Flaskehals giver chancer til ledige

Et pilotprojekt mellem netværksgiganten Cisco og Århus Kommune tegner til at give unge arbejdsløse bedre chancer. Virksomheder i Århus-området mærker nemlig også flaskehalssymptomer inden for netværkskompetencer.

Nøgleordet er netværk. Både den slags netværk, computere og servere har med hinanden, og den slags netværk, mennesker har i adressebogen.

Arbejdsløse unge teknikhajer - blandt andet nydanskere - siger, at de mangler netværk på arbejdsmarkedet. Mange stillinger opslås som bekendt ikke offentligt, men bliver i stedet besat via personlige eller faglige netværk og anbefalinger.

Og IT-verdenen siger, at den mangler netværks-kyndige medarbejdere i stor stil. Ifølge en analyse fra firmaet IDC er flaskehalsproblemerne så store i Europa, at hver fjerde netværksstilling står ubesat.

Områdets rekrutteringsproblemer bliver ikke mindsket af, at den ene halvdel af befolkningen - nemlig kvinderne - viser umådelig lille interesse for det. Kun 5,2 procent af de ansatte i den danske netværksverden er af hunkøn, ifølge IDC

Nu er en flok unge arbejdsløse danskere og nydanskere i fuld gang med at øge deres kompetencer i tekniske netværk samtidig med, at de udvider antallet af kontakter i deres sociale netværk. Det sker i et lokalt forsøg i Århus, hvor netværksproducenten Cisco samarbejder med kommunen.

For tiden er de kommende netværks-certificerede i praktik på otte århusianske virksomheder som et led i deres 280 timers kursus, der udmunder i certifikatet CCNA (Cisco Certified Network Associate).

Dotcom afløst af netværk

29-årige Jens Erik Mikkelsen er en af netværkspraktikanterne. Han har en uddannelse som multimediedesigner i bagagen, men lavvandet i dotcom-branchen udtørrede jobmulighederne. Derimod stødte han ofte på jobannoncer om netværksstillinger. Derfor satser han nu på en gylden fremtid i netværksbranchen. Og praktikopholdet i Århus Oliefabriks IT-afdeling har overbevist ham om, at netværk lige er ham.

- Jeg får virkelig indblik i, hvordan man arbejder med netværk til daglig i en virksomhed. Det har tændt mig endnu mere, og i fritiden læser jeg løs om netværk på internettet. Det er meget teknisk og nok lidt langhåret, siger Jens Erik Mikkelsen.

Med stor overbevisning i stemmen vurderer han, at der er "rimelig store jobmuligheder" for ham, når han er færdig med praktik og teori om netværk til sommer.

- Man skal nok have lidt mere viden for at blive decideret netværksadministrator, men jeg kunne for eksempel arbejde sammen med mere erfarne i en afdeling, og sideløbende vil jeg fortsætte med at tage Cisco-uddannelse, siger Jens Erik Mikkelsen.

Jo længere uddannelse jo bedre

Århus Oliefabrik tør ikke på forhånd give løfter til netværkspraktikanten om en stilling i virksomheden. Men IT-chef Henrik Amsinck slår fast, at det langt fra er let at finde dygtige netværkskyndige med en bred kompetence Det oplevede han selv for nylig, da virksomheden søgte en netværksadministrator.

- Internettet er jo ikke gået nedenom og hjem, bare fordi dotcom måske er. Især inden for IP-netværk er der brug for ekspertise. Jeg tror, at praktikanter som vores vil få job. Han blomstrer op, lærer meget og arbejder allerede meget selvstændigt. Men jeg ved ikke, om det bliver her eller andetsteds, han kommer til at arbejde, siger Henrik Amsinck.

Han mener, at projekter som Cisco-projektet i Århus kan hjælpe til at løse både arbejdsløsheds- og flaskehalsproblemer. Men generelt ærgrer IT-chefen sig dog over, at uddannelsesforløb til omskoling eller opkvalifinering er så relativt korte.

- Et halvt år er ikke nødvendigvis nok til at lave en salgbar vare. Det er jo ikke altid "bare" en højrehånd til netværksadministratoren, virksomheder har brug for, men måske en fuldblods netværksadministrator. Mit råd vil være: Investér noget mere tid, så får begge parter noget mere, siger Henrik Amsinck, Århus Oliefabrik.

Netværk vigtigst

Projektlederen på forsøget i Århus, Murat Kilic, forklarer, at forløbet er intenst og krævende. Det resulterede i, at fem kursister faldt fra i starten.

- Det kører lidt hårdt med jævnlige tests online. Der var nogen, der ikke kunne klare mosten. Nu er en kerne af kloge personer tilbage, og de ved, hvad det indebærer at være Cisco-mand, siger Murat Kilic.

Han tror på, at Cisco-certifikatet og ikke mindst det faglige netværk af kontakter vil åbne mange døre for de unge.

- Så kan virksomhederne ikke sige til dem: I har ingen erfaringer eller papir på noget, siger Murat Kilic

Han er selv nydansker og har ikke oplevet nogen skepsis fra praktikvirksomhedernes side over for praktikanter med anden etnisk baggrund.

Godt de kender Cisco

I Cisco følger man tæt projektet i Århus. Firmaet har stillet et netværkslaboratorium og andet udstyr til rådighed samt undervisningsmateriale og Cisco-teknikere.

- Uddannelse er en del af vores kultur i Cisco. Vi tager et ansvar for at få kvalificerede folk ud på markedet. Vores udbytte er forhåbentlig, at der kommer nogen ud, der er med til at dække behovet for netværksfolk. Vi er selvfølgelig også glad foor, at de kender Ciscos produkter, forklarer Henrik Boye, der er forretningsudviklingschef i Cisco i Århus.

Han har selv været på besøg på kurset og har givet de kommende netværksteknikere tips og råd om, hvordan man agerer på en arbejdsplads.

Pilotprojektet i Århus skal evalueres af kommunen og Cisco, når det slutter til sommer. Her vil man vurdere, om resultaterne er gode nok til, at man vil fortsætte og udbrede idéen.

Cisco-koncernen har også taget initiativ til samarbejde med en lang række skoler i Danmark under navnet Cisco Networking Academy Program. 30 handelsskoler og tekniske skoler tilbyder tillægsuddannelse i kunsten at mestre kabler, routere, switche og protokoller.

Relevant link:
Ciscos beskrivelse af netværks-projektet i Århus.




IT-JOB

A/S Bryggeriet Vestfyen

IT-Architect /Administrator

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere