IT-virksomheder uddanner på DTU

De mange fyringsrunder i teknologivirksomheder har ikke mindsket efterspørgslen efter elektronikingeniører. Arbejdsløsheden er på kun to procent. Virksomhederne har derfor kastet penge i et nyt center på Danmarks Tekniske Universitet, der skal hjælpe med at uddanne flere ingeniører.

Arbejdsløsheden blandt danske elektronikingeniører er helt i bund. Trods de mange fyringsrunder i IT-branchen venter der altid nye stillinger på ingeniørerne.

Blandt arbejdsgiverne er der kamp om de få elektronikingeniører, der bliver uddannet, og virksomhederne betaler nu penge til Danmarks Tekniske Universitet (DTU) for at få uddannet flere unge til de mange jobs, der venter.

- Elektronik er uden tvivl det område blandt ingeniørerne, hvor behovet er størst. Arbejdsløsheden er nede på to procent, og vi plejer endda at sige, at tre procents arbejdsløshed er det samme som fuld beskæftigelse, siger konsulent Rasmus Anderskouv fra Dansk Industris afdeling for forskning og videregående uddannelser.

Fyringer løser ikke problemet

Især inden for de seneste to år er efterspørgslen efter elektronikingeniører eksploderet, fordi Danmark er hjemsted for en lang række udviklingsafdelinger.

Fyringsrunder hos eksempelvis Ericsson, der sidste år afskedigede 400 af sine ansatte i Danmark, løser ikke problemet hos andre teknologivirksomheder, der har brug for at rekruttere elektronikingeniører.

- De strukturelle forandringer hos storaftagerne af elektronikingeniører kan ikke aflæses af arbejdsløshedsstatistikkerne. De fyrede ingeniører bliver ansat igen med det samme et andet sted, fortæller Rasmus Anderskouv.

Studiestart

Otte af de store ingeniørvirksomheder herhjemme gør nu selv en indsats for at uddanne flere unge ingeniører. Samlet har de skudt seks millioner kroner i et nyt center på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, som skal gøre det spændende at specialisere sig i elektronik.

Centret, der lyder navnet Center for Fysisk Elektronik, blev åbnet i marts sidste år, men det store gennembrud kommer næste mandag. Da begynder 46 studerende på det, som institutleder Erik Bruun betegner som et flagskibskursus: Integreret Analog Elektronik.

- Det er dobbelt så mange, som begyndte på kurset sidste år, da det lå uden for centeret, fortæller Erik Bruun, der sammen med centrets italienske professor, Pietro Andreani, skal finde nye kurser til efteråret.

Centret tilbyder fag til studerende, der allerede har afsluttet en to-årig grunduddannelse på DTU. Grunduddannelsen kan bestå af en såkaldt elektrofagpakke, der lægger op til, at man specialiserer sig inden for elektronikken.

Sikre på at få job

De otte sponsorer er GN Resound, Intel/Giga, Nokia, Oticon, Techtronic, Tellabs, Texas Instruments og Widex. Udover pengebeløbet, der suppleres op af DTU selv, har virksomhederne forpligtet sig til at stille undervisere til rådighed for centret.

- Vi har rigtig gode erfaringer med at lade de studerende lave eksamensprojekter i samarbejde med erhvervslivet. Mange har eksempelvis lavet projekt i samarbejde med Nokia, og de er næsten sikre på, at der venter dem et job bagefter, forklarer Erik Bruun.

Danske Giga, der for halvandet år siden blev solgt til amerikanske Intel for knap 10 milliarder kroner, tog initiativet til Center for Fysisk Elektronik sammen med DTU.

Ender på golfbanen

- Der er ikke nok unge, der interesserer sig for elektronik. I sin tid var der en generation af DTU-studerende, der drev udviklingen inden for elektronikken. Blandt dem var for eksempel den tidligere Giga-direktør Finn Helmer og vores nuværende tekniske chef, Eivind Johansen, siger Marit Bruhn-Petersen, kommunikationschef for Intel/Giga.

- Vi skal sørge for, at der bliver ved med at være et stærkt udviklingsmiljø på DTU, og det miljø kan trække på et stort old boys-netværk. Men det skal snart til at være, inden alle de gamle ingeniører hellere vil bruge deres tid på golfbanen, fortsætter hun.

En anden af partnerne i projektet, høreapparatvirksomheden Oticon, efterspørger ingeniører, der er stærke inden for nogle meget snævre discipliner.

- Vi har faktisk ikke så store problemer med at rekruttere ingeniører, men vi har en stor interesse i at sikre en faglig oprustning inden for vores område på ingeniøruddannelsen, og derfor deltager vi gerne i denne slags projekter, siger administrerende direktør Niels Jakobsen, Oticon.

Fokus på humanistiske fag

Texas Instruments' afdeling i København sponserede i september 100.000 kroner til Center for Fysisk Elektronik. Målet er at blive et kendt ansigt i DTU-miljøet, forklarer den øverste chef, Hans Andersen, der selv er uddannet ingeniør.

- Vi er i halvlederbranchen og har ofte brug for studerende, der har lyst til at lave eksamensprojekter sammen med os, siger Hans Andersen.

Han regner med, at centret vil hjælpe med at holde øje med studerende, der kunne have lyst til at specialisere sig i retning af Texas Instruments' niche inden for digitale effektforstærkere til hifi-markedet.

- Det er ikke så nemt at rekruttere ingeniører og studerende, som det var for nogle år tilbage, men det har vel noget at gøre med, at der i øjeblikket er meget fokus på de humanistiske uddannelser frem for de naturvidenskabelige, slutter Hans Andersen.

Relevant link:
DTU Center for Fysisk Elektronik




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere