Artikel top billede

Batterier fra Danionics var i år 2000 at finde i Compaqs super-sællert, iPaq. Senere havde også den første Apple iPod batterier fra den danske producent.

Enden er nær: Danionics løber tør for penge

Den danske batterivirksomhed Danionics får svært ved at overleve længere end året ud.

Det var engang stort og lovende.

I dag er selskabet dog tæt på færdig. Det er historien om Danionics, som i går udsendte årsregnskabet for 2009. Et regnskab, der er alt andet end positivt.

"Da selskabet fortsat er afhængig af en uafklaret verdensøkonomi, afsætningsforhold - delvis i helt nye markeder - og en tynd organisation er udsigterne for fortsat batteriproduktion udover 2010 på nuværende tidspunkt ikke særligt positive," skriver Danionics i sit regnskab.

Virksomheden havde engang batteriproduktion med over 300 ansatte i Odense, men i dag er der kun et holdingselskab tilbage i Danmark. Dette selskab er medejer af en batterifabrik i Kina, hvor GP Batteries ejer den anden halvdel.

Batterifabrikken i Kina har dog endnu ikke givet afkast for det danske holdingselskab, som for nogle år siden foretog en aktieemission for at pumpe yderligere penge i det kinesiske foretagende. De penge er nu væk.

"Vore partnere finansierer stadig alene den tabsgivende drift, og der forhandles i øjeblikket en formel låneaftale med dem. Lykkes det ikke, må vi se i øjnene, at der så næppe vil være nogen fremtid for jointventuret," skriver bestyrelsesformand Karsten Borch i årsrapporten.

Holdingselskabet fik et underskud i 2009 på 5,9 millioner kroner, hvoraf administrationsomkostninger er den største post, der beløber sig til lidt over tre millioner kroner.

Store visioner druknede

Dagens årsregnskab er generelt kedelig læsning for Danionics-aktionærer, og det står i skærende kontrast til de visioner, som selskabet havde for ti år siden.

"På baggrund af den nuværende ordresituation samt de forventede ordrer fra eksisterende og nye kunder er selskabets budget baseret på en omsætning på ca. DKK 500 mio. i 2001," skrev selskabet i et børsprospekt fra 2000.

I januar 2001 gik batterifabrikken i Odense på børsen, og 11.000 investorer tegnede aktier for 540 millioner kroner. Men Danionics nåede aldrig en omsætning på en halv milliard kroner i 2001 eller noget andet år.

Ganske vist var 2001 virksomhedens bedste år målt på omsætning, men alligevel nåede virksomheden ikke engang halvdelen af den forventede omsætning. Det var i øvrigt året, hvor 11. september for alvor slog mange it-virksomheder ud af drift.

Flere år med dårlige regnskaber og fyringer fulgte efter, og i 2004 var kassen noget nær tom. Produktionen i Odense lukkede, og en del af udstyret blev flyttet til en ny fabrik i Kina, mens andet udstyr endte med at ruste op i container grundet en lang juridisk strid.

En af dem, der offentligt har kritiseret Danionics' vej mod kollaps, er medstifteren Ole Stig Nissen.

"Det, der skete med Danionics, er, at på grund af de alt for optimistiske udmeldinger i relation til omsætningen, så fik man en fuldstændig forfejlet salgsstrategi, for der var jo ingen chance for at skabe langvarige relationer, for så kunne du ikke leve op til den omsætning, du havde lovet aktionærerne," fortalte Ole Stig Nissen i august 2009.

Computerworld talte ved samme lejlighed med flere andre, der fulgte virksomheden fra storhed til fald. Læs deres forklaring på kollapset her.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Udlændinge- og Integrationsministeriet

Contract Managers til kontrakt- og leverandørstyring

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udbudsjurist til Danmarks største IT-udbud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere