Artikel top billede

IFPI-undersøgelse: Hver 10. dansker er musikpirat

Musikbranchen glæder sig over, at antallet af pirater ikke længere vokser væsentligt. Abonnementstjenester som TDC's PLAY er en holdbar forretningsmodel, mener musikindustriens formand.

En spritny Megafon-undersøgelse blandt 4.217 repræsentativt udvalgte danske internetbrugere viser, at 10 procent har downloadet ulovlig musik inden for de seneste seks måneder.

Det svarer til, at omkring hver 10. dansker - eller en halv million personer i Danmark - har begået musikalske ulovligheder på nettet inden for det seneste halve år.

Megafon-undersøgelsen, der er iværksat af IFPI Danmark og AntiPiratGruppen viser også, at antallet af pirater også lå på 10 procent i december 2007 og på otte procent i november 2006.

På trods af, at der tilsyneladende er en lille stigning i antallet af pirater med to procentpoint, er der jubel hos IFPI, der er pladeselskabernes brancheorganisation i både Danmark og på internationalt plan.

"Ser man på befolkningen under ét, synes væksten i pirateriet at være aftaget. I 2009 oplyser 10 procent af danskerne, at de inden for de seneste seks måneder har downloadet musik ulovligt. Det er den samme andel, som Megafons seneste undersøgelse på området viste i 2007. I 2006 var tallet 8 procent," forklarer IFPI i en pressemeddelelse.

IFPI-optimisme med ny forretningsmodel

IFPI-formand Henrik Daldorph vejrer dog morgenluft i samme undersøgelse, fordi den viser, at der er en tendens blandt TDC's PLAY-kunder til, at de downloader færre ulovlige musikfiler.

43 procent af adspurgte danskere, som har adgang til PLAY og indrømmer at have downloadet musik ulovligt, siger, at deres PLAY-abonnement har fået dem til at downloade "mindre eller meget mindre" ulovligt.

Så mange henter film i Danmark

Kun to procent svarer, at de downloader "mere" eller "meget mere" ulovligt, mens 55 procent af de adspurgte PLAY-kunder angiver, at musikabonnement-tjenesten ikke har haft nogen betydning for deres maritime musikvaner.

"Det er godt nyt for musikbranchen. Det bekræfter, at det er de nye modeller, der på sigt skal løse piratproblemet, og med adskillige nye tjenester klar i kulissen, vil vi formodentlig allerede i løbet af det kommende års tid se en forbedring af situationen", vurderer Henrik Daldorph, selv om antallet af pirater altså er steget i forhold til for tre år siden, hvor der ikke fandtes en pendant til TDC's PLAY-tjeneste.

Seks procent henter film ulovligt

Ifølge Megafon-undersøgelsen har to procent af de 4.217 adspurgte respondenter ulovligt downloadet film, mens fire procent har downloadet både film og musik - hvilket tilsammen giver seks procent af den danske internetbefolkning, der har downloadet film.

Selv om filmbranchen i Danmark ikke har historiske data at læne sig opad ligesom musikindustrien, så smitter IFPI-optimismen af på filmbranchen, som også står med et stort piratproblem på hånden.

Samtidig oplyser kommunikationschef Ditte Rie Agerskov hos Foreningen af danske Videogramdistributører (FDV) til Computerworld, at initiativer som PLAY ikke står alene, når det kommer til nye forretningsmodeller.

Viasat-selskabet og TDC's YouSee-tjeneste arbejder begge med video-on-demand-tjenester, hvilket også gælder for Nordisk Films netkanal Sputnik.

Derudover holder filmbranchen et skarpt øje med musikbranchens abonnements-tjenester for at sænke piraterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere