IT-branchen venter stor jobvækst

Nye IT-jobs forude. Seks ud af ti danske IT-virksomheder regner med at træde ud af 2002 med flere ansatte, end de har nu. IT-branchen er den branche i Danmark, der har de mest positive forventninger til sin fremdrift i år.

Et flertal af danske IT-ledere spår lysning i løbet af 2002. Der bliver plads i budgettet til at invitere flere medarbejdere ombord. Det svarer 61 procent af 180 IT-virksomheder i en undersøgelse.

Og trods konkurser og kuldechok i 2001, er IT-branchen dermed stadig en vækstmotor, der skiller sig ud fra gennemsnittet i erhvervslivet. Generelt er det nemlig "kun" cirka 33 procent af alle virksomheder, der regner med, at de skal oprette nye stillinger i år.

I en del af IT-branchen er optimismen dog lidt mere behersket. På 36 procent af de 180 adspurgte arbejdspladser, regner man hverken med at vokse eller skrumpe i medarbejderantal i 2002. Kun hos de resterende tre procent er forventningerne decideret dystre: De regner med at have færre ansatte om godt et år.

De 180 IT-virksomheder er i slutningen af 2001 blevet interviewet af rådgivningsfirmaet Cowi, som har fået til opgave at undersøge de fremtidige beskæftigelsesudsigter. Opgaven er bestilt af Arbejdsmarkedsstyrelsen.

I det store billede var 2001 heller ikke så råt et år, som fyringsoverskrifter i medierne kunne give indtryk af. Der opstod nemlig seks procent flere jobs i IT-branchen i løbet af 2001.

Nøjagtig hvor mange nye IT-jobs, 2002 vil bringe, melder undersøgelsens overordnede konklusioner ikke noget om. Ej heller hvilken slags kompetencer, der bliver behov for.

Cand.du.IT?

IT-brancheforeningens direktør, Jakob Lyngsø, tør godt spå om, hvem der først og fremmest er efterspurgt til de nye jobs i branchen.

- De allerhotteste lige nu er uddannede fra IT-højskolerne. Og det er ligegyldigt, om kanidatens baggrund er humanitisk eller teknisk. Derudover er det stadig ingeniører og dataloger, der er rift om, siger Jakob Lyngsø.

IT-branchens flaskehalsproblemer er tilsyneladende ikke blevet mindre trods fyringsrunder og konkurser i 2001.

- De højtuddannede blev ikke arbejdsløse - de fik blot andre "klubber at spille i". Mine medlemsvirksomheder siger fortsat til mig: Brug alle foreningens kræfter på at få flere unge til at uddanne sig inden for IT på højt niveau, siger Jakob Lyngsø.

Og han påpeger, at flere ansættelser af højtuddannede i branchen også vil føre til flere job-åbninger for de kortere IT-uddannede som datamatikere. Som en tommelfingerregel siger man, at for hver højtuddannet IT-ansat, skabes der job til fem-seks mellemuddannede.

Desuden arbejder IT-brancheforeningen på at løse både flaskehals- og arbejdsløshedproblemer i branchen:

- Vi ved, at 50 procent af de mellemuddannede gerne vil læse videre og blive for eksempel bachelorer. Men som reglerne er i dag, kan de ikke få merit for deres hiditige uddannelse på universiteterne og IT-højskolerne. Det arbejder vi på at få politikerne til at lave om.

Enorme ordrer forude

Jakob Lyngsø er overbevist om, at Cowis forudsigelser om stor jobvækst i IT-branchen holder vand.

- Når man allerede her og nu har et stort underskud af arbejdskraft, er det naturligvis muligt at forudsige vækst i beskæftigelsen. Samtidig venter der jo alene i digitaliseringen af den offentlige sektor en gigantisk opgave for IT-branchen. Og derudover ligger der masser af arbejde i de over 100.000 danske aktie- og anpartsselskaber, der endnu ikke har forholdt sig til, hvad de kan få ud af nettet, siger Jakob Lyngsø, IT-brancheforeningen.

IT-brancheforeningen repræsenterer 90 procent af den danske IT-branche. 650 IT-virksomheder er medlemmer.

Cowis undersøgelse bygger på ialt 1200 private virksomheder i forskellige brancher samt på 1000 offentlige virksomheder. Den samlede rapport om virksomhedernes spådomme om deres rekruttering i 2002 udkommer i løbet af foråret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere