SAS til kamp mod videomøder

Salget af business class-billetter er faldet 20 procent, og flyselskabet SAS opfordrer nu erhvervslivet til at slukke for videokonferencen og genopdage det personlige møde. Hos Sony har man alligevel reduceret rejsebudgettet med 30 procent og dækker sit behov for møder med videokonferencer.

SAS gransker i øjeblikket sig selv for at finde årsagen til, at hver femte forretningsmand har det fint med at bruge elektronisk kommunikation til erstatning for det personlige møde.

Og derfor har flyselskabet som et af de mere fantasifulde tiltag fået analyseinstituttet Gallup til at bevise det modsatte, nemlig at mennesker godt kan lide at møde hinanden.

Undersøgelsen blev præsenteret på SAS Royal Hotel i København af blandt andet lektor Jette Schramm-Nielsen fra Institut for Interkulturel Kommunikation og Ledelse på Copenhagen Business School.

Hendes rolle var at overbevise om, at Gallup har ret i, at fire ud af fem forretningsfolk finder det vigtigt at mødes med de mennesker, man gør forretninger med.

Stort fald i dyre billetter

En ting er dog, hvad forretningsfolk finder vigtige. En anden er, hvad de gør.

Salget af de lukrative business class billetter er faldet med omkring 20 procent i forhold til sidste år, og især terrorangrebet 11. september fik mange virksomheder til at kigge efter alternativer til flyrejser.

- Vi har ikke været dygtige nok til at forstå denne udvikling. Vi har taget for givet, at den historisk lange vækst bare ville fortsætte, indrømmede underdirektør Jens Willumsen, SAS.

Et af alternativerne til en kostbar flyrejse er videokonferencen, der som teknologi endnu er så ny, at de færreste deltagere i Gallup-undersøgelsen har kendt til den.

- Men jeg er helt sikker på, at markedet for videokonferencer vil vokse. Men det sker som et led i, at virksomheder kommunikerer mere, og det kan vi som flyselskab ikke være kede af. Vækst betyder nye rejsemål, sagde Jens Willumsen.

Sparer tocifret millionbeløb

En af virksomhederne, der har skåret kraftigt ned på forretningsrejserne, hedder Sony og er selv markedsleder på salg af udstyr til videokonferencer i Europa:

- Vi skar sidste år 30 procent af rejsebudgettet, svarende til et tocifret millionbeløb, og mange af rejserne erstatter vi med videokonferencer, siger direktør Henrik Damgaard, Sony Nordic, til Computerworld Online.

Han melder om store vækstrater på salget af udstyret, men at udgangspunktet trods alt også har været lavt. Meldingen fra SAS om, at forretningsfolk bør mødes, er han i princippet enig i:

- Der er mange ting, der ikke egner sig til videokonferencer, herunder de sociale faktorer. Man kan ikke sidde og drikke en øl sammen gennem en netforbindelse, siger Henrik Damgaard, som til gengæld mener, at et videomøde kan være meget mere effektivt end et fysisk møde:

Mere effektivt

- Jeg kan holde et møde på en halv time med mine kolleger i Stockholm, og når vi er færdige, sidder jeg jo straks ved tastaturet og kan ordne den nødvendige opfølgning på mødet, forklarer han.

- Hvis jeg var rejst til Stockholm, skulle jeg først retur til lufthavnen, og inden jeg var tilbage i Danmark, var den arbejdsdag snart gået. Næste dag skulle jeg så i gang med opfølgningen på mødet, men først måtte jeg lige besvare de 75 e-mails, der var kommet, mens jeg havde været væk, siger Henrik Damgaard.

Han kan dog glæde SAS-ledelsen med, at mange af hans kunder primært ser videokonferencer som et supplement til flyrejserne, og at det i virkeligheden blot fører til, at man kommunikerer hyppigere med sine samarbejdspartnere i udlandet.

Ved pressemødet i SAS måtte Jens Willumsen erkende, at det er blevet nye tider for flyselskaberne.

Selvom forretningsfolkene ifølge Gallup-tallene finder det personlige møde vigtigt, så vil et professionelt videokonferencesystem til 75.000 kroner i mange tilfælde tjene sig selv hjem på nogle få måneder, hvis det kan begrænse noget af medarbejdernes rejselyst.

Relevant link:

Gallup-undersøgelsen (pdf)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere