Artikel top billede

Foto: Torben Klint. (Foto: Torben Klint)

Talknuseren færdig som it-chef hos Mærsk

It-chef Flemming Steen ryger ud af jobbet som it-chef hos Mærsk efter blot 12 måneder i stolen. Han har løst sin opgave, lyder det fra rederiet.

Efter blot 12 måneder på posten forlader it-chef Flemming Steen jobbet som it-chef i A.P. Møller-Mærsk.

Manden, der stod i spidsen for it i en koncern med et it-budget på fem milliarder kroner om året, får store roser med på vejen af rederiet.

"Flemming har lavet et rigtigt godt stykke arbejde i at reducere vores udgifter og arbejde med vores forretningsenheder fremadrettet," siger leder af Group Human Resources, William S. Allen, fra A.P. Møller - Mærsk til Computerworld.

"Så i den forstand har han udført det job, som vi satte ham til. Og gjort et rigtigt godt stykke arbejde, vil jeg tilføje," siger han.

Er det ikke meget hurtigt, sådan at kunne gøre det på 12 måneder? Er det overhovedet muligt?

"Ja. Det blev gjort hurtigt og på rundt regnet et år," siger han.

William S. Allen forklarer, at Flemming Steen blev sat ind på it-fronten i 2009, der var et vanskeligt år for hele forretningen.

"Og han har fjernet rigtig mange af omkostningerne fra organisationen, han har rationaliseret systemet og arbejdet med de forskellige forretningsenheder for at rationalisere," siger William S. Allen.

Talknuser og historisk spareprojekt

Flemming Steen stod tidligere i spidsen for omorganiseringsprojektet Stream Line i Mærsk-koncernen.

Stream Line førte til afskedigelse af 3.000 ansatte og blev dermed det måske største omorganiseringsprojekt i rederiets historie.

Flemming Steen er uddannet økonom og ligner samme valg af profil til en it-post, som administrerende direktør Nils Smedegaard valgte hos Carlsberg, da han var chef der.

Og ledelsekspert Anders Drejer fra Handelshøjskolen i Aarhus er ikke bange for at kalde Flemming Steen en "spareknuser".

"Der er meget, der tyder på, at han alene har været ansat til én opgave: Besparelser. Så spareknuser kan man jo godt kalde ham," siger Anders Drejer.

Med den baggrund Flemming Steen har var det måske aldrig meningen, at han skulle sidde i den it-stilling i for eksempel 5-10 år?

"Korrekt. Det har ikke været en langsigtet opgave for ham," siger William S. Allen.

Og for at udelukke al spekulation: A. P. Møller - Mærsk har ingen it-problemer i dag?

"Nej. Vi har gjort store fremskidt og stor kredit til vores it-professionelle og ledere for de fremskridt, der er gjort i de sidste par år," siger William S. Allen.

Han forklarer, at der altid er altid er mulighed for forbedringer.

"Men vi er vel ovre de kritiske problemer," siger han.

Har Flemming Steen allerede fundet et nyt job?

"Det ved jeg faktisk ikke," siger William S. Allen.

Afløseren efter Flemming Steen er fundet.

Her er afløseren

Afløser med anden baggrund

Han hedder Stephen Fraser og tiltræder den 1. februar 2010.

Han har en helt anden profil.

"De er to forskellige profiler. Flemming har en historik som CFO og strateg, men Steven har været it-executive," siger William S. Allen.

"Når jeg siger it-executive, så er han - og jeg kender ham godt - en sjælden kombination af at have et it-mind-set, en veludviklet forretningssans og være en god leder af mennesker," siger han.

Afspejler hans baggrund nye opgaver for den, der sidder i stillingen?

"Han er ansvarlig for it, process excellence og customer service functions i Maersk Line i Nord Amerika. Det er en fin baggrund til denne opgave," siger William S. Allen.

Chefen for HR-afdelingen forklarer, at 47-årige Stephen Fraser blandt andet har en baggrund fra Accenture.

Desuden har han en BS i Computer Science fra University of Southern Mississippi.

Har Flemming Steen så at sige gjort det hårde job med at lave reduktioner og finde besparelser, så Stephen Fraser skal fokusere på noget andet?

"Vi fokuserer naturligvis altid på omkostninger i vores branche, men det er klart, at Flemming har gjort et godt stykke arbejde med a; at fjerne en masse opkostninger, og b; udarbejde en strategi på længere sigt."

"Stevens opgave bliver at komme ind og se på tværs af organisationen. Og sikre, at vi optimerer vores systemer inden for it."

Tidslinje

Mærsk og de massive it-problemer

1956
IBM udlejer hulkortsmaskine til A.P. Møller - Mærsk for 38.000 kroner om året.

1965
Den stærkt teknologi-interesserede Mærsk Mc-Kinney Møller overtager roret for koncernen efter sin far Arnold Peter Møller.

1970
Mærsk Mc-Kinney Møller indtræder som den første ikke-amerikaner i IBM's bestyrelse.

1970
It-driftselskabet Mærsk Data bliver oprettet, efter selve ideen er blevet født en de l år tidligere i Mærsk Mc-Kinney Møllers juniorsekretariat.

1986
Mærsk Datas omsætning ligger på 199,5 millioner kroner, og antallet af medarbejdere er steget til 227. Skibsreder Jess Søderberg indtræder som formand for bestyrelsen.

1993
Jess Søderberg, der som ung it-iværksætter har haft stor tiltro til mulighederne i it, tiltræder som ny administrerende direktør for hele Mærsk-koncernen efter Mærsk Mc-Kinney Møller, der samtidig udtræder af IBM's Advisory Board hos IBM.

2001
Omsætningen hos Mærsk Data er vokset til tre milliarder kroner, og antallet af medarbejdere er på det tidspunkt steget til 2.449.

2002
Maersk Line igangsætter omfattende udskiftning af it-systemerne og udrulning af et nyt stort system.

2003
Bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen, der hos Topdanmark har interesseret sig en del for it, men udtrykt nogen uvilje mod eksterne it-konsulenter, afløser Mærsk Mc-Kinney Møller på bestyrelsesposten hos rederigiganten.

2004
Mærsk Data sælges til IBM Danmark A/S. Samtidig bliver DMdata, som A.P. Møller - Mærsk har ejet i halvpart med Danske Bank, solgt til IBM. Der blev i den forbindelse indgået en flerårig outsourcing-aftale, så IBM herefter leverer it-ydelser til virksomheden. Jess Søderberg forlader posten som formand for Mærsk Data.

2005
A.P. Møller - Mærsk og den hollandske konkurrent P&O Nedlloyd fusionerer.

2006-2007
Der opstår store it-problemer, som fører til et tab i rene it-udgifter på 1,3 milliarder kroner. Helt frem til november 2007 beretter kunder om problemer.

2007
Jess Søderberg må gå fra A.P. Møller - Mærsk to år før annonceret. Flere andre topchefer ryger ud med ham.

2007
Nils Smedegaard Andersen hentes ind som administrerende direktør fra Carlsberg, hvor han placerede rationaliseringseksperten Lars Krejberg Petersen, der ikke havde det store forhåndskendskab til it, som it-chef.

2007
Stream Line iværksættes, hvor finansdirektør Flemming Steen fra Junckers Industrier hentes tilbage til koncernen som chef for effektiviseringsprojektet, hvor op imod 3.000 personer fyres i Maersk Line.

2008
Nils Smedegaard Andersen foretager en strukturændring, hvor it-driften fjernes fra Group IT på Esplanaden.

2009
It-direktør Carsten Dalsgaard må sige farvel. Siden udskiftes også tre CIO'er i markante forretningsenheder - herunder Maersk Line.

2009
Flemming Steen ansættes som chef for Group IT.

2010
Flemming Steen med udpræget CFO-baggrund afløses af Stephen Fraser, der har it-baggrund.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere