WAP lever det stille liv

WAP skulle være startskuddet til den mobile revolution og internet på mobiltelefonen. Det blev det ikke, og WAP bliver stort set ikke længere markedsført af hverken teleselskaber eller -producenter. Kun 14 procent af deltagerne i en Computerworld Online-undersøgelse bruger ofte WAP på deres mobiltelefon.

Det gik for alvor løs på Cebit-messen i februar 2000 i Hannover, hvor alle udstillere helst skulle have et WAP-produkt at vise frem. Der er WAP her, WAP der, alle steder WAP, rapporterede Computerworlds udsendte dengang.

Blot syv måneder senere var der ballade i luften. Den 29. september 2000 gav Computerworlds chefredaktør Finn Morsing den endnu ganske jomfruelige WAP-protokol et ordentligt svirp i sin leder:

WAP

Wireless Application Protocol. En protokol for adgang til information på internet via trådløse enheder som fx mobiltelefoner.
Er specielt velegnet til små skærme af den type, der bl.a. findes i mobiltelefoner og er også bedre egnet til enhånds-betjening uden brug af tastatur.

Kilde: EDB-ORD 2002
- Hvis man har satset alle sine udviklings- og salgskræfter på WAP, så har man satset endog meget dristigt, skrev han.

Det billede ser ikke meget anderledes ud i dag.

WAP er blevet en naturlig bestanddel i langt de fleste nye mobiltelefoner, men det er ikke længere noget, teleselskaberne eller -producenterne slår på tromme for.

WAP indgår blot som et punkt et stykke nede på listen over funktioner.

Ingen statistik

Desværre findes der ikke nogen officiel statistik over danskernes forbrug af WAP, selvom Telestyrelsen indsamler oplysninger om salg og trafik fra de danske teleselskaber to gange om året.

Sidste år prøvede styrelsen at indsamle statistik om forbruget af WAP-tjenester, men det afviste teleselskaberne med den begrundelse, at WAP-forbrug takseres på samme måde som et almindeligt mobilopkald, og at forbruget af WAP-tjenester derfor ikke bliver udspecificeret.

Artikelserie om WAP

Computerworld Online bringer i denne uge en række artikler om WAP.

Hvad gik galt, hvad har telebranchen tabt, hvad kan WAP bruges til i dag?

Har du et tip eller noget, du gerne vil have belyst, så skriv til journalist Jens Bertelsen.
Alligevel har Sonofon udarbejdet en opgørelse over selskabets egen WAP-omsætning, men kun til intern brug.

- Forbruget er stigende, men kun meget moderat, og WAP udgør en relativt meget lille del af vores omsætning, fortæller Bo Heimann fra Sonofons informationsafdeling. Han tilføjer, at det primært er erhvervskunder, der benytter WAP-tjenester.

Få brugere

De dystre toner bekræftes af den seneste uges barometerspørgsmål her på Computerworld Online.

5.888 læsere har svaret på, om de bruger WAP på deres mobiltelefoner. I alt 4.054 af deltagerne har en mobiltelefon, der giver mulighed for at bruge WAP-tjenester, og de tegner et meget interessant billede.

Det er nemlig kun 14 procent af disse læsere, der ofte bruger WAP. Og hele 59 procent af de læsere, som faktisk har adgang til WAP-tjenester, bruger aldrig funktionen.

Resten, i alt 27 procent, bruger sjældent WAP, oplyser de.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere