytter sit hosting- og internetudviklingsfirma til egne lokaler. PIL har vokset sig modent til at komme under eget tag. Kunderne tæller blandt andet Tele Danmark, Siemens og Dansk Dataforening.

- Fordelene ved at starte i MG50 er de små faste omkostninger og det gode netværk. Man kan med sindsro gå til en kunde og sige: Det kan vi godt lave. Også selvom vi ikke selv har alle kompetencerne, for de findes i huset. Dermed kan vi hamle op med de store aktører på markedet, fortæller Thomas Jensen

Sin anpart i MG50 kan Thomas Jensen sælge med gevinst.

Men trafikken går også den anden vej. MG50 er vokset med 10 nye virksomheder siden februar 2002. 30 procent af kvadratmeterne er endnu ikke udlejet. En del af dem vil blive optaget af nye faciliteter i miljøet. MG50 planlægger at tilbyde mødelokaler og kontorhotel til filialer, omrejsende medarbejdere med mere.

MG50 har også visioner om at medvirke til, at Danmark får flere kvindelige og flere nydanske iværksættere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere