Topsil beskyldes for at true pressen

Halvledervirksomheden Topsil har ifølge ugeavisen Ingeniøren truet med at droppe to stillingsannoncer i avisen, hvis den skrev negativt om Topsils seneste årsregnskab. Det kommer man dog ikke langt med i dag, oplyser både Ingeniøren, Børsen samt en pr-direktør.

Da det børsnoterede halvlederselskab Topsil i sidste uge offentliggjorde sit regnskab, konkluderede selskabets revisorer Deloitte & Touche samt KPMG i revisorpåtegnelsen, at regnskabet ikke var retvisende og ikke levede op til kravene i lovgivningen.

Og med dette som udgangspunkt indledte avisen Ingeniørens journalist Per Mathiessen sin artikel til tirsdagens netudgave således: Revisorkritik af Topsil. Halvlederproducentens regnskab er ikke retvisende og i strid med dansk lovgivning.

Artiklen faldt ikke i god jord hos Topsil, der i øjeblikket søger to medarbejdere og derfor havde købt annonceplads i den følgende fredags trykte udgave af Ingeniøren.

Topsil kontaktede journalisten.

Forlangte garanti

- Jeg blev ringet op af Topsils salgs- og marketingchef Jørgen Bødker, der ikke kunne påpege konkrete fejl i min artikel eller ønskede at kommentere revisorernes kritik, men truede med at droppe ellers planlagte stillingsannoncer i Ingeniøren, siger Per Mathiessen til Computerworld Online.

- Han fortalte mig, at hvis vi bragte tilsvarende omtale i den trykte udgave af Ingeniøren, ville han droppe de to stillingsannoncer, som han ellers havde planlagt. Og senere under samtalen understregede han, at hvis han ikke fik garanti mod yderligere negativ presse i Ingeniøren, så ville Topsil ikke længere bruge Ingeniøren som medie, forklarer journalist Per Mathiessen.

Da Computerworld Online kontakter Jørgen Bødker fra Topsil, benægter han at have forsøgt at true artiklen ud af avisen. Han indrømmer, at have ringet til journalisten, men på baggrund af et helt andet motiv. Ifølge marketingchefen var han nysgerrig efter at vide, om artiklen blev bragt, så han kunne overveje, hvorvidt det ville være hensigtsmæssigt at bringe to jobannoncer i samme avis.

En positiv historie
- Vi står og skal ansætte to medarbejdere. Og timingen med annoncen kan være afgørende for, hvilken respons vi får på stillingsannoncen. Vi vil gerne have optimalt udbytte af annoncen. At journalisten fortolker revisorernes påtegning meget negativt, det er jo hans valg. Men Topsil har også en positiv historie at fortælle, og den forsøger vi blandt andet at fortælle i annoncen. Derfor siger jeg, at det kan være, at vi skal overveje tidspunktet for, hvornår vi bringer den. Det Per Mathiessen siger, at jeg skulle have sagt, er skudt helt ved siden af. Og den bedste dokumentation kan du jo se i Ingeniøren i næste uge, hvor vi bringer stillingsannoncerne, siger Jørgen Bødker.

Men Ingeniøren bringer ikke Topsil-historien. Ifølge Per Mathiessen og chefredaktør Per Vestergaard var historien i forvejen ikke planlagt til at blive bragt i den kommende avis. Regnskabet ville ikke være aktuelt længere, efter at nyheden havde været på nettet i fire dage ? i øvrigt i samtlige erhvervsmedier.

Ingen virkning
Chefredaktør på Ingeniøren, Per Vestergaard, understreger da også, at det aldrig kan lade sig gøre at presse en journalist af sagen eller at true artikler ud af avisen.

- Der er tale om en børsnoteret virksomhed. Så vores læsere kan have personlig interesse i at vide, at regnskabet ikke er retvisende i det omfang, de er medejere af selskabet. Derfor er det en vigtig historie, siger Per Vestergaard.

Ved ikke hvordan pressen fungerer

Dagbladet Børsen omtalte også Topsils regnskab og fik efterfølgende en mail fra administrerende direktør David Meyer, der ikke var helt tilfreds med vinklen på historien.

Børsen kender dog ikke til, at Topsil skulle have truet med annoncestop, og det ville firmaet heller ikke få noget ud af:

- Sådan en henvendelse ville vi overhovedet ikke lade os påvirke af. Når det sker, er det i bedste fald udtryk for, at virksomheden ikke ved, hvordan pressen fungerer, siger Bent Sørensen, redaktionschef på dagbladet Børsen.

Sure redaktioner
Forelagt forløbet, som Computerworld Online har fået det forelagt, griner Steffen Lüders højt. Han er formand for Brancheforeningen for Public Relations Virksomheder. Steffen Lüders er samtidig administrerende direktør for PR virksomheden Mannov, der lever af at rådgive virksomheder om deres forhold til pressen.

- Det sker næsten aldrig længere, at virksomheder forsøger at forhindre historier på denne måde. Alle marketingchefer ved, at det eneste, de får ud af det, er at gøre avisredaktionerne sure. Aviserne ved, at forholdet mellem annoncer og det redaktionelle område er meget følsomt, og derfor vil de gå meget langt for at bevise, at de to områder er adskilte, siger Steffen Lüders.

Med hensyn til argumentet med at pille annoncerne af i en avis, der bringer dårlig omtale af virksomheden, siger Steffen Lüders:

- Jeg tror, at nutidens medarbejdere lægger stor vægt på, at virksomheden viser stor åbenhed ? både indadtil, men også udadtil. Den skal være i stand til at gå i dialog med omverdenen, også når det gælder kritiske emner. Jeg ville med 100 procents sikkerhed have rådgivet virksomheden til ikke at gå videre med denne sag, siger Steffen Lüders.

Ingen problemer
Administrerende direktør i Topsil, David Meyer, ser ingen problemer i sin salgs- og marketingchefs fremfærd:

- Vi skal ansætte 2-3 nye medarbejdere, og vi vil da ikke stå i en situation, hvor vores stillingsannoncer blev placeret på den samme side, hvor virksomheden kritiseres, siger han.

- Det er rent kommercielt og har ikke noget at gøre med, at vi vil styre pressen, siger David Meyer, der ikke tror på, at Jørgen Bødker skulle have forlangt en garanti mod yderligere negativ omtale i Ingeniøren.

- Så tror jeg mere på min egen salgs- og marketingchef, end jeg tror på den pågældende journalists forklaring, siger David Meyer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere